Marović je samo od kriminala mogao da vraća kredite? - Volim Podgoricu

Marović je samo od kriminala mogao da vraća kredite?

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnijelo je Višem sudu u Podgorici zahtjev za trajno oduzimanje imovine Miloša Marovića, njegove supruge Tamare i njenog brata Ivana Popovića – jer tvrde da je stečena kriminalom.

Miloš Marović je sin osuđenog šefa kriminalne grupe Svetozara Marovića, visokog funkcionera vladajuće partije DPS.

Mlađi Marović osuđen je 29. avgusta prošle godine jer je priznao da je član kriminalne grupe svoga oca i da počinio krivično djelo – zloupotreba službenog položaja putem pomaganja na organizovan način.

Ta presuda postala je pravosnažna 16. septembra iste godine i on je kažnjen na godinu dana zatvora.

Specijalno tužilaštvo vodi finansijsku istragu protiv Miloša Marovića od 30. decembra 2015. godine.

U zahtjevu koje je SDT podnijelo Višem sudu, a u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je tužilaštvo, iz dokaza pribavljenih u finansijskoj istrazi, utvrdilo da on ima imovinu koju je stekao kriminalom od 2006. do 2014. godine.

“Taj vremenski kontinuitet i druge okolnosti opravdavaju oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, pa stoji zakonski osnov za prošireno oduzimanje imovine”, piše u zahtjevu koji je Višem sudu predat 14. septembra.

U njemu, između ostalog, piše da Miloš Marović ima otvorene račune u Prvoj banci, CKB banci i Atlas banci.

On u Prvoj banci ima otvoren tekući i devizni račun.

Na tekućem računu tužilaštvo je evidentiralo priliv 200.000 eura 4. januara 2008. godine po osnovu odobrenog kredita.

Marović je taj novac istog dana, bez jasnog osnova, poslao na račun Matjaža Murka.

Na kartici kredita jasno je navedeno da je on trajno otpisan – likvidiran.

“Takođe, iz kartice prometa može se utvrditi da su rate kredita koje su dospijevale plaćane gotovinom, ali se ne može utvrditi ko je uplaćivao novac i iz kojih izvora proističe ta gotovina koja je deponovana u korist navedene kreditne partije po osnovu otplate kredita”, piše u zahtjevu specijalne tužiteljke Lidije Vukčević.

U tom dokumentu navodi se da se uplata gotovine kretala od četiri do 12.000 eura.

“Kredit od 67.524,52 eura, koji je bio preostao nakon tih uplata i ostala kreditna zaduženja, platila je njegova majka Đorđina Marović po osnovu preuzimanja duga. Ona je kod iste banke uzela kredit 82.861,57 eura. I taj kredit je sporan kako je i od kojeg novca vraćen”, piše u zahtjevu SDT.

Osim tog kredita, Prva banka je Milošu Maroviću u martu 2007. godine odobrila kredit od 83.830 eura na rok od pet godina.

Na devizni račun Marovića 12. marta uplaćeno je 83.000 eura.

Taj novac je sjutradan poslat na račun Vasilija Ćalasana u Austriju kao profaktura.

I taj kredit je, piše u zahtjevu SDT, plaćan gotovinom za koje nema dokaza o porijeklu do 11. maja 2011. godine. Majka Đorđina je 31. oktobra 2013. godine, opet kreditom koji joj je odobren u Prvoj banci, izmirila sinov dug.

Miloš Marović je kod Prve banke uzeo kredit i 29. novembra 2007. godine od 170.876,04 eura na rok od 60 mjeseci.

Taj novac uplaćen je na račun Businessart doo za renoviranje kuće u mjestu Babin do, koja je tada bila u vlasništvu Đorđine Marović, a sada se vodi na Radojicu Krstovića.

I taj kredit je plaćan gotovinom bez porijekla do 11. maja 2011. godine.

Đorđina Marović, ponovo kod iste banke, podiže kredit i izmiruje dug.

Njen sin Miloš ponovo 14. decembra 2007. godine dobija kredit od 120.000 eura na rok otplate od 60 mjeseci.

Taj novac uplaćen je na račun firme Franeta gradnja doo za kupovinu stana.

I taj kredit je otplaćivao gotovinom za koju nema dokaza o porijeklu do 11. maja 2011. godine.

U zahtjevu SDT piše da je kao obezbjeđenje za sve kredite bila založena imovina njegovog oca Svetozara čija je vrijednost procijenjena na 709.400 eura.

Kod CKB banke na računu Miloša Marovića tužilaštvo je evidentiralo 29. oktobra 2009. godine priliv od 250.000 eura, koje je uplatila firma Mostranssklad doo Budva.

Tog dana je zaključen ugovor o kupoprodaji nepokretnosti između Petra Franete kao kupca i Miloša Marovića kao prodavca.

Franeti je Marović, kao suvlasnik, prodao parcelu u Bečićima od 662 kvadrata, za koju je kupoprodajna cijena bila pola miliona eura.

Tužilaštvo tvrdi da osuđeni Miloš Marović, u periodu kada je stekao pravo suvlasništva na toj nepokretnosti, nije imao legalno stečene prihode i da i taj novac potiče iz  kriminala .

Tužilaštvo je u zahtjevu napisalo da je taj novac, nakon transfera na račun Marovića, prenijet na račun oročene štednje i nekoliko puta preoročavan.

Marović ga je podigao 8. oktobra 2010. godine u gotovini.

Kod Atlas mont banke tužilaštvo je otkrilo jednu gotovinsku uplatu od 11.445,00 eura za koju ne postoji dokaz o porijeklu.

Nakon što su uplaćena na njegov račun, on ih je poslao na račun firme “legal Busuness Consulting” ltd, bez jasne osnove.

“Iz bankarske i poreske dokumentacije proizilazi da u periodu od 2005. do 2014. godine Miloš Marović nije imao redovnih prihoda, a u istom periodu je stekao u posjed veoma značajne nepokretnosti”, piše u zahtjevu SDT kojim traže da mu se imovina trajno oduzme.

Vijesti

2 komentara

  1. This unique comment appears to get quite a few web page visitors. How should you market it? It also provides beneficial completely unique turn in tips. Man making a process huge perhaps comprehensive to specifics of is the central process.

  2. This may be the right blog for everyone who is wishes to learn about this topic. You already know much its nearly challenging to argue to you (not too I personally would want…HaHa). You definitely put a whole new spin over a topic thats been revealed for several years. Fantastic stuff, just great!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com