Predsjednički i lokalni izbori odvojeno? - Volim Podgoricu

Predsjednički i lokalni izbori odvojeno?

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) ne isključuju mogućnost da se predsjednički i izbori u 11 crnogorskih opština,  među kojima je i Podgorica, održe u različitim terminima iako veliki dio javnosti očekuje da to bude u istom danu u prvoj polovini naredne godine.

Kao razlog za takvu moguću odluku sagovornici “Vijesti” iz DPS-a i opozicije navode da bi istovremeno održavanje predsjedničkih i lokalnih povećalo izlaznost što ne ide u korist vladajućoj partiji, posebno na izborima na lokalnom nivou.

Takođe, moguća pobjeda predsjedničkog kandidata vladajuće partije prije lokalnih izbora mogla bi da uzrokuje pesimizam u opozicionom biračkom tijelu što opet smanjuje izlaznost i povećava šanse DPS-a za pobjedu na lokalnom nivou, posebno u Podgorici.

Podgorički odbor DPS jedan je od najslabijh, pri čemu to nije krio ni šef vladajuće partije Milo Đukanović koji je prije  pola godine ocijenio da mora doći do promjena u tom  partijskom ogranku iz kojeg i u javnosti povremeno isplivavaju međusobne netrpeljivosti funkcionera.

Sagovornik “Vijesti” iz opozicije je ocijenio i da bi za DPS bio preveliki rizik da istovremeno organizuje  predsjedničke i lokane izbore, jer bi u slučaju gubitka na predsjedničkim izborima imao šansu za popravni na lokalnom nivou gdje trenutno drži vlast u osam od 11 opština, u kojima na proljeće slijede izbori.

Na drugoj strani, troškovi za razdvajanje predsjednikih i lokanih izbora su mnogo veći, što je veliki izdatak kako za DPS, tako i za ostale partije, ali i skoro duplo veće izdvajanje iz budžeta koji treba pravdati u javnosti. Tako je te predsjedničke izbore 2013. godine utrošeno oko 11,5 miliona eura.

Predsjednički izbori održani su 7. aprila 2013. godine, a  Zakonom o izboru predsjednika Crne Gore je predviđeno da se oni raspišu 120 dana prije isteka mandata predsjednika

Od dana raspisivanja do dana održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 90 dana. To znači da bi zakonski rok za održavanje predsjedničkih izbora bio od prve polovine februara do polovine marta sljedeće godine.

Na drugoj strani, posljednji loklani izbori u 11 opština održani su 25. maja 2014. godine. Zakonom o izboru odbornika i poslanika je predviđeno da se oni održe najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, što znači da je početak maja krajnji rok za njihovo održavanje.

Predsjednički i lokalani izbori mogu se održati istog dana, ako skupštine opština u kojima predstoje izbori sebi skrate mandate.

U svim opštinama, osim u Kolašinu, Rožajama, Plavu i Plužinam, vlast drži DPS tako da od najjače partije zavisi da li će izbori biti istovremeno. Lokalni izbori biće održani još i u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Pljevljima, Šavniku i na Žabljaku.

Jedna od mogućnosti o kojoj se spekuliše u političkim krugovima je da se sa predsjedničkim izborima istovremeno održe lokalni izbori u Beranama i Ulcinju u kojima mandat odbornika traje do kraja feberuara, odnosno januara naredne godine.

Izbori na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima planirani su za 26. novembar.

Vijesti

1 komentar

  1. Hoho. Ma nemoj DPS pravi uvjek utakmicu, tako da ima prednost bar 3-0 prije pocetka. Pripremaju uvjek teren da izmanipulisu i slazu biracko tijelo. Da naberu 51 procenat na muku, laz, i sramotu od popljackanog naroda Crne Gore. Sad bi oni da odvajaju? Zasto? Pa da bi njihove hijene mogle bolje da pokradu Izbore. Da ucijenjuju, da podmicuju i slicno… Fuj

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com