Za prvih šest mjesesi u našoj zemlji dogodilo se 2.577 saobraćajnih nezgoda - Volim Podgoricu

Za prvih šest mjesesi u našoj zemlji dogodilo se 2.577 saobraćajnih nezgoda

Novim pravilnikom, koji je stupio na snagu prije dva mjeseca, sprečavaju se zloupotrebe u izdavanju ljekarskih uvjerenja za polaganje vozačkog ispita. Ranije se dešavalo da pacijenti lošeg zdravstvenog stanja, čak i sa velikim oštećenjem vida, lako dobiju taj dokument.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić za Pobjedu kaže da ta oblast nije bila dobro regulisana, te da su ostavljane mogućnosti da se neka pravila zaobiđu. Sada su predviđeni strogi kriterijumi koje moraju da ispune privatne i javne zdravstvene ustanove.

– Zahtijeva se laboratorija, odgovarajuće prostorije, oprema i kadar, te što se sve mora ustanoviti tokom pregleda, ko ga sve može obaviti, koliko je on trajao i ko ga je potpisao i izdao. Na ovaj način spriječiće se nelegalan rad u nekim ustanovama – rekao je dr Kavarić naglasivši da će Ministarstvo zdravlja sa svojim komisijama i nadležnim inspekcijama kontrolisati sve aktivnosti u vezi sa izdavanjem svih ljekarskih uvjerenja.

Prema njegovim riječima, zdravstvena ustanova na čijem je čelu za prvih šest mjeseci odbila je čak oko 50 građana, odnosno izdala im je izvještaj da nijesu zdravstveno sposobni da upravljaju vozilom.

– Bilo je tu i ljudi koji su prethodnih godina dobijali ljekarsko uvjerenje u nekoj drugoj instituciji. Jedan od njih bio je građanin bez oka (imao je vještačko oko). Uprkos tome, na prethodnom uvjerenju dobio je izvještaj da ima dobar vid na oba oka – kazao je dr Kavarić.

Kako kaže, problem je u tome što su građani koji imaju neki zdravstveni problem odlazili kod privatnika ili u drugi grad u tamošnju zdravstvenu ustanovu. Na pitanje da li to znači da su kod privatnika lako dobijali ljekarsko uvjerenje, on nije mogao da precizira.

– Većina građana funkcioniše po principu što bih se je maltretirao da me neko zadrži pola sata ili sat, ili zašto bih se izlagao nepotrebnim pregledima kad sve to mogu da dobijem za puno kraće vrijeme, svega nekoliko minuta. Nijesu svjesni da na taj način ugrožavaju sopstvenu, ali i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju – kazao je dr Kavarić.

Veliku opasnost, smatra on, predstavlja i to što mnogi smatraju da se ljekarsko uvjerenje kupuje, a ne da se dobija.
Kavarić očekuje da će novi pravilnik doprinijeti većoj bezbjednosti u saobraćaju. On je podsjetio da se za prvih šest mjesesi u našoj zemlji dogodilo 2.577 saobraćajnih nezgoda.

– Svaki građanin koji dobije uvjerenje na ilegalan način potencijalna je opasnost za sebe, svako dijete koje izlazi na ulicu, kao i za ostale učesnike u saobraćaju – podvukao je dr Kavarić.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com