Gradonačelnik Dubrovnika u Kotoru: Saradnja dva slična istorijska grada - Volim Podgoricu

Gradonačelnik Dubrovnika u Kotoru: Saradnja dva slična istorijska grada

Današnji susret označava početak bolje i snažnije saradnje dvaju gradova koji su pod zaštitom UNESCO-a i koji se susreću sa sličnim problemima, kao što je veliki broj kruzera i izletničkih gostiju, zbog čega su opterećena istorijska jezgra gradova i smanjen kvalitet života stanovnika, izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković tokom boravka u Kotoru gdje je bio gost predsjednika Opštine Vladimira Jokića.

Na zajedničkom sastanku dvojice predsjednika i njihovih saradnika razmotrene su mnoge teme značajne za život i razvoj dva stara grada na obali Jadrana.

Podsjećajući na projekat „Respect the City“ koji se u Dubrovniku realizuje sa ciljem uvođenja reda u odijevanje i ponašanje turista, te smanjenje gužvi u saobraćaju turističkih autobusa, gradonačelnik Dubrovnika je istakao da je ubuduće potrebno što više zajedničkih sastanaka na ovu temu, kako bi se problem riješio.

Franković je naglasio da bi saradnju dva grada trebalo proširiti i na ostale gradove koji se nalaze na itinererima kruzing kompanija, kako bi zajednički učestvovali u kreiranju rasporeda dolazaka kruzera.

“Organizovanje gradova na rutama kruzing kompanija je neophodno, jer treba preduzeti sve kako bi oni postali gradovi po mjeri građana”, kazao je Franković.

Prenoseći pozitivna iskustva, Franković je ukazao i na mogućnost saradnje u oblasti obnove spomeničke baštine, naglašavajući da dio budžetskog novca mora biti namjenski određen za obnovu spomeničkog fonda.

Podsjećajući da su Kotor i Dubrovnik dva najsličnija grada na ovom dijelu Jadrana, prirodno povezana jedan sa drugim, Jokić je iskazao zadovoljstvo povodom zvanične posjete gradonačelnika Frankovića.

Jokić je naglasio da su na radnom sastanku razmijenjena iskustva o zajedničkim problemima i mogućim načinima njihovog prevazilaženja, pri čemu je posebno ukazano na uticaj kruzing turizma na život stanovnika oba grada, uz razmatranje mogućnosti kako taj problem prevazići i od njega stvoriti razvojnu šansu.

Razgovarano je i o statusu gradova pod zaštitom UNESCO-a, što prema riječima  Jokića, i Dubrovniku i Kotoru pruža velike šanse, ali donosi i značajnu odgovornost.

Jokić je istakao da prvi susret sa gradonačelnikom Dubrovnika označava početak temeljne, dobre saradnje dva grada.

Jokić i Franković su najavili da će sljedeći sastanak biti organizovan uskoro, te da će saradnja Dubrovnika i Kotora biti pojačana i proširena, organizovanjem susreta sa gradonačelnicima Venecije, Barselone i drugih gradova na rutama kruzing kompanija.

Nakon radnog sastanka,  Franković i  Jokić su sa saradnicima posjetili  katedralu Sv. Tripuna, a zatim se sastali sa predstavnicima HGI, HGD i ogranka Matice Hrvatske.

U delegaciji Grada Dubrovnika bili su i: privremena pročelnica Odjela za Europske fondove i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, privremeni pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Marko Miljanić, savjetnik za turizam Filip Žaja i glasnogovornica Ana Rajčević.

Pored predsjednika Jokića, Opštinu Kotor predstavljali su: predsjednica SO Dragica Perović, sekretar za finansije Petar Đakonović, direktorka TO Kotor Ana Radović, koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević i savjetnik predsjednika Jovan Ristić.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com