Početna » NOVOSTI » Društvo » LGBTIQ osobe bez problema u ZIKS-u

LGBTIQ osobe bez problema u ZIKS-u

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) godišnje boravi do 60 zatvorenika, odnosno pet odsto lica, koja su zaražena virusom HIV-a i hepatitisom C, piše Dan.

To je pokazalo istraživanje koje je sprovela NVO Građanska alijansa (GA) za potrebe izvještaja “Ljudska prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori”.

U ZIKS-u, zatvorima u Spužu i Bijelom Polju, godišnje boravi u prosjeku do 1.200 zatvorenika, a kapaciteta ima za 1.350.

U razgovoru sa službenicima ZIKS-a, u koji su bili uključeni zdravstveni radnici, stražari, kao i osoba koja je sprovodila obilazak Zavoda, a koja je takođe službenik ZIKS-a, moglo se doći do zaključka da se, kako oni tvrde, LGBTIQ osobe rijetko nalaze na izdržavanju kazne zatvora u ZIKS-u.

Do sada im je poznata samo nekolicina LGBTIQ osoba koje su bile na izdržavanju kazne zatvora i tvrde da nijesu imale nikakvih problema u ZIKS-u.

“Naglašavaju da nikada do sada nisu imali trans osobu na izdržavanju kazne zatvora ili u pritvoru, a na naše pitanje kako bi smjestili trans osobu, odgovorili su da bi se vodili oznakom pola koja stoji u ličnom dokumentu te osobe. Ovdje smo uočili da postoji zakonski problem kod prepoznavanja i poštovanja rodnog identiteta u sklopu kaznenopopravog sistema. Upoznati su sa terminom situaciona homoseksualnost, kao i sa rizicima od širenja polno prenosivih infekcija i bolesti kao posledice situacione homoseksualnosti, ali da ne raspolažu sredstvima za kontracepciju (kondomi), niti ih dijele. Na pitanje koliko je osuđenih i pritvorenih lica zaraženo virusom HIV-a i hepatitisom C, dobili smo odgovor da je na godišnjem nivou oko pet procenata zaraženih, na nivou ZIKS-a. Takođe, naglasili su da testiraju osuđena i pritvorena lica samo na njihov zahtjev, a da većina ne traži testiranje. Do ovog procenta su došli analizom medicinskih kartona osuđenih i pritvorenih lica u ZIKS-u”, navodi se u izvještaju.

Za potrebe izvještaja obrađena je tema koja se odnosi na LGBTI populaciju, a iz razgovora sa jednim osuđenikom zaključeno je da su zatvorenici ZIKS-a upoznati sa postojanjem LGBTIQ osoba u sklopu zatvora, kao i sa terminom situaciona homoseksualnost.

“Ono što je naglasio kao veoma bitno jeste da se o tome iz straha najviše ćuti, jer većina korisnika ZIKS-a jeste homofobna i burno reaguje na te stvari, a osobe koje su LGBTIQ teško mogu biti zaštićene od strane stražara. Napomenuo je kako mu ne bi bio problem ukoliko bi sa njim u ćeliji bila LGBTIQ osoba. U drugom dijelu razgovora, ispričao nam je da je u prethodnih pet godina primijetio dosta seksualnog uznemiravanja, ali da žalbe nisu uslijedile i da korisnici radije biraju da ćute o tome, nego da izlože sebe riziku ponovnog fizičkog zlostavljanja”, navodi se u izvještaju.

DAN

Check Also

PO DRUGI PUT MAJKA: Nataša Bekvalac će za POROĐAJ iskeširati 10.000 EURA?!

Nataša Bekvalac do detalja je isplanirala svoj porođaj, koji se očekuje početkom marta.   Ona ...

“TKIVO BAŠ OŠTEĆENO”: Izjava ljekara koja ubija u pojam Novakove navijače

Ni posle šest mjeseci pauze, Novak Đoković nije uspeo da se oporavi 100 odsto od ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *