DPS Nikšić podnio prigovore Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije - Volim Podgoricu

DPS Nikšić podnio prigovore Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije

Povodom svečanosti obilježavanja Dana Opštine, programski sadržaj na RTCG presijecan je izjavama predstavnika Demokratske Crne Gore, političke partije koja nema predstavnika u lokalnom parlamentu, i tome nisu ispoštovali Pravilnikom o programskom standardima u elektronskim medijima, saopštili su iz OO DPS-a Nikšić.

“Ovakvim postupkom urednici Javnog servisa sugerisali su da je u podjednakom javnom interesu gledalaca, da čuju šta o razvoju Nikšića ima da kaže prvi čovjek te Opštine kao i predstavnik stranke koja nije ni učestvovala na lokalnim izborima”, kažu iz DPS-a.

DPS je, kako navode zbog ovoga podnio prigovore Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije, koji se odnose na prilog prikazan povodom svečanosti obilježavanja Dana Opštine emitovan 18. avgusta. u informativnoj emisiji Dnevnik 2, .

“Ne manje važan aspekt čini i činjenica da je izvještač u prilogu koji bi, shodno profesionalnim i etičkim standardima, trebalo da bude objektivan i lišen iznošenja stavova novinara koji je koristio kvalifikacije tipa “ružičasto stanje privrede “, navode iz DPS-a.

Podsjećaju da je Pravilnikom o programskom standardima u elektronskim medijima, propisano da su elektronski mediji u obavezi da ,,svako stanovište predstave na objektivan način, bez uređivačkih intervencija i komentara kojima bi se favorizovala jedna strana, ili neistinito predstavio predmet informativnog sadržaja”.

Takođe je, kako napominju, obaveza uređivačke kuće da sve vrijeme vodi računa o obavezi da ,,činjenično izvještavanje jasno odvoji od stava, mišljenja i komentara” što u navedenom slučaju, kako smatraju, nije poštovano.

“Svjesni smo da svaka vlast mora bude spremna da istrpi svaku, pa i najoštriju političku kritiku, ali ona u informativnim emisijama Javnog servisa mora biti u skladu sa načelima Pravilnika, Etičkog kodeksa, zakonskih i međunarodnih standarda. Sve političke partije, čak i one koje nijesu u parlamentu, treba da imaju pravo na slobodu izražavanja, ali isključivo u skladu sa svojom političkom snagom i u formi koja je za to propisana”, kažu na kraju iz DPS.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com