PODGORICA: Roditelji prijete blokadom nastave jer nije na albanskom! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Roditelji prijete blokadom nastave jer nije na albanskom!

Roditelji učenika OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima najavili su bojkot nastave od ponedjeljka 18. septembra, ukoliko se njihovoj djeci ne omogući da slušaju predavanja na maternjem jeziku. To im, tvrdi predsjednik Savjeta roditelja Rako Camaj nijesu obezbijedili uprava te ustanove i Ministarstvo prosvjete. Međutim, iz škole, pak, tvrde da, kada je riječ o nastavi engleskog jezika, ovaj problem je već riješen.

Camaj za CdM ističe da su bezuspješno upućivali zahtjeve upravi škole i Ministarstvu prosvjete da za obrazovanje učenika na albanskom jeziku angažuju predavače koji ispunjavaju zakonske norme za ovaj posao, čime im se krši ustavno pravo da se obrazuju na svom jeziku.

Podsjeća da Zakon o manjinskim pravima i slobodama propisuje da vaspitni i obrazovni rad u školskoj ustanovi ili posebnom odjeljenju redovne škole sa nastavom na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica obavljaju nastavnici iz reda tog manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica koji imaju aktivno znanje jezika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno nastavnici koji nijesu iz reda odnosnih manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, a imaju aktivno znanje jezika i pisma tih manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

“Nastavnici u ustanovama ili posebnom odjeljenju ustanove sa nastavom na jeziku manjine moraju, pored uslova propisanih zakonom, da imaju aktivno znanje jezika i pisma te manjine i crnogorskog jezika” . Nastavu u školi mogu izvoditi nastavnici kojima je jezik na kojem se izvodi nastava maternji jezik ili nastavnici koji su završili odgovarajući fakultet za obrazovanje nastavnika na jeziku na kome se ta nastava izvodi, ne tražimo ništa više sem da sa ispoštuju ovi zakoni”, kazao je Camaj.

Ističe da se ovaj problem ponavlja godinama.

“Odnosno od kada su data riješenja radnicima koji ne znaju albanski jezik, za rad u odeljenjima gdje se nastava izvodi u ovom jeziku. Ova riješenja su protivzakonita, jer po gorenavedenim zakonima propisano je da nastavnici znaju jezik na kome se izvodi nastava, zbog toga smo reagovali u više navrata”, naveo je Camaj.

 

On dodaje da je Savjet roditelja i 21.oktobra 2015. godine tražio da se problem riješi, a direktor Direktorata za obrazovanje manjina Maraš Dukaj najavljivao povoljno rješenje, ali ništa nije preduzeto.

Zbog toga se Savjet 7. septembra 2017. godine obratio Ministarstvu prosvjete novim zahtjevom.

Po riječima Camaja, na sastanku Savjeta roditelja 8. septembra, kome su prisustvovali potpredsjednik parlamenta i predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Genci Nimanbegu, direktor Direktorata Maraš Dukaj i direktor škole Nikola Dukaj, jednoglasno je odlučeno da djeca bojkotuju nastavu, ukoliko problem ne bude hitno riješen.

“U međuvremenu, od direktora Direktorata i od direktora škole, prekjuče smo usmenim putem dobili odgovor da neće pristupiti poštovanju zakona, koji propisuju da naša djeca pohađaju predmete na maternjem jeziku, zbog toga smo prinuđeni da organizujemo bojkot nastave sve dok se ne ispoštuju zakonski propisi”, poručuje Camaj.

Škola: Problem već riješen

Iz JU OŠ Mahmut Lekić CdM-u je saopšteno da ta škola radi i radiće u najboljem interesu učenika.

“S obzirom na to da se nastava mora odvijati, profesorski kadar o kome je riječ u saopštenju Savjeta roditelja angažovan je privremeno, sa ciljem održavanja redovnog nastavnog procesa. Konkurs za ova radna mjesta biće raspisan ubrzo, i na njega se, u skladu sa zakonom, mogu prijaviti svi zainteresovani kandidati koji ispunjavaju uslove, uključujući poznavanje albanskog jezika. O svemu navedenom je Savjet roditelja škole već obaviješten”, kazali su oni.

Napominju da, kada je riječ o nastavi engleskog jezika, ovaj problem je već riješen.

“Osoba koja ima znanje albanskog jezika raspoređena je u odjeljenje u kome se nastava odvija na albanskom. Dakle, uprava škole već je zapravo riješila problem u vezi sa kojim se oglasio Savjet roditelja, no svakako da ćemo i dalje biti otvoreni za sva pojašnjenja i konstruktivnu komunikaciju, u interesu nastave i učenika Škole”, poručili su oni.

www.cdm.me

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com