Demokrate: Radulović ima potencijal da bude gori ministar od Gvozdenovića - Volim Podgoricu

Demokrate: Radulović ima potencijal da bude gori ministar od Gvozdenovića

Usvajanje skandaloznog Predloga Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata bi proizvelo katastrofalne posljedice za Crnu Goru, zaključili su na današnjoj konferenciji Mijomir Pejović, poslanik i potpredsjednik Demokrata i Krsto Radović, predsjednik OO Demokrata Budva.

Pejović je saopštio da je Vlada Crne Gore protekle nedjelje stavila u skupštinsku proceduru Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

„Smatramo da se radi o jednom o najbitinijih Zakona koji se donose u poslednje vrijeme, a imajući u vidu obim njegovog dejstva i širinu primjene, smatramo neophodnim da ovim putem obavijestimo javnost Crne Gore o svim štetnim posledicama koje će usvajanje ovog Zakona od strane poslanika DPS-a i njihovih produženih kablova proizvesti. Predloženi Zakon predviđa ukidanje svih prostornih planova koji donose jedinice lokalne samouprave, što je u direktnoj suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, jer se nadležnosti lokalne samouprave ukidaju i prenose na centralnu vlast“, kazao je Pejović.

On je u ime stranke pozvao i Delegaciju EU u Podgorici da se izjasni da li je ukidanje prava lokalnoj samoupravi da donosi i usvaja planska dokumenta u suprotnosti sa ovom Poveljom.

Kako je Pejović istakao, nova zakonska rješenja propisana članovima 49 i 53 u Predlogu Zakona u direktnoj su suprotnosti sa članom 58 Ustava Crne Gore, kao i članom 1 Protokola Evropske konvencije o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“Predloženi zakon u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata ograničava samostalnost lokalne samouprave u djelu poslova iz sopstvene nadležnosti, što nije u skladu sa članom 113 i 117 Ustava Crne Gore, kao i sa članovima 1, 3, 8, 29 i 31 Zakona o lokalnoj samoupravi.  Skupština Crne Gore je usvojila Zakon o potvrđivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi čiji su osnovni principi i načela demokratija i decentralizacija vlasti, radi postojanja lokalnih vlasti sa demokratski konstituisanim organima za donošenje odluka i visokim stepenom autonomije u pogledu njihove odgovornosti.  Navedene zakonske norme nedvosmisleno potvrđuju da jedinice lokalne samouprave imaju autonomnost i obavljaju poslove iz sopstvene nadležnosti koji se direktno odnose na ostvarivanje prava i obaveza građana, a što je Predlogom Zakona u značajnoj mjeri centralizovano. Predložena nova rješenja bi lokalnim samoupravama uskratila pravo da samostalno obavljaju poslove iz sopstvene nadležnosti, što im garantuje i Ustav Crne Gore i Zakon o lokalnoj samoupravi,” podsjećaju iz Demokrata.

Pejović podsjeća da uprkos velikom broju održanih javnih rasprava i izuzetno velikoj posjećenosti, Vlada, odnosno Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije prihvatilo nijednu primjedbu koju je dobilo od strane opština ili građana.

“Tako ćemo, recimo, imati situaciju da se i planovi privremene lokacije donose u Podgorici, pa će, recimo, stanovnik iz Pljevalja za dozvolu za trafiku morati da ide u Podgoricu. Može se zaključiti da dosadašnja praksa izrade planske dokumentacije nije bila adekvatna, ali to svakako ne znači da se buduće planiranje prostora može vršiti bez učešća lokalne samouprave, i isključivo na nivou resornog Ministarstva. Takođe, koristim ovu priliku da pozovem poslanike iz Ulcinja, od kojih je dugi niz godina, sa razlogom, slušano kako su žrtve centralizacije upravljanjem priobalnim područjem, da li će svojim prisustvom sjednici Skupštine obezbijediti kvorum za usvajanje Zakona po kom urbanističke planove neće donostiti odbornici SO Ulcinj, već Vlada  u Podgorici.“, zaključio je svoje izlaganje Pejović. Krsto Radović, predsjednik OO Demokrata Budva saopštio je da ljudi koji su učestvovali u izradi Predloga ovog Zakona nisu mislili na sprovodivost samog Zakona ukoliko bude usvojen.

„Čitanjem Predloga Zakona koji je potpuno nejasan stiče se utisak da su se pojedina rješenja pokušala pozajmiti iz zakona susjednih država, tako da je sa tim pokušajem kompilacije napravljena jedna opšta papazjanija, čijom bi se primjenom došlo do nesagledivih negativnih posledica za prostor Crne Gore. Tako je Plan generalne regulacije definisan na način kao u zakonu Srbije, s tim što je izostavljen Plan detaljne regulacije koji omogućava jasno sprovođenje PGR“, kazao je Radović.

Ono što je u ovom Predlogu učinjeno na nejasan i netransparentan način, smatra on, je i formiranje Urbanističke parcele.

“Formiranje UP je predviđeno kroz izradu Elaborata parcelacije, a ne kroz planski dokument, što je suprotno principima urbanističkog planiranja. Ovaj postupak je do te mjere netransparentan čemu u prilog ide činjenica da Elaborat parcelacije nije javni dokument,  i ne prolazi javnu raspravu. Građanima treba da bude jasno da na javnoj raspravi neće moći da vide u PGR Urbanističke parcele, što ostavlja veliki prostor za zloupotrebu i korupciju“ , saopštio je Radović.

Ovim Predlogom zakona, napominju, predviđa se ukidanje lokalnih propisa kojima se definišu pomoćni objekti, lokalni objekti od opšteg interesa i određuju kroz PGR, “što znači da će građani za svaku ogradu oko kuće, ili među, morati put Podgorice.”

Radović je saopštio da jedino što ne mogu prebaciti u Podgoricu je more. Takođe, pozvao je odbornike DPS-a u onim opštinama u kojima su na vlasti da dignu glas protiv ovog Zakona, jer će oni, u svojim gradovima, morati ljudima da objašnjavaju zbog čega će “za otvaranje trafike morati da idu u Glavni grad.”

Na kraju, Radović je rekao da “nije mislio da će postojati gori ministar održivog razvoja i turizma od Branimira Gvozdenovića, ali da aktuelni ministar ispunjava sve pretpostavke da postane gori od prethodnog.”

1 komentar

  1. That is certainly when I commenced contemplating learn how to do anything at once. I commenced rearranging facts on my blog in order to provide my loyal guests the capability to comment and obtain do-follow backlinks and virtually remove all of the automated comment posting as soon as and for all.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com