Obezbijeđena sredstva za najznačajniji projekat u novijoj istoriji glavnog grada - Volim Podgoricu

Obezbijeđena sredstva za najznačajniji projekat u novijoj istoriji glavnog grada

„Mnogi su sumnjali da Glavni grad i Vodovod imaju iskrene namjere i snage da realizuju Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže. Današnji događaj, odnosno zatvaranje finansijske konstrukcije, ne samo da ih je demantovao, već je i potvrda našim naporima u dosadašnjoj fazi realizacije projekta. Vlada Crne Gore, Glavni grad i Vodovod su dobili dvostruko: povjerenje kredibilnih partnera i povoljne uslove za dalji nastavak projekta“ rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepovićna potpisivanju četiri ugovora za realizaciju projekta Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici.

Gradonačelnik Podgorice je istakao da je ovaj projekat jedan od najvrjednijih i najvećih u novijoj istoriji Glavnog grada.

„Radi se o razvojnom projektu koji generiše i druge aktivnosti. On je nesumnjivo najpreča potreba grada koja, uz to, nosi jedan novi kvalitet i dobar pravac i u zaštiti životne sredine, prvenstveno ekosistema Morače i Skadarskog jezera, ali i podzemnih voda koje su jedno od najvećih bogatstava Podgorice” zaključio je Stijepović.

Finansijski aspekt projekta, čija ukupna vrijednost iznosi oko 50,35 miliona eura, obezbijeđen je kroz tri izvora finansiranja.

Ministar finansija Darko Radunović je naveo da se oni odnose na grant sredstva u iznosu od 10,15 miliona eura, zatim sredstva iz kredita u iznosu od 35 miliona eura, povodom kojih je danas potpisan Ugovor o promotivnom zajmu sa KfW bankom u iznosu od 30 miliona i Standardni ugovor o zajmu u iznosu od 5 miliona eura, dok će preostale finansijske potrebe u iznosu oko 5,2 miliona eura obezbjediti Glavni grad Podgorica iz sopstvenih izvora sredstva i/ili bespovratnim sredstvima iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan za koja bi aplicirali u narednom pozivu.

„Koristim priliku da se posebno zahvalim partnerima koji su obezbiijedili grant sredstava u iznosu od čak 20 posto vrijednosti ukupnog projekta, čime su značajno doprinijeli ubrzanju realizacije ostalih ugovora i same implementacije projekta“ naglasio je Radunović i dodao da, kada je riječ o Ugovoru o zajmu na 30 miliona eura, planirani period otplate iznosi 15 godina, sa grejs periodom od 5 godina i kamatnom stopom od 2,8%, dok uslovi za manji iznos, odnosno kredit od 5 miliona eura, predviđaju period otplate od 30 godina, sa grejs periodom od 10 godina i kamatnom stopom od dva odsto. Kao što vidite, riječ je o veoma povoljnim uslovima finansiranja, zbog čega je zadovoljstvo nas, učesnika u dogovaranju ovakve poslovne ponude još veće“ zaključio je Radunović.

Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže je, po riječima ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića važan korak naprijed u zaštiti životne sredine. To je pitanje od značaja ne samo za grad već za čitavu Crnu Goru, kaže Radulović, ističući da je podrška EU i Njemačke razvojne banke potvrda kvalitetu dokumentacije koje su uradile stručne službe Vodovoda i Glavnog grada.

Da je završena važna faza u implementaciji projekta potvrdio je i šef odsjeka za komunalnu infrastrukturu za zemlje Jugoistočne Evrope i Turske Kirk Mildner koji je naveo da uložen ogroman rad i trud da bi se došlo do potpisivanja ugovora. On je istakao da je u projektu učestvovalo više institucija kako u Crnoj Gori tako i u EU.

„Možemo slobodno reći da je ovo zajednički projekat EU u koji su bile uključene različite intsitucije“ rekao je Mildner. On se zahvalio Vladi Crne Gore i resornim ministarstvima, Glavnom gradu i Vodovodu i kanalizaciji, na njihovom posvećenom radu na ovom poslu.

Vladan Vučelić, direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, je najavio da će krajem iduće nedjelje biti završen pretkvalifikacioni tender za izbor konsultanta.

„Očekujem da ćemo za najviše dva mjeseca dobiti stručnog konsultanta sa kojim ćemo pripremiti tendersku dokumentaciju i objaviti međunarodni tender već uprvom kvartalu sljedeće godine“ istakao je Vučelić.

Ovaj projekat je jedan uspješan projekat koji zaslužuje pažnju Evropske unije, rekla je Adriana Miku,programski menadžer za regionalnu politiku EU.

“Potpisivanje ovog sporazuma je konkretan izraz naše podrške Crnoj Gori na njenom putu ka EU jer na ovaj način pomažemo Grnoj Gori da isponi sve uslove koji se odnose na poglavlje iz pregovora koje se tiče životne sredine. Realizacijom ovog projekta ubuduće će se značajno poboljšati čistoća voda koje se slivaju u Skadarsko jezero, i to je bitno ne samo sa aspekta očuvanja voda u Podgorici, već i za cijeli ragion. Poznato je da Skadarsko jezero značajne količine vode prima iz rijeke Morače. I u konačnom, ovim grantom EU želi da pruži pomoć državi Crnoj Gori, koja je prepoznala važnost očuvanja vodnih resursa” zaključila je Miku.

Ugovori koji su danas potpisani su Standardni ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija i Njemačke banke za razvoj (KfW) u iznosu od pet miliona eura, Ugovor o promotivnom zajmu između Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija i Njemačke banke za razvoj (KfW) u iznosu od 30 miliona eura, Zasebni ugovora između Glavnog grada Podgorica, Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Podgorica, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Njemačke banke za razvoj (KfW) i Ugovor o finansiranju i projektu (Ugovor o grantu) obezbijeđenom iz investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ugovore su potpisali ministar finansija Darko Radunović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Vladan Vučelić i šef odsjeka za komunalnu infrastrukturu za zemlje Jugoistočne Evrope i Turske Kirk Mildner i menadžerka za oblast komunalne infrastrukture u Crnoj Gori Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW) Sonja Vaserman. Radi se o kreditima sa Njemačkom bankom za obnovu i razvoj ukupne vrijednosti 35 miliona eura kao i donaciji EU kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir od devet miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com