Podgorica spremna za jedan od najvećih međunarodnih skupova u novijoj istoriji Crne Gore - Volim Podgoricu

Podgorica spremna za jedan od najvećih međunarodnih skupova u novijoj istoriji Crne Gore

Forum gradonačelnika glavnih gradova Srednje i Istočne Evrope i Kine 16+1 je jedan od najvećih međunarodnih skupova koji se održava u Crnoj Gori od obnove njene nezavisnosti i predstavlja odličnu priliku za Podgoricu i Crnu Goru da se pokažu kao dobri domaćini i da na najbolji način predstave svoje potencijale, kao i da se kandiduju za organizovanje drugih velikih skupova i kao članica NATO kao i buduća članica EU, istaknuto je danas na konferenciji za novinare povodom ovog Foruma koji će se održati 14-15. septembra u Podorici.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je istakao da je gradonačelnik Pekinga Chen Jining potvrdio učešće na Forumu i oba podforuma koja se organizuju u okviru foruma, a odnose se na teme: Zeleni grad, uključujući pitanja ekonomije, socijalnog upravljanja, održivog razvoja ekosistema i Ulogu lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta.

“U okviru Foruma predviđeno je potpisivanje ukupno 10 sporazuma o saradnji koji će predstavljati bazu za dalju promociju investicionih potencijala svih zemalja učesnica u oblasti obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energetike, zaštite životne sredine, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede” naglasio je Stijepović.

Za Glavni grad je, po riječima gradonačelnika, od posebnog značaja potpisivanje sporazuma o saradnji između Biroa za promociju investicija grada Pekinga i Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada Podgorica; zatim potpisivanje dva Memoranduma o razumijevanju između Distrikta Fangshan grada Pekinga i opština u okviru grada Podgorice – Golubovci i Tuzi.

“Dakle, činjenica da će delegacije koje će učestvovati na Forumu obuhvatiti i preko 100 privrednika iz različitih oblasti, uz ostale učesnike, dokaz je da ovaj skup predstavlja i jedinstvenu priliku za promociju investicionih potencijala svih zemalja učesnica u oblasti industrijske proizvodnje, prerade, energetike, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede” rekao je Stijepović istučući da će, osim privredne, ovaj Forum biti prilika za uspostavljanje saradnje i iz oblasti kulture. U tom smislu, planirano je održavanje Izložbe fotografija “Čudesni peking” u Crnogorskom narodnom pozorištu i spektakl u vidu Koncerta Pekinškog simfonijskog orkestra koji će nastupiti sa 90 muzičara, kojima će se u drugom dijelu koncerta pridružiti i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Vatroslav Belan, nacionalni koordinator u mehanizmu saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope 16+1, je podsjetio da Crna Gora od pokretanja takozvanog Mehanizma saradnje „16+1“, 2012. godine, veoma aktivno učestvuje i doprinosi ispunjavanju ciljeva koje sedamnaest zemalja usaglašavaju na godišnjem i srednjoročnom planu.

“Samo u ovoj godini smo u saradnji sa kineskim partnerima u gradu Ningbou, provincija Dž'đang otvorili stalni Nacionalni paviljon Crne Gore, koji će služiti kao svojevrsna crnogorska kuća za prezentaciju naše privrede u dijelu Kine koji je privredno najdinamičniji. Takođe smo uvećali i prezentaciju turističke ponude na kineskom emitivnom turističkom tržištu, koje je i po broju putnika i po ostvarenoj potrošnji najznačajnije na globalnom tržištu” naglasio je Belan.

Iako se Forum bazira na saradnji glavnih gradova u Mehanizmu 16+1, Belan ističe da je od posebnog značaja za čitavu Crnu Goru.

Operativni direktor Foruma Vladimir Rajčić istakao je da organizacija Foruma ovog značaja i veličine otvara vrata za Podgoricu i druge gradove da potvrde spremnost i kapacitete da budu domaćini ovakvih skupova, koji su dio naših integracionih procesa. Sama činjenica da više do dvije trećine učesnika dolazi van granica Crne Gore govori o kompleksnosti organizacije, kao i da kineska privredna delegacija broji oko 50 kompanija. Zbog toga je važan dio Foruma Biznis forum 16+1 koji će biti održan u formi panela i gdje će naši privrednici imati šansu da nađu interes za saradnju sa kompanijama iz Kine. Takođe, po riječima Rajčića, na marginama skupa će biti održan i Forum privrednih komora glavnih gradova.

U okviru Foruma će biti organizovana još jedna konferencija glavnih gradova Jugositočne Evrope na temu “Lokalna vlast za zajednička društva u Jugoistočnoj Evropi”, koja će učesnicima omogućiti  da razmijene iskustava u promociji društava zajedničkih vrijednosti i inkluziji u lokalnoj zajednici, mogućnosti zajedničke turističke ponude Regije, kao i dosadašnjim iskustvima o javno-privatnom partnerstvu kao investicionom modelu, istaknuto je na konfereniciji za novnare.

Govor gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića možete pogledati na sljedećem linku: https://youtu.be/hOBpaYJRicw

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com