Uragan se obrušio svom silinom: “Recite svijetu da je Dominika uništena” - Volim Podgoricu

Uragan se obrušio svom silinom: “Recite svijetu da je Dominika uništena”

Uragan “Marija” se, kao oluja pete kategorije, protekle noći svom silinom obrušio na ostrvo Dominiku, pričinivši štetu ogromnih razmjera, a premijer te karipske države Ruzvelt Skerit rekao je da je Dominika uništena i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu.

Uragan je svojim snažnim vjetrovima odnio i krov sa premijerove zvanične rezidencije u glavnom gradu Rozou, prenosi danas portal Nation News.

“Molim vas, recite svijetu da je Dominika uništena”, rekao je Skerit tom portalu.

On je naveo da se sklonio u podrum nakon što je vjetar odnio krov, dok mu je kuća poplavljena, dodavši da su i skoro svi ljudi sa kojima je razgovarao – ostali bez krova nad glavom, prenosi AFP.

“Izgubili smo sve što se novcem može kupiti”, napisao je premijer na Fejsbuku, prenosi danas BBC.

Skerit je rekao da se ne zna da li ima poginulih i povrijeđenih, te da je sada fokusiran na spasavanje zaglavljenih i pružanje medicinske pomoći povrijeđenima, pozvavši međunarodnu zajednicu u pomoć.

“Biće nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste”, poručio je on, naglasivši da je posebno potrebna pomoć u helikopterima kako bi vlasti mogle da procjene razmjere štete.

Uragan nazvan “Marija” je tokom većeg dijela jučerašnjeg dana bio u kategoriji četiri, ali je dobio na snazi uveče, u trenutku kada je pogodio Dominiku i francuska ostrva Martinik i Gvadelupe.

Pred ponoć je, pred dolazak “Marije”, na više karipskih ostrva proglašeno upozorenje na uragan, uključujući i Sent Kits i Nevis, Monserat, Američka devičanska ostrva, Portoriko i Britanska devičanska ostrvca.

“Marija” se kreće skoro istom putanjom kao i uragan “Irma”, koji je ranije ovog mjeseca protutnjao ovim područjem.

Trenutno nosi sa sobom vetrove koji duvaju brzinom od 250 kilometara na sat i oslabio je na kategoriju četiri, ali bi ponovo mogao da ojača kako se kreće ka Portoriku i Devičanskim ostrvima, upozorili su meteorolozi.

Beta

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com