SNP nastavlja bojkot, DF čeka do oktobra - Volim Podgoricu

SNP nastavlja bojkot, DF čeka do oktobra

So­ci­ja­li­stič­ka na­rod­na par­ti­ja će na­sta­vi­ti da boj­ko­tu­je rad par­la­men­ta, a po­če­tak di­ja­lo­ga o rje­ša­va­nju po­li­tič­ke kri­ze u Cr­noj Go­ri oče­ku­je već to­kom ovog mje­se­ca, ka­ko bi no­vi par­la­men­tar­ni iz­bo­ri bi­li pri­pre­mlje­ni i odr­ža­ni na pro­lje­će za­jed­no sa pred­sjed­nič­kim i lo­kal­nim iz­bo­ri­ma, sa­op­štio je ju­če li­der SNP-a Vla­di­mir Jo­ko­vić na­kon sa­stan­ka u pro­sto­ri­ja­ma De­le­ga­ci­je Evrop­ske uni­je u Cr­noj Go­ri.

Ka­ko je ka­zao, pred­stav­ni­ci SNP-a su na sa­stan­ku sa am­ba­sa­do­ri­ma dr­ža­va čla­ni­ca EU sa­op­šti­li svo­je sta­vo­ve o po­li­tič­koj sce­ni i per­spek­ti­vi Cr­ne Go­re na pu­tu ka EU.
– Re­kli smo da boj­kot ni­je uvi­jek naj­bo­lje rje­še­nje, ali da je u ovoj si­tu­a­ci­ji ne­mi­no­van. I da­lje po­dr­ža­va­mo od­lu­ku da se na taj na­čin iz­vr­ši pri­ti­sak na vla­da­ju­ću ko­a­li­ci­ju. Da svi shva­ti­mo da na dan ta­ko­zva­nog dr­žav­nog uda­ra ni­je mo­gu­će or­ga­ni­zo­va­ti fer i de­mo­krat­ske i slo­bod­ne iz­bo­re – is­ta­kao je Jo­ko­vić.
On je no­vi­na­ri­ma sa­op­štio da je na sa­stan­ku po­sta­vio pi­ta­nje ka­ko bi po­stu­pi­la vla­da­ju­ća ko­ali­ci­ja da je re­zul­tat na iz­bo­ri­ma bio dru­ga­či­ji.

– Ubi­je­đen sam da bi i oni po­ni­šti­li iz­bo­re i or­ga­ni­zo­va­li no­ve. Za­to ne vi­dim ko­ji je raz­log za­što ne bi­smo, sad kad je po­la po­sla­ni­ka van Skup­šti­ne, otvo­ri­li di­ja­log o or­ga­ni­zo­va­nju fer i de­mo­krat­skih iz­bo­ra. Ka­kav re­zul­tat bu­de na tim iz­bo­ri­ma mi će­mo to po­što­va­ti – ka­zao je pred­sjed­nik SNP-a.
Do­dao je da je sa­da na pre­mi­je­ru Du­šku Mar­ko­vi­ću i Vla­di da ras­pi­šu iz­bo­re i po­zo­vu opo­zi­ci­ju da se do­go­vo­re oko fer i de­mo­krat­skih uslo­va za nji­ho­vo odr­ža­va­nje

– Ako ne­ki po­li­tič­ki su­bjek­ti ho­će da se vra­te u par­la­ment, to je nji­ho­vo pra­vo. So­ci­ja­li­stič­ka na­rod­na par­ti­ja ne­će žu­ri­ti u tom prav­cu. Boj­kot je od­lu­ka ko­ju je po­dr­ža­la ci­je­la opo­zi­ci­je i ne vi­dim za­što bi ne­ka opo­zi­ci­o­na par­ti­ja sa­da to pre­ki­da­la – na­gla­sio je Jo­ko­vić.
On ni­je htio da od­go­vo­ri na pi­ta­nje da li su pred­stav­ni­ci EU in­si­sti­ra­li da se vra­te u par­la­ment.
– Ne mo­gu iz­no­si­ti šta su re­kli am­ba­sa­do­ri, mo­gu sa­mo ka­za­ti šta smo mi nji­ma pre­zen­to­va­li – re­kao je Jo­ko­vić.
U ime De­mo­krat­skog fron­ta, na sa­stan­ku u pro­sto­ri­ja­ma De­le­ga­ci­ji EU bi­li su An­dri­ja Man­dić, Mi­lan Kne­že­vić, Bran­ko Ra­du­lo­vić i Jan­ko Vu­či­nić.
Član Pred­sjed­ni­štva De­mo­krat­skog fron­ta An­dri­ja Man­dić po­ru­čio je na­kon sa­stan­ka da u tom opo­zi­ci­o­nom sa­ve­zu za­sad ne raz­mi­šlja­ju o po­vrat­ku u par­la­ment iako sma­tra­ju da boj­kot ni­je dao oče­ki­va­ni re­zul­tat.
– Do­šlo je vri­je­me da se kre­ne sa kon­kret­nim ak­ci­ja­ma. Do 1. ok­to­bra će­mo če­ka­ti ko­le­ge iz opo­zi­ci­je da nam od­go­vo­re na po­nu­du da li su sprem­ni da za­jed­no sa DF-om iza­đu na pod­go­rič­ke i cr­no­gor­ske uli­ce. Da pro­te­stu­je­mo i ti­me utvr­di­mo za­jed­ni­štvo, da ima­mo jed­nog pred­sjed­nič­kog kan­di­da­ta ko­ji bi bio ne­stra­nač­ka lič­nost. Da za­jed­nič­ki, sa jed­nom od­bor­nič­kom li­stom, na­stu­pi­mo na lo­kal­nim iz­bo­ri­ma i da se pro­te­sti­ma iz­bo­ri­mo za odr­ža­va­nje van­red­nih par­la­men­tar­nih iz­bo­ra, ko­ji bi bi­li odr­ža­ni istog da­na ka­da i pred­sjed­nič­ki iz­bo­ri, i da se na nji­ma opo­zi­ci­ja ta­ko­đe po­ja­vi sa jed­nom li­stom – sa­op­štio je Man­dić.
Za DF je, ka­ko je do­dao,sa­da pri­o­ri­tet da sa opo­zi­ci­jom pro­na­đe za­jed­nič­ki je­zik.
– Bi­li smo žr­tve ogo­va­ra­nja i pod­me­ta­nja dok nas je re­žim na­pa­dao, su­dio nam, ski­dao nam imu­ni­te­te, hap­sio nas i pre­bi­jao… Ima­li smo ne­do­zvo­lje­ne po­li­tič­ke udar­ce od onih od ko­jih smo to naj­ma­nje oče­ki­va­li – lju­di iz cr­no­gor­ske opo­zi­ci­je. Sprem­ni smo da za­tvo­ri­mo tu stra­ni­cu – po­ru­čio je Man­dić.
Raz­go­vo­ri sa opo­zi­ci­jom u pro­sto­ri­ja­ma De­le­ga­ci­je EU bi­će na­sta­vlje­ni i da­nas.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com