DEMOKRATE: DPS planira da otme preostala bogatstva i resurse Crne Gore od njenih građana - Volim Podgoricu

DEMOKRATE: DPS planira da otme preostala bogatstva i resurse Crne Gore od njenih građana

,,DPS planira da otme preostala bogatstva i resurse Crne Gore od njenih građana”, kazala je Bojana Rajković, predsjednica Mladih demokrata Budve.

 

Kao što smo svi već upoznati, odlazeća partija, koja je već dugi niz godina na vlasti i koja nam  svih ovih godina određuje život, a kojim  ni njeni članovi nisu zadovoljni, sprema nam još jedno veliko neprijatno iznenađenje zvano Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Kroz centralizaciju planiranja i upravljanja prostorom i ukidanjem i prenošenjem nadležnosti lokalne samouprave na centralnu vlast,  DPS planira da otme preostala bogatstva i resurse Crne Gore od njenih građana. Umjesto da, po uzoru na evropske zemlje, sve više težimo decentralizaciji i poštujemo  Zakon o potvrđivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koji je usvojen u Skupštini Crne Gore i čiji je jedan od osnovnih principa upravo princip decentralizacije vlasti i jačanje lokalne vlasti, čiji organi imaju visoki stepen autonomije i odgovornosti pri donošenju odluka, ovaj predlog zakona je upravo sve suprotno . Pored toga što je u suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, on takođe krši i Ustavom, tačnije njegovim članovima 113 i 117, zagarantovana prava lokalne samouprave , koja se tiču načina odlučivanja lokalne samouprave i njene samostalnosti.

Pitala bih članove Opštinskog odbora DPS Budva – zašto ćutite? Da li mislite da će Podgorica znati bolje da upravlja planiranjem prostora na kojem mi, građani Budve,  živimo i da li će možda oni bolje od nas ovdje znati gdje i kako treba neki objekat izgraditi? Da li mislite da je u redu da se stanovnici Budve šalju u Podgoricu uvijek kada imaju u planu da otovre neki objekat u svom gradu ili da urede zemlju oko svoje kuće i tako da se izlažu dodatnom trošenju novca i vremena, a da znamo da to tako ne mora, jer do sada tako i nije bilo? Valjda je želja i zadatak svih koji su u službi građana da im olakšaju posao pojednostavljenjem procedura, a i da se zajedno  borimo za to da naša Opština i Skupština opštine, gdje su predstavnici  građana, ima više autonomije u odlučivanju i planiranju. I na kraju, kome i zašto odgovara ovakav zakon?

Pitanja je dosta, a odgovora, još uvijek, nema.  Mada se, možda, samo vodite i onim da je ćutanje znak odobravanja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com