Forum gradonačelnik mehanizam za jaču privrednu saradnju Crne Gore i Kine - Volim Podgoricu

Forum gradonačelnik mehanizam za jaču privrednu saradnju Crne Gore i Kine

„Pozivam crnogorske privrednike da kroz direktne susrete sa predstavnicima privrednih delegacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, iskoriste priliku i otvore vrata za nastup na inostranim tržištima i doprinesu uvećanju razmjene, prije svega izvoza. Time će ovaj Forum dobiti na još većoj važnosti i u potpunosti će ispuniti naše ciljeve. Prilika je i da posebno pozovem kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, kao i u zemlje Centralne i Istočne Evrope“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković danas u Podgorici obraćajući se učesnicima Drugog Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojem je domaćin Glavni grad.

Premijer je ocijenio da postoji neiskorišćen prostor u Mehanizmu saradnje 16+1.

„Vjerujem da će današnji poslovni i bilateralni susreti dodatno ohrabriti kineske kompanije da direktno ulažu u ovaj dio Evrope. Raduju nas najave uspostavljanja finansijskih i investicionih institucija i fondova unutar Mehanizma i nadamo se skorim konkretnim koracima i odobrenim sredstvima za projekte koji će doprinijeti daljem razvoju“ – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Predsjednik Marković je ocijenio krucijalnom ulogu lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta.

„Investitori traže destinacije u kojima administrativne procedure i birokratija neće predstavljati barijeru, već samo regularan, ali efikasan, korak prema krajnjem cilju – realizaciji projekata. Crna Gora i njeni gradovi su puno uradili na tom polju. Danas smo jedna od najkonkurentnijih investicionih destinacija, o čemu svjedoče projekti koji se trenutno realizuju. Oni koji su već relizovani potvrđuju ispravnost naše politike i odnosa prema budućnosti naše zemlje. Crna Gora postaje sve atraktivnija investiciona i turistička destinacija, a svjedok tome su upravo brojne kineske privredne delegacije koje nas redovno posjećuju i iskazuju interes za pokretanje i realizaciju projekata u svim oblastima“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da će naša zemlja izgradnjom autoputa i povezivanjem Luke Bar sa ključnim koridorima i tržištima Centralne i Istočne Evrope dodatno osnažiti svoju poziciju i postati jedan od saobraćajnih i logističkih čvorišta, na trasi preko koje će se obavljati trgovinska razmjena Evrope i Kine.

„S tim u vezi, Mehanizam 16+1 i inicijativa „Pojas i Put“ su za nas veoma važna platforme, kroz koje ćemo dodatno prezentovati naše investicione potencijale. Kao buduća članica Evropske unije, aktivno ćemo doprinositi stalnom unaprijeđenju strateških odnosa sa Kinom i ispunjavanju ciljeva u trgovinskoj razmjeni i ekonomskoj saradnji“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

“Drugi Forum je prilika da se, kroz potpisane sporazume o saradnji u raznim oblastima, još tješnje povežemo na kulturnom, ekonomskom, obrazovnom, turističkom planu. Sporazumi su temelj te saradnje, ali je na vama da ga dograđujete i učvrstite kroz razmjenu ideja, ljudi i dobara, usluga i proizvoda. U tome će vam Podgorica i Peking i ostali gradovi u okviru ove inicijative, uvijek biti partneri” istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović na otvaranju Foruma. On je podjsetio da Podgorica već njeguje jake prijateljske veze sa gradovima u okviru 16+1 inicijative.

“Forum je prilika da te odnose dodatno osnažimo, razmjenom iskustava na teme o kojima ćemo razgovarati, a koje su od izuzetne važnosti za sve nas. Inspirativni paneli “Zeleni grad” i “Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta”, predstavljaju priliku da se pohvalimo dostignućima u tim oblastima, ali i da, u živoj komunikaciji, pokažemo primjere dobre i loše prakse i kandidujemo projekte koje težimo da realizujemo, sve u cilju boljeg života naših građana. Na obje teme Podgorica ima šta da kaže, od legislative do infrastrukture. Podsjetiću kratko da je Glavni grad usvojio Strategiju adaptacije na klimatske promjene, važan dokument koji sublimira 27 mjera iz oblasti zaštite životne sredine, kao i da smo ulagali u infrastrukturu na svim nivoima, od energetske efikasnosti do alternativnih vidova saobraćaja” naglasio je Stijepović. On je podsjetio da je Podgorica član Evropske mreže zdravih gradova, Globalne konvencije Ujedinjenih nacija o energetskoj efikasnosti i klimatskim promjenama, odnosno Evropske povelje gradonačelnika.

“I na temu “Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta” takođe imamo rezlutate koji su pohvaljeni od onih na koje se odnose, a to su privrednici. Glavni grad je, nizom inicijativa za jačanje biznis sektora, od strane privrednih udruženja ocijenjen kao dobar primjer koji bi trebalo slijediti. Kontinuirano investiramo u razvoj poslovnog ambijenta, kroz potpisivanje brojnih ugovora o saradnji sa predstavnicima biznisa, kao i u pružanju legislativne, finansijske i infrastrukturne podrške” podsjetio je Stijepović. On je istakao da se i Forum gradonačelnika može posmatrati kao još jedan doprinos Glavnog grada podsticaju biznisa.

“Ovo je naznačajniji međunarodni događaj za uspostavljanje poslovnih veza naših privrednika sa predstavnicima zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, sa širokim spektrom mogućnosti za saradnju. Očekujem da će naši privrednici iskoristi dva važna događaja previđena – Forum privrednih komora glavnih gradova i Biznis forum 16+1 i naći zajednički interes za saradnju sa preko 100 predstavnika biznisa iz zemalja obuhvaćenih ovom inicijativom” rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

“Inicijativa 16+1 postepeno ulazi u zrelu i plodonosnu fazu. U toj inicijativi saradnja glavnih gradova je još intenzivnija” naglasio je gradonačelnik Pekinga Čen Đining. On je istakao da je osnovna svrha ovog Foruma promovisanje održivog razvoja glavnih gradova, poboljšanje životne sredine, upravljanje u ruralnim oblastima kao i ostalih kanala komunikacije i saradnje. “Tokom Foruma uspostavićemo udruženje akademskih inistitucija, održava se prvi sastanak u vidu okruglog stola biznis asocijacija, održava se skup glavnih gradova ne temu trgovine i potpsivanje niza sporazuma o starteškoj saradnji. Sve ovo ima značajnu ulogu u učvršćivanju I proširenju rezultata Foruma i produbljivanju saradnje Kine izemalja Centralne i Istolne Evrope a sve u cilju daljeg razvijanja inicijative „Pojas i Put“, naveo je Čen.

On je istakao da je namjera Pekinga da zajedničkim snagama, preko platofrme Foruma gradonačelnika glavnih gradova 16+1, produbimo povjerenje i obustranu korist, ojačamo prijateljstva i proširimo ekonomske i trgovinske veze.

Na početku Foruma je potpisano 10 sporazuma o saradnji koji će predstavljati bazu za dalju promociju investicionih potencijala svih zemalja učesnica u oblasti obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energetike, zaštite životne sredine, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com