Početna » NOVOSTI » Društvo » Problem dvojnog državljanstva riješiti sporazumom CG i Srbije

Problem dvojnog državljanstva riješiti sporazumom CG i Srbije

Prepirke političkih partija otkrile su da određen broj javnih funkcionera u Crnoj Gori navodno posjeduje, osim crnogorskog, i državljanstvo Srbije, piše Pobjeda.

Advokati Sergej Sekulović kazao je za taj list, da je potrebno naći rješenje kojim bi se mogao prevazići postojeći problem.

“Nedefinisana i konfuzna situacija vezana dvojno državljanstvo traži konkretno rješenje i iz toga je moguće jedino izaći kvalitetnim dijalogom na nivou država Crne Gore i Srbije i izradom bilateralnog sporazuma o dvojnom državljanstvu koji će da bude u obostranoj koristi”, ocijenio je za Sekulović.

Već mjesecima iz Demokratske partije socijalista tvrde da su državljanstvo Srbije nelegalno dobili prvi čovjek Kotora, Demokrata Vladimir Jokić i njegov partijski  kolega, poslanik Mijomir Pejović, dok su Demokrate za uzvrat saopštile spisak lokalnih funkcionera DPS-a koji takođe navodno imaju državljanstvo Srbije.

Ovakve situacije, koje sve češće ,,isplivavaju“ u javnost, posljedica su sadašnjeg zakonskog rješenja i nedefinisanog odnosa sa Srbijom, s obzirom na to da najveći broj slučajeva jeste vezan za posjedovanje državljanstva te zemlje.

“Moguće da situacija na nivou Crne Gore i Srbije sazrijeva i da se stvaraju elementarne pretpostavke da se krene, naravno kroz proces pregovora i zaključivanja bileteralnog sporazuma o dvojnom državljanstvu, i da se ova pitanja riješe na način što će se zaštititi interesi građana Crne Gore i Srbije”, navodi Sekulović.

Kada je obnovila svoju državnost, objašnjava on, Crna Gora je pokušala da se zaštiti od potencijalnog političkog upliva iz Srbije kroz politiku državljanstva na način što nije potpisala bilateralni sporazum sa Srbijom u toj oblasti.

S druge strane, Srbija, da bi zadržala svoj politički uticaj omogućila je svim crnogorskim državljanima da, ukoliko se izjasne da su po nacionalnosti Srbi, dobiju srpsko državljanstvo, pri čemu im je garantovala tajnost tih podataka – dodaje Sekulović.

Ta „pukotina” je vezana za nepovjerenje između političkih elita Crne Gore i Srbije nakon 2006. godine i ona, kako ističe Sekulović, mora da se riješi.

“Bilo kom crnogorskom državljaninu, uključujući nekog javnog funkcionera, zakonodavstvo Srbije garantuje tajnost podataka i na taj način ga je srpska država praktično privukla da uzme to državljanstvo. Crnogorsko državljanstvo onemogućava da osoba koja ima dvojno državljanstvo bude birana, i u toj pukotini se mi nalazimo. Sigurno da postoji ne mali broj slučajeva koji se nalaze u tom procijepu smatra Sekulović.

Pobjeda

Check Also

Tužioci ispituju ko su sve stranci u DPS-u

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

MUP ispituje dvojno državljanstvo funkcionera DPS-a

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

1 komentar

  1. U Tivat svaki drugi katolik ima hrvatski pasos.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *