POZIV NA RAT? Prvi čovjek NATO-a zove na globalni odgovor Pjongjangu - Volim Podgoricu

POZIV NA RAT? Prvi čovjek NATO-a zove na globalni odgovor Pjongjangu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas na “globalni odgovor” na najnovije lansiranje rakete koje je izvela Sjeverna Koreja.

Stoltenberg je taj potez Pjongjanga okarakterisao kao “nemarno kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija”.

“Lansiranje rakete koje je Sjeverna Koreja izvela, jeste još jedno nemarno kršenje rezolicija UN-a – velika prijetnja po međunarodni mir i bezbjednost, što zahtijeva globalni odgovor”, poručio je putem Tvitera Stoltenberg, prenosi AFP.

Najnovije lansiranje balističke rakete iznad Japana uslijedilo je nakon što je Savjet bezbednosti UN uveo osmi set novih sankcija Sjevernoj Koreji zbog izvođenja šestog nuklearnog testa početkom ovog mjeseca, podsjeća agencija.

Kako je prethodno izvijestio Rojters, danas će na zahtjev SAD i Japana, biti održana vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

Južnokorejska vojska je ranije saopštila da je Sjeverna Koreja ispalila neidentifikovanu raketu iz četvrti Sunan u prijestonici Pjongjangu u pravcu istoka.

Raketa je, kako je AFP prenio, preletjela preko sjevernog Japana, a prema izvještajima japanskog sistema za uzbunjivanje pala je oko 2.000 kilometara istočno od Hokaida.

Japanska vlada je najoštrije protestovala zbog najnovije provokacije Sjeverne Koreje.

Kako je Rojters ranije prenio, južnokorejska i američka vojska analiziraju detalje lansiranja, saopštile su vojne komande tih zemalja.

Južnokorekska agencija Jonhap ranije je izvijestila da je vojska Južne Koreje saopštila da je ispalila dvije balističke rakete kao brzi odgovor na posljednju provokaciju sjevernokorejske vojske.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com