DF SE VRAĆA U SKUPŠTINU? Dogovor lidera ili selektivni bojkot - Volim Podgoricu

DF SE VRAĆA U SKUPŠTINU? Dogovor lidera ili selektivni bojkot

Članovi Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) bi  od oktobra mogli početi sa  selektivnim bojkotom rada parlamenta, ukoliko  sa ostatkom opozicije ne bude dogovora o zajedničkoj strategiji, saznaju “Vijesti”.

Čelnici tog političkog saveza bi liderima ostatka opozicije u naredne dvije sedmice trebalo da pošalju poziv na razgovore, kako bi se zajednički razmotrili modeli za rješavanje političke krize u državi.

Oni će, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Demokratskog fronta, od lidera ostalih partija tražiti dapojačaju pritisak na vlast ili da se vrate u skupštinske klupe. Čelnicima opozicionih partija, ponovo će biti predloženi pregovori o zajedničkom predsjedničkom kandidatu.

“Nakon godine odsustva iz skupštine, pokazalo se da bojkot nije dao očekivane rezultate. Vladajuća koalicija nesmetano donosi loše zakone i ekonomske odluke  i ignoriše naše pozive za rješavanje političke krize. S obzirom da međunarodni faktor ignoriše trenutnu situaciju, od kolega smo očekivali da ponude konkretna riješenja. U ovom obliku bojkot  više nema svrhu”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Opozicija od prošlog oktobra bojkotuje rad Skupštine, zahtijevajući ponavaljanje parlamentarnih izbora i politički i pravni epilog afere “Državni udar”. Lideri opozicije tražili su da se ponovljeni izbori održe najkasnije 2018. kada su predviđeni predsjednički izbori. Iz vladajuće koalicije su ih pozvali da se prvo vrate u parlament, kako bi razgovarali o rješavanju krize.

Sagovornik “Vijesti” navodi da ukoliko ne bude dogovora,  poslanici Fronta neće prisustvovati svakoj sjednici parlamenta.

“Biraćemo teme i pojavljivati se u sali, kako bi javno ponudili rješenja i sučelili se sa poslanicima vlasti. Kako će to izgledati već smo pokazali tokom skupštisnkih rasprava o ukidanju imuniteta našim poslanicima”, kazao je sagvornik

“VIjesti”, navodeći da u Frontu nijesu razmatrali mogućnost da učestvuju u radu odbora.

Poslanici Fronta već su prekidali bojkot tokom sjednica na kojima se raspravljalo o ukidanju poslaničkog imuniteta, dok su  predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) učestvovali na sjednici, tokom rasprave o učlanjenju Crne Gore u NATO.

Pojedini funkcioneri Demokratskog fronta već su javno najavljivali povratak u parlament, dok je podgorički odbor Pokreta za promjene nedavno poručio da treba razmotriti poratak u skupštinske klupe zbog nezainteresovanosti ostatka opozicije za proteste.

Dok su iz Građanskog pokreta URA, SDP-a i Demokratske Crne Gore poručili da bi povratak u parlament “bio poklon za Demokratsku partiju socijalista (DPS)”, lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković nagovijestio  je da će se poslanici SNP-a vratiti u parlament ukoliko to uradi  bilo ko od opozicionara. Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da ta partrija ostaje van Skupštine, ali da će sagledati situaciju ukoliko dođe do promjena.

Čelnici Fronta  u neformalnim razgovorima tvrde da bi povratkom u parlament poslali bolju sliku biračima i povećali  prisustva u javnosti. Oni zamjeraju kolegama iz opozicije što biračima nijesu ponudili konkretna rješenja, kao i da od decembra  nije bilo ni neformalnih susreta lidera.

Čelnici DF-a su krajem godine predlagali formiranje paralelnog parlamenta i vlade u sijenci, ali taj predlog nije ni razmatran. Lideri tzv. građanske opozicije odbili su i zahtjev čelnika Fronta da se organizuju protesti, navodeći da političku krizu treba rješavati dijalogom.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com