LGBTIQ osobe bez problema u ZIKS-u - Volim Podgoricu

LGBTIQ osobe bez problema u ZIKS-u

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) godišnje boravi do 60 zatvorenika, odnosno pet odsto lica, koja su zaražena virusom HIV-a i hepatitisom C, piše Dan.

To je pokazalo istraživanje koje je sprovela NVO Građanska alijansa (GA) za potrebe izvještaja “Ljudska prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori”.

U ZIKS-u, zatvorima u Spužu i Bijelom Polju, godišnje boravi u prosjeku do 1.200 zatvorenika, a kapaciteta ima za 1.350.

U razgovoru sa službenicima ZIKS-a, u koji su bili uključeni zdravstveni radnici, stražari, kao i osoba koja je sprovodila obilazak Zavoda, a koja je takođe službenik ZIKS-a, moglo se doći do zaključka da se, kako oni tvrde, LGBTIQ osobe rijetko nalaze na izdržavanju kazne zatvora u ZIKS-u.

Do sada im je poznata samo nekolicina LGBTIQ osoba koje su bile na izdržavanju kazne zatvora i tvrde da nijesu imale nikakvih problema u ZIKS-u.

“Naglašavaju da nikada do sada nisu imali trans osobu na izdržavanju kazne zatvora ili u pritvoru, a na naše pitanje kako bi smjestili trans osobu, odgovorili su da bi se vodili oznakom pola koja stoji u ličnom dokumentu te osobe. Ovdje smo uočili da postoji zakonski problem kod prepoznavanja i poštovanja rodnog identiteta u sklopu kaznenopopravog sistema. Upoznati su sa terminom situaciona homoseksualnost, kao i sa rizicima od širenja polno prenosivih infekcija i bolesti kao posledice situacione homoseksualnosti, ali da ne raspolažu sredstvima za kontracepciju (kondomi), niti ih dijele. Na pitanje koliko je osuđenih i pritvorenih lica zaraženo virusom HIV-a i hepatitisom C, dobili smo odgovor da je na godišnjem nivou oko pet procenata zaraženih, na nivou ZIKS-a. Takođe, naglasili su da testiraju osuđena i pritvorena lica samo na njihov zahtjev, a da većina ne traži testiranje. Do ovog procenta su došli analizom medicinskih kartona osuđenih i pritvorenih lica u ZIKS-u”, navodi se u izvještaju.

Za potrebe izvještaja obrađena je tema koja se odnosi na LGBTI populaciju, a iz razgovora sa jednim osuđenikom zaključeno je da su zatvorenici ZIKS-a upoznati sa postojanjem LGBTIQ osoba u sklopu zatvora, kao i sa terminom situaciona homoseksualnost.

“Ono što je naglasio kao veoma bitno jeste da se o tome iz straha najviše ćuti, jer većina korisnika ZIKS-a jeste homofobna i burno reaguje na te stvari, a osobe koje su LGBTIQ teško mogu biti zaštićene od strane stražara. Napomenuo je kako mu ne bi bio problem ukoliko bi sa njim u ćeliji bila LGBTIQ osoba. U drugom dijelu razgovora, ispričao nam je da je u prethodnih pet godina primijetio dosta seksualnog uznemiravanja, ali da žalbe nisu uslijedile i da korisnici radije biraju da ćute o tome, nego da izlože sebe riziku ponovnog fizičkog zlostavljanja”, navodi se u izvještaju.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com