Marović se za stan zadužio kod Aca Đukanovića - Volim Podgoricu

Marović se za stan zadužio kod Aca Đukanovića

Budvanin Miloš  Marović  tvrdi da je za kupovinu stana u Budvi podigao kredit kod Prve banke, a da je naslijedio zemlju u Mrčevom polju.

To piše u žalbi Marovića na odluku Višeg suda, kojom mu je ta imovina privremeno blokirana zbog sumnje da je stečena kriminalom.

U Marovićevoj žalbi piše da Budvanin još vraća kredit banci koju kontroliše biznismen Aco Đukanović, brat bivšeg premijera Mila.

Marovićev branilac Dimitrije Dapčević u žalbi je precizirao da je Budvanin stan kupio 2007. godine za 120.000 eura.

“Sredstva za kupovinu navedenog stana  Marović  Miloš je obezbijedio iz Ugovora o nenamjenskom kreditu kod Prve banke Crne Gore br. 04-400-0904169.9 od 26. 11. 2007. godine u iznosu od 170.876,04 eura. Budući da je predmetni stan kupljen u tzv. sivoj fazi, za opremanje istog  Marović Miloš je obezbijedio dodatna sredstva iz Ugovora o nenamjenskom kreditu kod Prve banke Crne Gore br. 04-400-090558.9 od 14. 12. 2007. godine u iznosu od 121.200 eura”, piše u žalbi.

Podgorički Viši sud donio je privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja kompletne imovine nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, njegove supruge Đorđine – Đine, njihovog sina Miloša i njegove porodice.

Sud je time prihvatio zahtjev Specijalnog tužilaštva da se imovina osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe zamrzne, nakon što je finansijska istraga pokazala da su Budvani kriminalnim aktivnostima stekli stanove, kuće i zemljište, od kojih su neke nekretnine u međuvremenu prodate.

Blokadom je obuhvaćen stan Svetozara Marovića od 90 kvadrata kod OŠ Stefan Mitrov Ljubiša, koji je sredinom jula prodat za 180.000 eura.

Tim rješenjem, do okončanja finansijske istrage i evetulanog pokretanja postupka oduzimanja imovine, stavljena je blokada izvršenja na kuporodajni ugovor starijeg Marovića sa slovenačkom državljankom.

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno tužilaštvo je zatražilo, a Viši sud i potvrdio, da se blokira dio penthausa – mansarda od 193 kvadrata, upisana na Miloševo ime.

Miloš Marović, zgrada​Zgrada u kojoj se nalazi Marovićev privremeno blokirani stan

Riječ je stanu koga čini mansarda i komforani prostor opd 287 kvadrata na petom spratu, koji su međusobno povezani i čine jedinstvenu cjelinu od 480 kvadrata. U tom stanu živjeli su Miloševi roditelji Svetozar i Đorđina. Prije mjesec Marovići su oglasili da prodaju taj stan i za njega tražili 1.000.000 eura.

Privremena mjera upisana je i na Miloševih deset hiljada kvadrata u Mrčevom polju, u zaleđu Jaza, ali i na dio stambene zgrade koja u tivatskom naselju Kalimanj, koja je u vlasništvu njegove supruge.

Na ime Tamare  Marović  upisana je trećina od 232 kvadrata izgrađenog stambenog prostora.

Blokiran je i njen stan u Budvi, površine 52 kvadrata, a finansijskim istražiteljima bila je sumnjiva i imovina njenog brata, koja je takođe blokirana.

Tom Budvaninu privemeno su blokirani stanovi u Budvi od 52 i 123 kvadrata, poslovni prostor površine 40 kvadrata i podrum od 18 kvadrata, koje je kupio 2013. godine.

Blokada je stavljena i na četvorospratnu vilu Đorđine  Marović  u budvanskom naselju Babin do, koju je, kako tvrde istražitelji, fiktivno za milion i po eura prodala prije dvije godine tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću.

Privremena blokada njene vile donijeta je zbog sumnje tužioca da je Đorđina vrijednu imovinu stekla kriminalnim aktivnostima supruga i sina.

Finansijska istraga protiv Marovića i sa njima povezanih osoba pokrenuta je tokom krivičnog postupka koji SDT vodi zbog višemilionskih malverzacija u Budvi.

Marovićev branilac u žalbi je precizirao da je Budvanin stan kupio 2007. za 120.000 eura

Prije Miloševe žalbe, Višem sudu zastupnici Budvana predali su žalbu na rješenje o blokadi Svetozareve imovine.

Svetozar i Miloš  Marović  duže od godinu nalaze se u Beogradu. Stariji  Marović , za kojim je raspisana Interpolova potjernica, navodno se nalazi na psihijatrijskom liječenju.

On je pred specijalnim tužiocima priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških afera oštetila opštinski budžet za više miliona eura.

Sa tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, koje je potvrdio Viši sud.

Pristao je da ukupno robija 4 godine i tri mjeseca i uplati u humanitarne svrhe 100.000 eura, a državi do kraja septembra uplati 1.1 milion eura.

Miloš je takođe priznao da je bio dio kriminalne grupe i zbog afere Prijevor oko prodaje opštinske zemlje, osuđen je na godinu zatvora i novčanu kaznu od 385.000 eura, koju je izmirio.

Državi nije vratio dug – da odrobija 11 mjeseci u zatvoru, već je u međuvremenu tražio i dobio srpsko državljanstvo i pokušava da odsluži kaznu u Srbiji.

“U rješenju nema dokaza o osnovanosti privremene mjere”

U žalbi Marovićevog zastupnika, advokata Dapčevića, piše da Viši sud u  rješenju  o privremenoj blokadi imovine nije naveo nijedan konkretan matarijalni dokaz na osnovu koga je bazirao osnovanost privremene mjere.

“Već samo da navedena lica nemaju porijeklo novčanih sredstava u momentu sticanja nepokretnosti, pa je to za sud bilo uvjerljiv dokaz da donesenu privremenu mjeru”, piše u žalbi u koju su “Vijesti” imale uvid. Advokat je dodao da materijalni dokazi koje je prezentovao u žalbi potkrepljuju zakonitost sticanja nepokretnosti.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com