PODGORICA: Počinje projekat “Zelena zona za djecu i penzionere” - Volim Podgoricu

PODGORICA: Počinje projekat “Zelena zona za djecu i penzionere”

Neformalna grupa stanara Bulevara Ivana Crnojevića uskoro počinje sa realizacijom projekta ’’Zelena zona za djecu i penzionere’’ koji je podržan od strane fAKT-a, Fonda za aktivno građanstvo, a kroz program Građanska akcija.

Cilj projekta je uređenje zapuštenog dječjeg igrališta ispred stambene zgrade na Bulevaru Ivana Crnojevića, na kojem se okuplja značajan broj roditelja sa djecom, kao i starijih osoba, vlasnika ljubimaca i tinejdžera. Dječje igralište, koje je nekad imalo sav neophodan mobilijar, sada predstavlja djelimičnu opasnost za djecu koja se ovdje igraju, zbog dotrajalosti postojećeg mobilijara koji je ostao.

Sa željom da daju svoj doprinos zajednici uređivanjem zapuštenog igrališta, kako bi djeca i penzioneri iz ovog dijela grada slobodno vrijeme mogli provoditi upravo na ovom mjestu, stanari organizuju uređenje zelene zone i zajedničku akciju koja je planirana za 7. i 8. oktobar.

Planirano je postavljanje dijela parkovskog i dječjeg mobilijara na igralištu, šahovskih stolova, čišćenje  igrališta od stakla i raznih sitnih predmeta, kao i farbanje postojećeg dječjeg mobilijara u jednom dijelu igrališta, pravljenje kutije sa pijeskom za igru, postavljanje korpi za otpatke, ali i informativne table za vlasnike ljubimaca.

Cilj projekta je da uključi stanare iz susjednih zgrada da daju doprinos uređenju ove lokacije, ali i njenom održavanju i čuvanju, kao jednom od rijetkih sličnih prostora u susjedstvu. Takođe, želimo podstaći djecu i mlade na učešće u društveno odgovornim akcijama u svojoj zajednici.

Projekat podrazumijeva zajednički rad građana, predstavnika lokalnih vlasti (Zelenilo, Čistoća i Glavni grad), privrednog sektora, medija i nevladinih organizacija. Vjerujemo da će se uključivanjem zajednice u rješavanje problema stvoriti zajednički odnos prema čuvanju mobilijara.

Igra djece iz stambenih zgrada će biti upotpunjenja novim mobilijarom, koji za cilj ima upravo razvoj dječje igre, kao bitnog dijela odrastanja i formiranja ličnosti. Slobodno vrijeme starijih osoba biće ispunjeno zajedničkim aktivnostima, poput šaha, druženja sa mlađima i brige o zelenoj zoni.

Pored Fonda za aktivno građanstvo, projekat su do sada podržali i Hotel Ziya, Udruženje banaka Crne Gore, NVO Naša akcija i Udruženje Roditelji, kao i Pal Mont kompanija koja je donirala palete za parkovski namještaj.

Svi građani koje žele da se uključe u akciju uređenja Zelene zone više informacija o projektu i akciji mogu dobiti na Facebook grupi Zelena zona za djecu i penzionere ili nam mogu pisati na adresu: [email protected]

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com