ZVANIČNI PODACI DIPLOMATSKE SLUŽBE: Evo koliko je zemalja priznalo CG - Volim Podgoricu

ZVANIČNI PODACI DIPLOMATSKE SLUŽBE: Evo koliko je zemalja priznalo CG

Cr­nu Go­ru je do sa­da pri­zna­lo 166 ze­ma­lja, a sa isto to­li­ko su us­po­sta­vlje­ni i di­plo­mat­ski od­no­si, uka­za­no je iz Mi­ni­star­stva vanj­skih po­slo­va. Ka­ko su ob­ja­sni­li, otvo­ren je zna­tan broj am­ba­sa­da u Pod­go­ri­ci i po­ste­pe­no se pro­ši­ru­ju i di­plo­mat­sko-kon­zu­lar­ne mre­že Cr­ne Go­re u svi­je­tu.
– Naš cilj je raz­vi­ja­nje do­brih od­no­sa i una­pre­đe­nje po­li­tič­ke, bez­bjed­no­sne, na­uč­ne i kul­tur­ne sa­rad­nje. Sna­že­nje eko­nom­ske sa­rad­nje sa ino­stra­nim part­ne­ri­ma kroz ja­ča­nje eko­nom­ske di­men­zi­je di­plo­ma­ti­je pred­sta­vlja jed­nu od ključ­nih ak­tiv­no­sti na me­đu­na­rod­nom pla­nu – ka­žu u Mi­ni­star­stvu vanj­skih po­slo­va.

Na­ve­li su da ja­ča­nje bi­la­te­ral­nih od­no­sa na svim ni­vo­i­ma kre­i­ra i po­volj­ne uslo­ve za sa­dr­žaj­ni­ju, bo­ga­ti­ju i in­ten­ziv­ni­ju ko­mu­ni­ka­ci­ju sa na­šom di­ja­spo­rom.
– U kon­tek­stu ja­ča­nja bi­la­te­ral­nih od­no­sa Cr­ne Go­re pri­o­ri­te­ti su od­no­si s evrop­skim i ze­mlja­ma EU. Ja­ča­nje od­no­sa i sa­rad­nje s uti­caj­nim ze­mlja­ma EU, Nje­mač­kom, Ve­li­kom Bri­ta­ni­jom, Fran­cu­skom i Ita­li­jom, ključ­nim part­ne­ri­ma u me­đu­na­rod­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma i na me­đu­na­rod­noj po­li­tič­koj sce­ni, pred­sta­vlja va­žan fak­tor za ostva­ri­va­nje vanj­sko­po­li­tič­kih ci­lje­va Cr­ne Go­re, kao i za njen unu­tra­šnji raz­voj – na­ve­li su iz Mi­ni­star­stva vanj­skih po­slo­va.

Ka­ko su oci­je­ni­li, sve­u­kup­na sa­rad­nja s ovim ze­mlja­ma kroz stal­ne bi­la­te­ral­ne kon­tak­te, ali i kroz pro­ce­se evrop­skih i evro­a­tlant­skih in­te­gra­ci­ja do­pri­ni­je­će eko­nom­skom i de­mo­krat­skom na­pret­ku Cr­ne Go­re i po­mo­ći di­na­mi­ku na­ših in­te­gra­ci­ja.
– Po­red po­me­nu­tih ze­ma­lja, Cr­na Go­ra nje­gu­je i po­seb­ne, sve kva­li­tet­ni­je i iz­ra­že­ni­je od­no­se i s osta­lim ze­mlja­ma u Evro­pi. Po­seb­no se is­ti­če una­pre­đe­nje od­no­sa sa ze­mlja­ma cen­tral­ne Evro­pe (Polj­ska, Če­ška, Slo­vač­ka) te bal­tič­kim i skan­di­nav­skim ze­mlja­ma. Raz­voj od­no­sa na po­li­tič­kom, eko­nom­skom i kul­tur­nom pla­nu će bi­ti sva­ko­dnev­na od­red­ni­ca bi­la­te­ral­nih od­no­sa sa sva­kom od ovih dr­ža­va po­je­di­nač­no – uka­zu­ju iz Vla­de.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com