“Epic Trip”: U petak u Beogradu počinje 51. BITEF - Volim Podgoricu

“Epic Trip”: U petak u Beogradu počinje 51. BITEF

Organizatori 51. Bitefa saopštili su da je sve spremno za pozorišni festivala tokom koga će pubika od sjutra  do 30. septembra moći da vidi sedam predstava, među kojima su polumaratonska “Kvizula” i maratonski “Olimp”.

Prateći program Bitefa čiji je slogan “Epic trip” već je počeo, a on je upravo i jedan od elemenata koji ovogodišnji Bitef zajedno s glavnim programom čini drugačijim od svih prethodnih.

“Pred nama je 10 vrlo uzbudljivih dana koje će nam oduzeti san ali će trajno ostati u pozitivnom sjećanju, jer smo ovakvoj situaciji uspjeli da se izborimo za ljepotu koja nam je nužna”, rekao je direktor Bitefa Miloš Latinović pred 51. Bitef čiji nulti program počinje tribinom i promocijom knjige Jana Fabra “Noćni dnevnik”.

Prema Latinovićevim riječima, 51. Bitef biće na nivou 50. jubilarnog koji je “nulta ili 50 tačka” kojom je postavljen temelj za budućnost festivala.

Latinović je rekao da najveće interesovanje stranih gostiju, koji dolaze iz više od 15 zemalja, vlada za predstave Jerneja Lorencija i Ersena Mondtaga.

Svečano otvaranje zakazano je za 23. septembar kada će se publici, pred predstavu “Olimp” obratiti reditelj Jan Farbr, a dan pre toga publika će moći da pogleda i šestočasovnu predstavu “Kvizula”, što će biti generalna proba za “narukvice” koje će publici omogućavati da tokom predstave izađu iz sale, naprave pauzu i vrate se.  Biće to polumaraton koji će biti uvod i vježba za maraton “Olimp”, koji je sastavljen od 14 grčkih tragedija, i traje 24 sata.

Bitef u Centru Sava priprema Bitef grad u kome će publika tokom trajanja “Olimpa” moć da se odmara, jede, na tabletima čita grčke tragedije iz ‘Olimpa'…

Predsednica žirija 51. Bitefa biće vodeći svjetski teatrolog Marija Šefcova, a osim nje, u žiriju biće i Draško Adžić, Igor Koruga, Ivana Sajko, Margareta Sorensen.

Sve karte za 51. Bitef prodate su, osim manjeg broja za “Olimp”.

Predstava “Olimp” počinje u subotu u 18 časova, a završava se 24 sata kasnije. Glumci “Olimp” zbog složenosti i zahtjevnosti ne izvode često. U Beogradu će to biti 10. izvođenje. Prethodno je predstava izvedena na najvećim svjetskim festivalima u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu, Jerusalimu.

Belgijski kritičar i teatrolog Fredi Dekruz nazvao je ”Olimp”  najznačajnijom svjetskom predstavom nastalom u posljednjih nekoliko decenija i ocijenio da ona istoriju pozorišta dijeli na period prije i poslije “Planine Olimp”.

Fabr, multimedijalni umjetnik, dramski pisac, reditelj, koreograf, publici u Beogradu predstavio se 1984. na 18. Bitefu predstavom “Moć pozorišnih ludosti”, kada je osvojio festivalski gran-pri “Mira Trailović”, a 2011. godine otvorio je 45. Bitef predstavom “Prometej pejzaž II”. Njegov glas će otvoriti 51. Bitef.

Publika će od 22. do 30. septembra moći da vidi i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija “Carstvo nebesko” i “Bilbija, prvi pokušaj”, kao i predstave specifične poetike, “dvije velike mlade zvijezde u usponu” Iranca Amira Reza Kuhestanija “(Sa)Slušanje” i Nijemca tuskog porijekla, Ersana Montaga, “Snijeg”, po djelu nobelovca Orhana Pamuka, i “Isterbljenje”.

Za razliku od prošlogodišnjih 12 predstava u dužini od 18 sati, ovogodišnjih sedam će trajati preko 40 sati, što 51. Bitefu, u skladu sa sloganom “Epik trip” (Epsko putovanje), dodaje dimenziju epskog trajanja.

Vijesti

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com