DA SE ZIMSKE ĐAKONIJE NE POKVARE: Prirodno konzervirajte turšiju i džemove! - Volim Podgoricu

DA SE ZIMSKE ĐAKONIJE NE POKVARE: Prirodno konzervirajte turšiju i džemove!

Saznjate kako da vam zimnica duže ostane svježa!

Jesen nam kuca na vrata i opominje nas da je vrijeme za spremanje zimnice. Ljubitelji džema su već izdvojili tegle u kojima će se uskoro naći prave poslastice od šljiva, kajsija, šipka, dok su bake već prvog dana septembra pripremile flaše za sok od paradajza. Kako trud domaćica ne bi bio uzaludan, veoma je važaan proces konzervisanja turšije i drugih zimskih đakonija, da bi njihov vijek bio duži. Međutim, sve više ljudi je alergično na hemijske konzervanse, pa vam nudimo nekoliko predloga za prirodne konzervanse.

Rukola

Ovu biljku u sušen obliku možete koristiti za konzervisanje turšije. Kada završite sa kuvanjem povrća, dolazi red na rukolu. On sadrži vitamin C, bezbroj minerala i obiluje gvožđem. Sumpor i prirodne antibakterijske materije u rokoli pomažu da se vaša zimnica dugo održi.

Mirođija

Većina domaćica sigurno zna da se listovi mirođije dodaju u tegle krastavaca spremljenih za zimu. Ova biljka, koja se u sve miješa, bogata je mirisnim uljima sa limenom i karvenom, koji se nalaze u njenim listovima. S druge strane, zreli plodovi mirođije sadrže etarska ulja, azotna jedinjenja i pektin. S obzirom na sve navedene sastojke mirođije, ona se sa pravom koristi pri prirodnom konzerviranju zimnice.

Bosiljak

Kao i prethodno navedene biljke, i bosiljak ima sastojke idealne za konzervisanje, kao što su glikozidi, mineralne soli, kamfora i eteričnih ulja. Koristite sirove ili sušene listove ove aromatične biljke za pripremanje zimnice.

Med

Antibakterijska svojstva ovog pčelinjeg proizvoda čine ga idealnim prirodnim konzervanskom jer tamni bakterije, viruse i gljivice i tako čuva zimnicu. Odličan je za konzervisanje voća. Potrebno je da teglu sa voćem prelivate u slojevima i na kraju zatvorite voskom. Ako ste rešile da spremate domaći kečap, možete slobodno da dodate med i tako sprečite kvarenje. Savjetujemo vam da ukoliko spremate i džemove obavezno pred kraj kuvanja dodate med, koji će doprineti slatkoći i prirodno konzervisati vaše džemiće.
Bijeli luk
Onemogućava razvoj bakterija. Na kraju kuvanja povrća za zimnicu možete dodati bijeli luk u njegovom izvornom obliku ili u vidu granula ili praha, a možete ga i samo sitno isjeckati.

1 komentar

  1. I’m curious to find out what blog platform you happen to be using? I’m having some minor security issues with my latest website and I’d like to find something more safe. Do you have any recommendations?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com