Glavni gradovi aktivno učestvuju u kreiranju poslovnog ambijenta - Volim Podgoricu

Glavni gradovi aktivno učestvuju u kreiranju poslovnog ambijenta

„U cilju razvoja preduzetništva, Glavni grad je oformio Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici i donio odluku o osnivanju biznis zona u okviru kojih je omogućio posebne podsticajne mjere za sve potencijalne investitore koji žele da ulože kapital u Podgoricu. Uklanjanjem biznis barijera i kreiranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta kontinuirano stvaramo pretpostavke za brži razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta“, istakao je Menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković na drugom panelu u okviru Foruma 16 +1 na temu „Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta” na kojem su učestvovali predstavnici grada Pekinga, Beograda, Ljubljane, Sarajeva, Tirane i Podgorice. Đeković je saopštio da je, i pored značajno manjeg budžeta i značajnog povećanja stanovnika u odnosu na prethodni period, Podgorica nastavila da se dinamično i ravnomjerno razvija. On je učesnicima diskusije prezentovao modele preko kojih Glavni grad realizuje kapitalne infrastrukturne projkete i naglasio da uprava grada posebnu pažnu posvećuju stvaranju što poboljnijeg ambijenta za privlačenje stranih investicija, realizaciji što većeg broja javno privatnih partnerstava i efikasnijem korišćenju sredstava iz predpristupnih fondova EU.

Sagovornici su se tokom diskusije saglasili da uprave glavnih gradova imaju veoma značajnu ulogu u kreiranju poslovog ambijenta i stvaranju podsticajnih mjera za razvoj privrede i pokretanje biznisa.

Zhang Hua, zamjenik generalnog direktora Investicionog Biroa Pekinga, inovacije, istakao je značaj tehnološkog razoja i inovacije grada Pekinga i naglasio da je u cilju bržeg privrednog razvoja neophodno što efikasnije primjeniti nova znanja i tehnologije. On je ocijenio da je to Pekingu omogućilo priliv velikog broja investicija i ulaganja u grad koja se mjere desetinama milijardi američkih dolara, što Peking danas svrstava u jedan od  najbrže rastućih i ekonomski najrazvijenijih gradova svijeta.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević je saopštio da uprava Grada Beograda kroz različite modele i partnerstva intenzivno radi na stvaranju što povoljnijih uslova za nove investicije i razvoj grada. On je istakao da su makroekonomska stabilnost i uklanjanje biznis barijera doprinijeli otvaranju velikog broja novih radnih mjesta i realizaciji kapitalnih projekata po principu javno privatnog partnerstva koji su Beogradu omogućili da nastavi da se dinamično razvija.

Zamjenik gradonačelnika Ljubljane Dejan Crnek je naglasio da je gradska uprava Ljubljane zahaljujući prvenstveno dobro osmišljenoj viziji razvoja grada od 2006. godine uspjela da realizuje preko 1800 projekata, od kojih je najveći dio njih imao direktan ili posredan uticaj na razvoj biznisa i preduzetništva, što je u konačnom rezultiralo otvaranjem velikog broja novih radnih mjesta i održivom razvoju grada. On je ocijenio da Ljubljana pruža veoma povoljne uslove mladim preduzetnicima za otpočinjanje biznisa i stvara sve neophodne pretpostavke za što povoljniju poslovni ambijent u gradu.

Savjetnik gradonačelnika Grada Sarajeva za međunarodne odnose Ensar Emirović je ocijenio da Grad Sarajevo, uprkos krupnom birokratskom aparatu BiH, ima proaktivnu ulogu u kreiranju poslovnog ambijenta, koji daje multiplikativne efekte na kvalitet života i ekonomski razvoj, ne samo grada Sarajeva, nego i kantona i čitavog entiteta. On je u tom smislu istakao važnost organizacije međunarodnih skupova poput Sarajevo biznis foruma, Sarajevo film festa i mnogih drugih koji imaju veliki značaj kada je u pitanju promocija i valorizacija privrednih, turističkih i kulturnih potencijala grada, koji sveukupno doprinose povoljnijoj poslovnoj klimi u gradu i daju snažan zamajac njegovom razvoju.

Predstavnici grada Tirane, generalni direktor za ekonomski razvoj Enelejd Musabelliu i Genc Kojdheligeneralni direktor za strateško planiranje, su tokom panela predstavili najznačajnije projekte koje su realizovani u Tirani po modelu javno privatnog partnerstva, ističući da se uprava Grada Tirane ulaže ogromne napore kako bi izgradila neophodnu javnu infrastrukturu i obezbijedila kvalitetan život za sve veći broj građana koji se doseljavaju u Tiranu. Oni su istakli da je infrastruktura igra važnu ulogu za privlačenje investitora i pokretanje novih privrednih djelatnosti, kao i da uprava grada kroz različite programe intenzivno radi na razvoju malog i srednjeg preduzetništva.

1 komentar

  1. I’m impressed, I have to admit. Actually rarely do you encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you could have hit the nail around the head. Your idea is outstanding; the pain is something there are not enough individuals are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this within my seek out something with this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com