DPS: Amfilohiju je blisko miješanje u politiku - Volim Podgoricu

DPS: Amfilohiju je blisko miješanje u politiku

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju odavno blisko miješnje u politiku.

Amfilohije je juče saopštio da “neki misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori.”

“Mitropolit Amfilohije bi trebalo da je upoznat sa činjenicom da je Crna Gora sekularna država, te da ni on ni crkva na čijem je čelu nijesu u poziciji da odlučuju o državnim pitanjima, bilo da je riječ o nacionalnom opredjeljenju građana, restauraciji spomenika kulture ili nekoj drugoj temi van ingerencija SPC”, saopšteno je iz DPS-a.

U saopštenju se dodaje da su građani ove države shodno Ustavu i zakonima slobodni da se opredjeljuju nacionalno i vjerski kako god žele i “niko – posebno ne lideri vjerskih zajednica – nema pravo da ih vrijeđa zbog tog, ili bilo kojeg ličnog opredjeljenja. ”

“Očigledno je saopštavanje uvrjedljivih stavova postalo praksa mitropolita Amfilohija i da se tako odnosi isključivo prema građanima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci. Žalosno je da se jednom vjerskom poglavaru, sa političkih adresa, tako učestalo mora skretati pažnja ne samo dokle sežu njegove nadležnosti,  već i gdje su granice građanske pristojnosti.  Apsurdno je da čovjek koji tvrdi da je iskreno posvećen crkvenoj misiji širenja vjere i ljubavi, na tako brutalan način vrijeđa ljude poredeći ih sa stokom, potpuno zanemarući  činjenicu da i među Crnogorcima ima onih koji pripadaju crkvi na čijem je čelu. Mitropolitu Amfilohiju je odavno veoma blisko miješanje u politiku, a po posljednjem istupu izgleda da mu nijesu strani ni restauratorsko-konzevatorski poslovi. S obzirom na iskustvo koje SPC baštini u toj oblasti, preuređujući po sopstvenom nahođenju crkve i manastire po Crnoj Gori, ne čude ambicije da se isto pokuša i sa zaštićenim kulturnim dobrima druge konfesije. Kao i za sve ostale, i za Mitropolita važi isto zakonsko pravilo: zaštićena kulturna dobra, pa i Sahat kula u Podgorici, biće rekonstruisani isključivo u skladu sa onim što je propisala struka, odnosno nadležne državne institucije. Ukoliko građanin Risto Radović želi da se bavi politikom u Crnoj Gori, slobodan je da to učini na način koji odabere od mnogo mogućnosti koje pruža zakon. Arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski, zetsko-brdski i skenderijski i egzarh sveštenog trona pećkog Amfilohije neka se drži crkve, vjere i poslova koji mu pripadaju u tom djelokrugu, ima ih dovoljno i bez vrijeđanja i pritisaka na one koji nisu njegovi istomišljenici i politički sljedbenici”, kazali su iz DPS-a.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com