Uloga gradova ključna u prevazilaženju podjela na osnovu identiteta širom regiona - Volim Podgoricu

Uloga gradova ključna u prevazilaženju podjela na osnovu identiteta širom regiona

„U Crnoj Gori i njenom glavnom gradu, multietničnost nije samo pitanje koje se odnosi na nivo dostignutih prava nacionalnih zajednica, koji je nesumnnjivo visok, već i pitanje načina života i odnosa unutar porodica. Svaki građanin Podgorice ima jednaka prava i šanse, nezavisno od jezika kojim govori, vjeroispovijesti i naroda kojem pripada. U Podgorici je multietničnost i multikulturalnost pitanje načina života i odnosa među komšijama i prijateljima“ naglasio je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović na Konferenciju gradonačelnika glavnih gradova Jugoistočne Evrope na temu “Lokalna vlast za zajednička društva u Jugoistočnoj Evropi”, koja je održana u Podgorici. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici glavnih gradova Jugoistočne Evrope, Zagreb, Republika Hrvatska, Tirana, Republika Albania, Skoplje, Republika Makedonija, Beograd, Republika Srbija, Ljubljana, Republika Slovenija, Podgorica, Crna Gora i Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Stijepović je podjetio da je skladan život u našem gradu nešto po čemu je Podgorica od davnina prepoznata u regionu i šire.

„Iskovali su ga naši preci, na nama je da sačuvamo njihovu plemenitu ideju, a da potomcima prenesemo viziju zajedništva i solidarnosti. Podgorica, kao i cijela Crna Gora danas, kao nasljeđe, ali i obavezu, imaju njegovanje mira, različitosti, očuvanje stabilnosti i otklon od svakog oblika ispoljavanja mržnje ili diskriminacije“ naveo je gradonačelnik Podgorice. On je podsjetio da Crna Gora predstavlja uspješnu balkansku priču.

„Članstvo u NATO je zaokruženo, a u rukama nam je ključ ka evropskom. Mi smo ti koji  donosimo istorijske odluke i zbog toga imamo posebnu odgovornost“ smatra Stijepović.

Da je uloga gradova ključna u prevazilaženju podjela na osnovu identiteta širom regiona, navodi se i u Zajedničkoj izjavi koja je usvojena na kraju konferencije.

„Saglasni smo da gradovi u regionu imaju ključnu ulogu u razvijanju međuetničkog razumijevanja na lokalnom nivou, koje s druge strane jača potencijal za unaprjeđenje međuetničkog dijaloga širom regiona. Sami gradovi odražavaju etnički mozaik regiona, pri čemu svaki grad ima većinsko stanovništvo iz jedne zajednice, ali je dom i drugim zajednicama. Razgovorom i dijalogom pokazujemo svoju spremnost da učimo iz iskustava drugih gradova i manjina koje tamo žive, uvažavajući i primjenjujući ista“ navodi se u Izjavi.

Učesnici Konferencije su u Izjavi izrazili punu posvećenost strateškom povezivanju regionalnih gradova u cilju postizanja bliske i partnerske saradnje u savladavanju svih prepreka na našem putu.

„U duhu prijateljstva i regionalne povezanosti, učesnici konferencije se obavezuju se da će nastaviti da rade na poboljšanju dobrosusjedskih odnosa,  na partnerski pristup u prevazilaženju izazova i na pružanje podrške svim inicijativama za ekonomski prosperitet regiona“ navodi se u Zajedničkoj izjavi.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio je zahvalnost gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću na organizaciji Konferencije, ističući da ona predstavlja nastavak dobre saradnje glavnih gradova Jugoistočne Evrope. On je tokom izlaganja naglasio značaj umrežavanja glavnih gradova kroz razmatranje zajedničkih tema koje otvaraju prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi. Skaka je, konststujući da su za Sarajevo posebno važna iskustva glavnih gradova u realizaciji projekata putem javno privatnog partnerstva, izrazio uvjerenje da će konferencija rezultirati zaključcima koji će doprinijeti realizaciji konkretnih aktivnosti i projekata, kao i da će dati smjernice za nasavak još intenzivnije saradnje glavnih gradova u narednom periodu.

Konferencija je održana u organizaciji Glavnog grada Podgorice i Grada Sarajeva, Društva zajedničkih vrijednosti Madridskog kluba i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com