SLUČAJ DRŽAVNI UDAR: Evo za kada je zakazan nastavak suđenja - Volim Podgoricu

SLUČAJ DRŽAVNI UDAR: Evo za kada je zakazan nastavak suđenja

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje optuženima za pokušaj terorizma tokom izbornog dana. Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević zatražili su hapšenje Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i prekid procesa kao i odbacivanje optužnice, jer trvde da je Katnić želio da podmiti Slavka Nikića preko izvjesne Dragane.

Katnić je rekao da nikada nije kontaktirao Nikića i zamolio sud da mu Mandić više ne prijeti. Sud je nakon pauze od pola sata odbio prijedloge Mandića i Kneževića. Knežević je zbog neadekvatnog ponašanja u sudnici udaljen iz sudnice, a kasnije tokom suđenja se vratio i poručio da ne priznaje Sud te da sudija na svakoj pauzi komunicira sa ministrom pravde i liderom DPS-a. Iznošenje odbrane nastavila je optužena Branka Milić.

Advokati odbrane zatražili su izuzeće sudija i predsjednika Višeg suda Borisa Savića, jer smatraju da su pristrasni.

Na našem portalu tok suđenja mogli ste da pratite uživo.

11:58 Sud donosi rješenje da se današnji pretres prekida. Najvjerovatnije će biti nastavljen 27. septembra, objasnila je sudija Mugoša.  “Ukoliko do tada bude odluke suda bićete upoznati”, kazala je ona.

11:49 Milan Knežević vratio se u sudnicu i poručio da su sud i tužilaštvo pristrasni.

“Ukoliko mi ne budete dozvolili da iznesem odbranu izaći ću mirno i sigurni budite neću se više vraćati, jer znam da će ministar pravde Zoran Pažin donijeti odluku, jer čitava Crna Gora zna da vi autonomno ne donosite odluke. Na svakoj pauzi zovete Pažina, a on zove Đukanovića. Nemam namjeru da učestvujem u ovoj farsi”, kazao je Knežević.

Knežević je dodao da je sutkinja Dragica Vuković u rodbinskoj vezi sa agentom provokatorom koji je, kako navodi, snimao lidere Fronta po nalogu tužilaštva.

“Ja ne priznajem ovaj Sud”, rekao je Knežević dodavši da se pokazuje mržnja prema Srbima.

11:45 Andrija Mandić kazao je da su vijeće i tužilaštvo “uigrani tim”, pa se pridružuje zahtjevu za izuzeće.

“Čak i onaj Haški tribunal nadvisio je ponašanje ovog vijeća pa se pridružujem svemu što je rekao moj branilac”, kazao je Mandić.

11:44 Sudija je konstatovala da je Knežević napustio zgradu suda, na šta je njegov advokat Radosavljević rekao sudiji da ga je ona udaljila i da mu nije dala instrukciju da ostane u hodniku.

11:41 Milan Petrović, advokat Bratislava Dikića, pridružio se zahtjevima kolega.

“Odbili ste juče naš prijedlog da se razdvoji postupak protiv Dikića kako bi se liječio, čime mu je povrijeđeno pravo na zdravstvenu zaštitu”, kazao je Petrović, obrazlažući zašto i on traži izuzeće.

11:34 Drugi advokat Milana Kneževića Dušan Radosavljević saopštio je da traži izuzeće Mugoše zbog današnjih odluka.

“Posebeno zbog udaljenja mog branjenika iz sudnice. Odluka je donijeta nakon pauze, smatram da je Mugoša to doživjela kao uvredu i reagovala na način koji nije u skladu sa ZKP-om. Takođe smatram da je Mugoša prekršila svoja ovlašćenja dok je optužena davala odbranu”, kazao je on.

11:20 Advokat Mandića i Čađenovića Miroje Jovanović zatražio je izuzeće predsjednice vijeća Mugoše i člana sudskog vijeća sudije Dragice Vuković, osim sudije Pean. Zatražio je i izuzeće predsjednika Suda.

“Predsjednica vijeća je pokazala potpunu pristrasnost u vođenju postupka”, kazao je on dodavši da je onemogućila braniocima da postavljaju prigovore i tako povrijedila pravo na odbranu.

