Djevojčica iz Podgorice nije upisana u školu: “Popunjeno je sve” - Volim Podgoricu

Djevojčica iz Podgorice nije upisana u školu: “Popunjeno je sve”

Vođen logikom da će njegova šestogodišnja kćerka biti upisana u školu koja se nalazi u naselju u kom žive, Igor Mihailović je u aprilu otišao u OŠ Radojica Perović, sa namjerom da upiše Gabrijelu. Tamo ga je, međutim, dočekalo neprijatno iznenađenje.

“Gospodine ne može, slobodno je nemojte dovodit’. Pa do kad traje upis, 10. je april, je li završen upis? Ne, kaže, nije do nas, popunjeno je sve. Pa rekoh Ko je tu kriv? Krive su, kaže, zgrade. Da bih slučajno, dok sam ja krenuo da završavam to po proceduri, saznao od jedne gospođe iz škole da je prvoga dana organizovano upisano 150 djece iz Siti kvarta”, kazao je Gabrijelin otac Igor Mihailović.

To je djelimično tačno, priznaje direktorica škole Mirjana Bošković. Objašnjava da zakon djeci koja žive u okolini ne garantuje prednost pri upisu, a mjesta za sve – nema, pa ove godine ostalo neupisano 25 mališana koji zive u neposrednoj blizini škole.

“Prostorni kapaciteti određuju koliko ćete učenika upisati u toj školskoj godini. Istina je da je upis išao da kažem jednom dinamikom koju nijesmo očekivali. Upisana su djeca i iz Siti kvarta i sa Mareze, iz Vranića, sa nekih mjesta koja su udaljena od škole”, kazala je direktorica OŠ Radojica Perović Mirjana Bošković.

Slučaj šestogodišnje Gabrijele je još jedan dokaz da su Podgorici hitno potrebne nove škole, jer u postojećim više nema mjesta za sve. Nadležni su odavno priznali da problem postoji, ali će i 1. septembar 2018. Podgorica dočekati bez nove osnovne škole.

“Sad bih trebao ja dijete da vodim pet kilometara u Maksim Gorki. Neću je upisivat, niti sam je upisao u Maksim Gorki. Čekam iduću godinu”, rekao je Mihailović.

“Žao mi je što ona ne ide u školu. Evo nova zakonska rešenja donose i tu mogućnost, tako da će iduće godine biti olakšano onim roditeljima koji žive u blizini škole da oni imaju prioritet”, kazala je Bošković.

 (Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com