Savjeti pedijatra: Kako dovesti razmaženo dijete u red - Volim Podgoricu

Savjeti pedijatra: Kako dovesti razmaženo dijete u red

Dijete koje vrišti na podu prodavnice, urla pored tobogana ili ne želi da ustane sa poda u autobusu… Većina roditelja je to doživjela.

I oni koji su pomislili da je riječ o nevaspitanoj djeci brzo su se ispravili kad su i sami doživjeli prvi tantrum. Izlivi bijesa česti su kod male djece, čak su i važan dio emocionalnog i psihičkog zdravlja djeteta. Mala djeca ne znaju da se nose sa emocijama, pa to obično završava u tijesnoj borbi roditelja sa 15-ak kilograma čistog bijesa u rukama.

Instinktivna reakcija svakog roditelja jeste da utiša dijete i prekine izliv bijesa, ali stručnjaci kažu da je potrebno učiniti upravo obrnuto.

Svakako je bolje da dijete izbaci negativne emocije nego da ih drži u sebi. Iako roditeljima to nije lako da razumiju niti da tolerišu, dijete treba da izbaci svoje emocije da bi se oslobodilo stresa, negativnih emocija i nakon toga nastavilo sa uobičajenim aktivnostima.

“Napadi bijesa kod male djece mogu da nastanu iz različitih razloga: ako ne može da složi kockice kako je zamislilo ili majka insistira da dijete pojede baš tu kašicu, pospremi igračke ili obuče plavu majicu”, objašnjava pedijatar dr Đovana Armano.

Ali, kako doktorka ističe, oslobođanje od stresa kroz plakanje je sasvim u redu. Ljudske suze sadrže kortizol, hormon stresa, i kada dijete plače, doslovno izbacuje stres iz tijela. Nakon plakanja slijedi i tješenje najbližih, što je za dijete jako važno, a nakon izliva bijesa dijete je obično mnogo boljeg raspoloženja.

“Izlive ljutnje i plakanje neki psiholozi smatraju i oblikom učenja, jer dijete spozna granice do kojih može da ide, šta mu je dopušteno, a šta nije. To je veoma važno za razvoj”, objašnjava dr Armano.

Sljedeća korist dječijeg bijesa je bolji noćni san. Naime, stručnjaci smatraju da će dijete bolje spavati ako se stres ne nakuplja tokom dana, nego se izbaci. Ukoliko ga dijete nije izrazilo, može da proživljava nakupljene negativne emocije tokom noći, pa mu je san isprekidan, a može da ima i noćne more.

Dijete ima napad bijesa kad čuje “ne”? To je dobro! Svaki put kada djetetu kažete “ne”, postavljate jasne granice o tome šta je prihvatljivo, a šta neprihvatljivo ponašanje. Logično je da će dijete pokušati plakanjem i izlivima bijesa da dobije šta želi, ali roditelj mora biti odlučan i, što je još važnije, dosljedan. Drugim riječima – u svakoj situaciji reagovati isto.

“Nije dobro da na isti ispad roditelj nekad uopšte ne reaguje, a nekad kažnjava, u zavisnosti od raspoloženja. Dijete tako neće naučiti šta je dobro, a šta nije”, kaže dr Armano.

Vremenom, uz pomoć roditelja, naučiće da kontroliše emocije. Dok se to ne dogodi, roditelj mora da pokušava da smiri dijete lijepim riječima ili zagrljajem, ali ne nasilno, jer bi bijes mogao da se produbi. Dijete će se osjećati sigurno jer može da izrazi emocije i dobije utjehu.

Zlatna pravila za dječije ispade

Ugledni pedijatar dr Mirjana Kolarek Karakaš objašnjava šta roditelji ne smiju da rade tokom djetetovog ispada bijesa. Kako napominje, djetetu mora da se dozvoli da iskaže bijes, ali moramo da postavimo granice.

1. Ne vičite na dijete – nema efekta

2. Ne smijte im se – omalovažavate njihova osjećanja

3. Ne imitirajte ih i ne rugajte im se – tako usvajaju obrazac ruganja drugoj djeci

4. Ne kažnjavajte ih – mogu da potiskuju osjećanja kasnije u životu

5. Ne nudite im nagradu da prestanu – tako se uče kako da manipulišu drugima

24sata.hr

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com