Manifestacija “Probaj domaće” u Njegoševoj ulici: Domaća hrana za dobar ukus - Volim Podgoricu

Manifestacija “Probaj domaće” u Njegoševoj ulici: Domaća hrana za dobar ukus

Manifestacija „Probaj domaće”, organizovana juče u Njegoševoj ulici, okupila je dvadesetak proizvođača vina, sira, meda, maslina i maslinovog ulja, pršute, prerađevina od voća i povrća i ljekovitog bilja po tradicionalnoj recepturi.

Događaj je organizovan sa ciljem promocije klastera.

Proizvođač kravljih mliječnih proizvoda iz nikšićke Župe Mileta Dačević kazao je da se od 2010. godine bavi tim poslom i da ima deset do 12 krave.

“Imam i ovce, kokoške. Proizvodim dvadesetak vrsta sireva, kajmak, za kojim je velika potražnja”, kazao je Dačević. On je kazao da je od nedavno član klastera i da je to još uvijek u povoju, ali da je osnovano sa ciljem da pomogne promociji domaćih proizvoda i sitnih proizvođača.

Cica Čabarkapa iz Bijelog Polja, kazala je da se sa mužem pčelarstvom bavi 40 godina.

Oni 18 godina drže pčele u Kranju u Sloveniji.

“Posjedujemo 250 pčelinjih društava. Pčelarstvo nam je posao, može da se živi solidno, ali mora da se radi od jutra do sjutra, pčela ne prašta greške”, kazala je Čabarkapa. Ona je kazala da u ponudi ima livadski, planinski med, proizvode razne, kreme, meleme, ljekovito bilje. Tegla meda, kod Čabarkape košta od deset do 12 eura, razne kombinacije od 20 do 30 eura.

Proizvođač pekmeza, paprika, ajvara, pindžura na starinski način, Mersida Idrizović, kazala je da je počela iz dosade i sa namjerom da pojača kućni budžet.

“Ovo je posao koji se radi jednom u godini, mjesec i po dana. Proizvedem oko 450 tegli ajvara, 250 pekmeza, 200 paprika, džem od šipurka. Velika tegla ajvara je pet i po eura, mala tri, pekmez je tri i po eura”, kazala je Idrizović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com