NAPAD PASA LUTALICA: Upali mu u dvorište, jedva uspio da se odbrani - Volim Podgoricu

NAPAD PASA LUTALICA: Upali mu u dvorište, jedva uspio da se odbrani

Opština Bijelo Polje godinama se suočava sa problemima pasa lutalica, kojih je na ulicama sve više. Bjelopoljac Miroslav Grebović pretrpio je lakše povrede tokom vikenda, kada ga je u dvorištu kuće u naselju Potkrajci ujeo pas lutalica, pišu Dnevne novine.

On ističe da je u ranim jutarnjim satima izašao ispred kuće, jer ga je uznemirio lavež pasa. U dvorištu ga je iznenadio čopor od najmanje desetak pasa, a jedan je uspio da ga ujede za potkoljenicu, gdje je i osjetio strahoviti bol, nakon čega je morao da ode i u bolnicu.

“Psi su nekako uspjeli da se provuku ispod ograde i uđu u dvorište, a jedva sam nekako uspio da se odbranim od njih” kazao je Grebović.

Ističe da su dan uoči napada na njega, psi lutalice poharale i njegov kokošarnik.

“Poklali su 21 kokošku i u to se lično uvjerio i rukovodilac RJ “Čistoća” u Komunalnom preduzeću ‘Lim’ Senad Pačariz. Psi su utjerale strah kod mještana tako da se ne usuđujemo da pošaljemo djecu bez pratnje u školu. Obratio sam se NVO ‘Bjelopoljski demokratski centar’ da ‘zažmure’, jer nadležni neće da nas zaštite”, kazao je Grebović.

Istog dana u susjednom selu Kukulje psi lutalice su domaćinu Reufu Bandi, zaklali dvije ovce i on traži od nadležnih da zaštiti mještane od njihovih napada.

Izvršni direktor NVO “Bjelopoljski demokratski centar” Zdravko Janjušević kazao je DN da ih je više građana kontaktiralo i upozoravalo na lutajuće životinje.

“Još prije 10-ak godina pokrenuli smo inicijativu kod nadležnih institucija da se izgradi prihvatilište za životinje lutalice. Mi nemamo mehanizme niti ovlašćenja da rješavamo navedene probleme. I pored toga, pojedini građani vjerovatno po nagovoru nekih institucija dolaze kod nas, traže da ‘zažmurimo’ kako bi oni uklonili, odnosno ‘pobili’ pse lutalice. Međutim, mi to nećemo dozvoliti već ćemo ce boriti i nastojati da animiramo nadležne da rade svoj posao’, kazao je Janjušević.

On navodi da se gotovo svake godine opštinskim budžetom planiraju sredstva za izgradnju azila za pse, ali da od tog posla za sada nema ništa.

Predsjednik Saveza nevladinih organizacija Bijelog Polja Uglješa Prebiračević nedavno je upozorio da se veliki broj pasa lutalica dovozi sa strane.

“Sa raznih opštinskih područja stižu informacije da se veliki broj pasa lutalica transportuju vozilima. Primjećena su vozila sa različitim registracijama u kojima se prevoze životinje, koje zatim haraju p o materijalnim dobrima građana i opasno ugrožavaju ljude i stočni fond. Stoga nadležni treba adekvatno da reaguju i tome stanu na kraj. Treba identifikovati i oštro sankcionisati sve one koji se bave tim, prije svega, nečasnim poslom” kazao je Prebiračević.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com