Sveštenici ne smiju da siju mržnju - Volim Podgoricu

Sveštenici ne smiju da siju mržnju

Evropski komitet protiv rasizma i netolerancije (ECRI) pozvao je Vladu da mora naći način kako bi osigurala da visoko sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve ubuduće o LGBT populaciji ne govori jezikom mržnje.

“I tako osigura da predstavnici SPC ne ponavljaju izjave kojima narušavaju nečiji ugled. Vlada mora spriječiti govor mržnje od strane visokih crkvenih zvaničnika”, saopšteno je u izvještaju ECRI u koji su “Vijesti” imale uvid.

Ta organizacija preporučuje i da se u Krivični zakonik uvedu krivična djela koja će se na pravi način izboriti sa rasizmom i netolerancijom kad su u pitanju jezik, državljanstvo, ali i seksualna orijentacija ili rodna ravnopravnost.

“Kažnjive Krivičnim zakonikom treba da budu i uvrede na račun osoba, a koje se tiču njihovog porijekla”, stoji u preporukama ECRI.

Ovaj Komitet smatra da je neophodno osnažiti slobodu medija i ne miješati se u uređivačku politiku:

”Dodatno osnažiti i podstaći kampanju poštovanja etičkih standarda i samoregulacije u medijima”.

ECRI preporučuje crnogorskim vlastima i da, u saradnji sa civilnim društvom, prođu kroz evaluaciju primjene Strategije za pripadnike RAE (Romi, Aškalije i Egipćani) populacije.

“Moraju se prikupiti detalji u vezi sa školovanjem, zapošljavanjem, zdravstvenom zaštitom ove populacije”, naglašava ECRI.

Komitet preporučuje i usvajanje javnih politika za zapošljavanje Roma, a napominje da ih mora biti i u državnoj administraciji.

Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije je poručivao da “sve što postoji, postoji da bi donijelo ploda”, navodeći da je”gejstvo protivprirodni blud i grijeh, kao i svaki drugi”. Paradu ponosa 2013. nazvao je “paradom bestidnosti”.

On je rekao da je održavanje te manifestacije gaženje moralnog osjećanja ogromne većine ljudi u Crnoj Gori i da je “homoseksualnost neprirodna i kao takva vodi samouništenju, odnosno samoubistvu ne samo pojedinca nego čovječanstva”.

Treba obezbijediti sigurnost seksualnim manjinama

Posebna pažnja u izvještaju posvećena je LGBT populaciji.

ECRI ističe da se Vlada mora bolje obračunati sa svim krivičnim djelima koja se odnose na tu populaciju, uključujući i govor mržnje, ali i na uvrede na internetu.

Preporučuju se dodatne obuke za pripadnike policije, ali i zaposlenih u pravosudnom sistemu koji imaju za cilj efikasnije sankcionisanje zločina iz mržnje prema LGBT populaciji.

Iz LGBT ranije su apelovali na tužilaštvo da u procesuiranju napada na njih iz mržnje, ne stavljaju znak jednakosti sa kafanskim tučama.

Vijesti

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com