MJESEC VEČERAS IZVODI SPEKTAKULARAN PLES: Vidjećete jednu od najsjajnijih zvijezda na nebu! - Volim Podgoricu

MJESEC VEČERAS IZVODI SPEKTAKULARAN PLES: Vidjećete jednu od najsjajnijih zvijezda na nebu!

Mjesec će u ponedeljak izvesti spektakularni astronomski „ples“ sa tri planete i zvijezdom u sazvježđu Lava, što će dovesti do retke lunarne okultacije.

 

U zavisnosti od vaše lokacije, možda ćete biti u prilici da vidite Zemljin prirodni satelit kako pokriva Veneru, Mars, Merkur ili čak jednu od najsjajnijih zvijezda na nebu, Regulus.

Šta je okultacija?

 

Ova pojava nastaje kada planeta (ili asteroid) prolazi između objekta u daljini i posmatrača tog objekta. Prema jednoj publikaciji danas će Mjesec poslednji put zakloniti tri planete skoro istovremeno do narednog pomračenja koje će se dogoditi 2036. godine.

 

Otkrivanje prstenova Urana može se pripisati okultaciji koja se dogodila 1977. godine. Tada je u jednoj od svojih opservatorija NASA primjetila zapanjujuću karakteristiku planete zahvaljujući svijetloj pozadini koju je projektovala udaljena zvijezda tokom nebeskog događaja.

 

Najbolje mjesto za posmatranje

 

Najbolje mjesto na Zemlji za posmatranje Mjeseca koji će kliziti između nas i Marsa biće u oblasti ostrva Havaja u 20 časova po lokalnom vremenu. Ljudi na brodovima u Južnom Pacifiku takođe bi mogli da uoče Merkur u ponedeljak do ponoći pomoću običnog teleskopa, a stanovnici Australije, Novog Zelanda i Indonezije moći će da pogledaju spektakularnu okultaciju Venere i zvijezde Regula koja će se dogoditi između 01:00 i 05:00 ujutru po lokalnom vremenu.

 

Veliki broj ljudi, koji je već svjedočio ovom prizoru, postavlja poruke i fotografije na „Instagram“ i druge društvene mreže.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com