Svadba Šabovića odjeknula društvenim mrežema: Koristili smo samo manevarsku municiju - Volim Podgoricu

Svadba Šabovića odjeknula društvenim mrežema: Koristili smo samo manevarsku municiju

Stari crnogorski običaj o upotrebi vatrenog oružja na svadbama, koji mnogi smatraju za kontroverzu, pokrenuo je brojne rasprave na društvenim mrežama kada je za vikend sin poslanika SDP-a Džavida Šabovića- Ahmed snimljen u šenlučenju na svadbi svog rođenog brata Adnana u Plavu.

Fotografije na kojima mladi Šabović i njegov rođak Mirza Šabović, takođe funkcioner SDP-a, ponosno drže “hekler” osvanule su po Fejsbuku na dan svadbe 10. septembra i izazvale brojne komentare, kako pozitivne, tako i negativne.

CdM je ovim povodom kontaktirao poslanika SDP-a Džavida Šabovića koji je kazao da su fotografije autentične, ali da je on insistirao da se “ne pretjera u slavlju i da se koristi samo manevarska municija”.

Insistirao da se ne pretjera

“Ja sam insisitrao da se u tome ne pretjera. Takođe sam insisitirao da sva municija bude manevarska ali ne znam da li su me poslušali. Mislim da je to ispoštovano. Svima koji su htjeli pucaju ja sam rekao da odu”, rekao je Šabović.

On je istakao da je šenlučenje dio crnogorskog folklora i da je to nemoguće spriječiti.

Šabović

“Puca se, igra se kolo, vesele se ljudi i to u običaji. Vjerujete mi da samo vodili računa da municija koja je ispaljena bude manevarska. Da li je neko upotrebljavao bojnu municiju ne znam, samo znam da niko nije stradao”, poručio je Šabović.

 

 

Na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama našao se i Mirza Šabović, koji pored toga što je funkcioner SDP-a obavlja i dužnost direktora Dnevnog centra za djecu i omaldinu sa smetnjama u razvoju “Lipa”.

On za CdM ističe da nošenje oružja nije ništa neuobičajeno za svadbena veselja u Crnoj Gori.

“Taj dan u Plavu bile još dvije dvadbe na kojima se isto to radilo. Nijesmo ni prvi a vjerovatno ni posljednji koji na taj način slave poseban dan za bliskog srodnika. Euforija na društvenim mrežama nije nastala zbog manevarskog oružja, već zbog duboke političke pozadine i mojih stavova koje sam iznosio u zadnje vrijeme”, zaključio je Šabović.

A šta kaže Krivični zakonik? 

U Krivičnom zakoniku Crne Gore stoji da ko neovlašćeno izrađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, nosi ili drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije, kažnjava se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

“Ko neovlašćeno drži, nosi, izrađuje, popravlja, prerađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, prevozi ili na drugi način stavlja u promet vatreno oružje, municiju, eksplozivne materije, rasprskavajuće ili gasno oružje čije držanje je građanima zabranjeno,
kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Ako je predmet djela iz st. 1 i 2 ovog člana veća količina oružja ili sredstava ili je u pitanju oružje ili druga sredstva velike razorne moći, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina”, piše u Zakoniku.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com