URA: Vlada Crne Gore Pljevljima doprinosi samo u stepenu mortaliteta - Volim Podgoricu

URA: Vlada Crne Gore Pljevljima doprinosi samo u stepenu mortaliteta

Iz Građanskog pokreta URA u Pljevljima su saopštili da Vlada Crne Gore Pljevljima doprinosi samo u stepenu mortaliteta.

Takođe su poručili i da kao i mnogo puta ranije sa jačim vjetrom Pljevlja zasipaju prašinom i pepelom iz rudarskih kopova i industrijskih deponija iako su u skladu sa zakonom industrijski zagađivači dužni da spriječe emitovanje štetnih materija iz svojih privrednih subjekata.

Oblaci prašine, koje jak vjetar raznosi sa deponije pepela i šljake Termoelektrane Pljevlja na Maljevcu prekrili su juče Zbljevo i druga okolna sela, a čestice prašine završavale su i u centru grada.

“Lokalna uprava je više puta pokazala da je nemoćna da bilo šta značajnije uradi da bi zaštitila zdravlje građana i omogućila da građani Pljevalja žive u koliko toliko zdravijoj životnoj sredini. Vlada Crne Gore i dalje ignoriše patnje građana Pljevalja, a nadležni sudski i tužilački organi ništa ne čine da sankcionišu kriminalne radnje koje ugrožavaju zdravlje ljudi iako su po zakonu na to obavezni. Istovremeno Vlada Crne Gore ne dozvoljava da sjedište ekološkog inspektora bude stacionirano u Pljevljima, crnoj ekološkoj tački Evrope”, istakli su iz pokreta URA u tom gradu.

Oni kažu da Vlada koju nije briga za građane sjevera države sprečava uvođenje plaćanja ekološke takse za velike industrijske zagađivače i istovremeno preko svojih nadležnih službi oteže sa realizacijom posla oko izgradnje mini toplane u Pljevljima.

“Pljevljaci će sad je to već jasno još jednu grejnu sezonu biti suočeni sa teškom ekološkom i zdravstvenom situacijom u gradu jer za proteklu godinu bez obzira na mnoga obećanja nadležnih ništa nije urađeno da se stanje popravi. I manji broj prijavljenih građana za realizaciju kratkoročnih mjera Vlade u ovoj godini u odnosu na prošlu jasno pokazuje koliko građani vjeruju u njihove mjere. Sasvim je jasno da ovakva nesposobna lokalna vlast u Pljevljima nema hrabrosti da se odlučnije odupre podgoričkim moćnicima koje očito nije ni malo briga za zdravlje građana Pljevalja”, naglasili su u pljevaljskom odboru URA.

Oni su zaključili da  građanima Pljevalja ništa drugo ne preostaje nego da na sljedećim izborima izaberu političke subjekte kojima će borba za prosperitet vlastitog grada biti na prvom mjestu kao i republičku vlast koja će ispoštovati ravnomjerniji regionalni razvoj države.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com