Počelo oslikavanje povodom 90 godina crkve u Pljevljima - Volim Podgoricu

Počelo oslikavanje povodom 90 godina crkve u Pljevljima

Oslikavanje crkve Sv. Petke u centru Pljevalja počelo je prije nekoliko dana, povodom 90 godina od osvešćenja hrama.

“Koju ćemo proslaviti ove godine na krsnu slavu hrama, Svetu Petku, 27. oktobra”, kazao je arhijerejski namjesnik pljevaljski Borivoje Pantić.

Hram SPC izgrađen je 1927. prilozima naroda, ali nikada do sada nije oslikan.

Crkvu oslikava freskopisac Boris Markuš, sa saradnicima, koji je, između ostalih, freskopisao hram Sv. Jovana Vladimira u Baru i donji manastir Ostrog.

Ukupna površina unutar hrama koja se oslikava iznosi oko 380 kvadratnih metara, za šta je potrebno oko 40.000 eura.

“Naša želja je da se freskopiše što veća površina, po mogućnosti cijela crkva. Za sada smo odlučili da se oslika oltarski dio i lučni dio ispred oltara, za te radove potrebno je oko 10.000 eura. Očekujemo podršku Pljevljaka, kako onih koji žive u Pljevljima, tako i onih koji trenutno nisu u ovom gradu, a nose ga u srcu, a znamo da je mnogo takvih. Vjerujemo da će svi ljudi dobre volje naći  mogućnosti da odvoje sredstva, da uslikaju sebe u hram, da tako kažem, kako bi pomogli da crkva Svete Petke bude freskopisana u popunosti”, istakao je Pantić.

Jedan od poduhvata koje je pokrenuo Crkveni odbor kojim se dočekuje devet decenije bogomolje je podizanje novog parohijskog doma.

Novi dom će biti izgrađen u porti kraj hrama, na mjestu starog, za šta je dobijena građevinska dozvola od Opštine.

Odbornici Skupštine prihvatili su da se Opština odrekne dažbina – naknade za uređenje građevinskog, komunalnog zemljišta, u iznosu od 12.500 eura, kao doprinos podizanju parohijskog doma.

“Zahvalni smo svim odbornicima i predsjedniku Opštine na tom značajnom doprinosu. Kada će krenuti radovi na parohijskom domu zavisi od prikupljenih sredstava. Nadam se da ćemo 100. godišnjicu crkve Svete Petke dočekati u novom parohijskom domu, sa oslikanim hramom”, kazao je Pantić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com