PODGORICA: “Ogorčeni najavom vraćanja krsta” - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Ogorčeni najavom vraćanja krsta”

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori ogorčeno najavom mogućeg povratka metalnog krsta na Sahat kuli u Podgorici.

 “Kada će se zaustaviti kontinuirano uništavanje bošnjačko-muslimanske kulturne baštine” (Foto: rtcg.me)

Saopštili su da su zapanjeni izjavama gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića i njegovog zamjenika Časlava Vešovića, kojima se, kako saopštavaju iz Bošnjačkog vijeća, potvrđuje da čelnici lokalne uprave namjeravaju nastaviti institucionalnu podršku falsifikovanju i negiranju islamske kulture i nasljeđa.

“Još nas više čudi kampanja, orkestrirana i organizovana od strane nekih institucija, dijela medija i Srpske pravoslavne crkve, kako bi se javnosti predstavilo da je sasvim prirodno da na vakufskoj građevini ostane metalni krst, iako se dobro zna da je to narušavanje autentičnog arhitektonskog izgleda osmanlijske Sahat kule”, navodi se u saopštenju.

Pitali su gradsku upravu, ali i odgovorne državne institucije, kada će se zaustaviti kontinuirano uništavanje bošnjačko-muslimanske kulturne baštine.

“Šta je sa vakufima, mezarjima, česmama, mostovima i drugim otetim, uništenim i uzrpiranim nasljeđem naroda koji je sebe i svoju kulturu ugradio u društveno biće Crne Gore i uvijek bio na strani svih pozitivnih procesa u našem društvu? Prisjetimo se šta je sve izgrađeno na vakufskoj zemlji u Podgorici i koliko je infrastruktrurnih, stambenih i javnih objekata ‘niklo’ na uzurpiranoj i konfiskovanoj imovini. Država i nadležne institucije decenijama ćute na zahtjeve za vraćanjem i restitucijom te imovine, a ovim činom se dodatno ponižava identitet građana islamske vjere”, navodi se u saopštenju.

Zatražili su od državnih institucija da se prekine sa takvim odnosom prema islamskoj kulturno-istorijskoj baštini, da se poštuje autentičnost vjerskog i arhitektinskog nasljeđa, što znači da Sahat kula u Podgorici treba da ima onaj izgled koji su ostavili njeni vakifi i mimari- zadužbinari i graditelji.

“Time će se, djelimično, ispraviti višedecenijska nepravda nanijeta skrnavljenjem ove vrijedne vakufske građevine. Naš zahtjev je utemeljen i na naučno-istorijskim činjenicama, ali i na potrebi poštovanja vjerskog i kulturnog identiteta svih naroda koji žive u našoj državi Crnoj Gori”, saopštilo je Bošnjačko vijeće.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com