Stranci u Crnoj Gori operišu bez licence - Volim Podgoricu

Stranci u Crnoj Gori operišu bez licence

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša upozorio je juče da zbog blokade tog tijela u Crnoj Gori radi veliki broj ljekara iz drugih zemalja, čije licence nijesu provjeravane.

“Rad ljekarske komore je osam mjeseci blokiran. U Crnoj Gori ordinira veliki broj ljekara, koji nijesu provjereni i ne posjeduju licencu. Na taj način grubo se krši Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a naša država i naši građani dovode u potencijalno ogromnu opasnost,” rekao je on “Vijestima”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, trocifren broj ljekara iz inostranstva godišnje dođe u crnogorske zdravstvene ustanove, uključujući i privatne, kako bi operisali ili pregledali pacijente.

Dio njih, koji  prvi put ove godine dolazi, nije mogao dobiti privremenu licencu od Komore, koja je uslov za pružanje zdravstvenih usluga crnogorskim pacijentima.

Jedan od ljekara, koji je bez privremene licence operisao u Crnoj Gori, je i čuveni italijanski kardiohirurg Alesandro Đamberti. Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da komora izdaje licencu za rad, kao i privremenu licencu za rad zdravstvenim radnicima strancima. Komora privremenu licencu izdaje najduže na period od jedne godine, a ona je dokaz da  ljekar ima kvalifikacije za taj posao.

Jedan od ljekara, koji je bez privremene licence operisao u Crnoj Gori, je i čuveni italijanski kardiohirurg Alesandro Đamberti

S obzirom na to da je Komora u blokadi od 1. februara,  zakonska procedura za dio ljekara stranaca nije ispoštovana.

Ministarstvo zdravlja nije dalo saglasnost na izbor Mugoše, pa on nije mogao da se upiše u registar Privrednog suda kao ovlašćeno lice strukovnog udruženja.

Komora je prije sedam mjeseci pokrenula Upravni spor zbog ovakve odluke Ministarstva, ali Upravni sud još nije odlučio.

Mugoša podsjeća da početkom 2018. ističu licence i crnogorskim ljekarima, jer po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti one moraju biti obnovljene do kraja ove godine.

On je napravio i paralelu sa Stomatološkom komorom, koja je formirana takođe ove godine po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Ministarstvo nije dovodilo u pitanje izbor predsjednika Borislava Ćalovića, iako, kako tvrdi dio zubara, se ne zna kako su izabrani delegati koji su birali šefa te  komore. Legalnost Ćalovića formalno spori oko trećina stomatologa.

“U Crnoj Gori se 30 delegata telefonom pozove da to budu, završe se izbori u Stomatološkoj, a ostalih 600-700 stomatologa će raditi kako oni odluče. S druge strane, mi smo godinu dana pripremali i sproveli izbore po zakonu, pobijedili ih po njihovim pravilima i primitivno smo blokirani. Da li je ovo moguće,” pita Mugoša.

“Po našoj tužbi na kraju, Upravni sud će donijeti odluku. Jedinu zakonsku odluku koju je u čitavoj situaciji mogao donijeti ministar zdravlja Kenan Hrapović je da on, ukoliko je nešto posumnjao, podnese tužbu Upravnom sudu i komora bi nastavila da funkcioniše do odluke suda.

On to nije uradio, već je donio Rješenje kojim ukida naš rad, pri čemu su mnoge naredbe iz tog rješenja nezakonite. Između  zakonitih radnji koje su preduzimali delegati naše Skupštine i nezakonitih radnji prethodnog rukovodstva komore i ministra zdravlja ne postoji sredina, odnosno, ne postoji kompromis. Iz tog razloga zadatak suda ne bi trebalo biti težak”, smatra Mugoša.

Poštovaćemo odluku suda

“Vijesti” su prošle sedmice pitale ministra zdravlja Kenana Hrapovića da li planiraju da riješe situaciju i postignu dogovor sa Ljekarskom komorom, s obzirom na činjenicu da će svim ljekarima u decembru da isteknu licence za rad. On je odgovorio da su neki predstavnici Ljekarske komore tužili Ministarstvo i da je postupak pred nadležnim sudskim organima, te da čekaju rasplet. Ministar tvrdi da razmišljaju dugoročno i da su spremni da odreaguju u skladu sa zakonima i kada je u pitanju izdavanje licenci.

Šta nije zakonito

Mugoša je podsjetio da je od osnivanja 1994. Ljekarska komora “ funkcionisala van zakona” jer nije bilo izbora za delegate u zdravstvenim ustanovama, već su ih birali direktori.

U januaru 2015. prethodnoj Skupštini i prethodnom predsjedniku  Đoku Jočiću je istekao mandat, MInistarstvo ništa nije preduzelo tim povodom. “ Prethodne dvije godine, sve odluke koje je donosila Ljekarska komora su bile nezakonite. Sindikat doktora medicine  upozorio je u više navrata prethodnog ministra zdravlja  Budimira Šegrta na to, ali je on odgovorio da to nije problem i da bi bilo neracionalno ponovo sprovoditi izbore.

Zato je Sindikat podnio dvije krivične prijave protiv njega zbog  kršenja zakona i potencijalnog ugrožavanja zdravlja građana.Mugoša je podsjetio, kako navodi, opstrukciju ministra zdravlja, u izborima za novu Komoru krajem 2016. kada je on dobio povjerenje kolega. Navodi da je nezakonuto zakazana, da je o tome obaviješten ministar, ali da on ništa nije učinio do momenta kada je on izabran.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com