To je rezultirao novčanim kažnjavanjem branilaca, podsjetio je Jovanović, primijetivši da je to uradila predsjednica vijeća što nije dozvoljeno zakonom.

Sudija je pokazala i pristrasnost u smislu diskriminacije po nacionalnoj osnovi, objasnio je on.

Predjednik Višeg suda je pokazao potpunu pristrasnost, smatra Jovanović.

“Zajedničko je za sve vas da se radi o tendencioznoj pomoći tužilaštvu u onemogućavanju odbrane”, kazao je advokat.

On dodaje da je predsjednica vijeća onemogućavala sve saslušane da se izjasne na riječi NATO, Rusi, Sinđelić, Srbi, Velimoirović a radi se o pojmovima koji se u optužnici pominju na stotine i desetine puta. Govorila je da se ne radi o politici, a u optužnici piše da je ovo politički proces, dodaje Jovanović.

11:17 Sudija konstatuje da bez dozvole suda ustaje Jugoslav Krpović, advokat Branke Milić.

“Ja tražim izuzeće cijelog sudskog vijeća zato što mojoj branjenici ne dozvoljavate da na zakonit način iznese odbranu”, kazao je advokat.

Milić je dodatno zatražila izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

“Stavio se u funkciju Specijalnog tužilaštva, grubo je prekršio svoju funkciju”, kazala je ona, pojasnivši da je riječ o odlukama u vezi sa produženjem njenog pritvora.

11:12 Optužnica je do temelja besmislena, tvrdi optužena Branka Milić.

“Ja nemam veze sa Mirkom Velimirovićem i Sašom Sinđelićem”, kazala je Milić.

11:04 Milić kaže da se 15. i 16. oktobra desio državni udar, jer je trebalo uvući Crnu Goru u NATO mimo volje naroda i sakriti izbornu krađu.

Ja sam još u januaru podnijela krivičnu prijavu protiv Mirka Velimirovića, dodala je Milić, na šta je sudija rekla da to nije predmet postupka. Milić insistira da jeste kako bi se otkrila puna istina.

“Srpsko tužilaštvo me obavijestilo u februaru da nije nadležno za krivična djela koja su počinjena na teritoriji te zemlje i vraća to Crnoj Gori. Ja pojma nemam šta je ishod te krivične prijave”, objasnila je Milić.

MILIĆ: U četničku Crnu Goru mogu kad hoću, Đukanović me ne zanima 

10:56 “Ja sam bila čitavih 11 mjeseci prazna fasada za ovo tužilaštvo. Neka tužilac pokaže dokaze ako ih ima”, kazala je Milić.

“Na osnovu telefonske poruke koju je on razbio na dva dijela, a za koju je vještak utvrdio da je jedna”, dodala je Milić.

Moje pravo je da u četničku Crnu Goru dođem kad me srce povuče, ističe ona.

“Ja nijesam došla kod Mila Đukanovića, ne zanima me šta on radi. Meni se govori da sam terorista koji napada teritorijalni integritet Crne Gore”, kazala je ona.

10:40 Milić je kazala da još nije vidjela nijedan dokaz protiv nje. Navodi da postoji pet verzija onoga što je pričao Mirko Velimirović.

Kaže da je diskutabilno da je Velimirović 12. oktobra došao u policiju, a na zabilješci piše da je datum 13. oktobar.

“Ja 11 mjeseci molim tužilaštvo da mi da dokument iz koga se vidi da je Velimirović rekao da je Branka Milić član kriminalne organizacije”, kazala je ona.

10:32 Optužena Branka Milić nastavlja iznošenje odbrane.

“I juče sam rekla da sam nevina”, poručila je ona.

10:26 Nastavljeno suđenje. Sud odbio prijedlog Mandića i Kneževića za prekid postupka kao i odbacivanje optužnice.

Sudija Suzana Mugoša objasnila je da se odbija i prijedlog da se odgleda intervju sa Slavkom Nikićem.

“Imajući u vidu da je Knežević govorio kad mu sudija nije dao riječ, Sud je donio rješenje da se udalji iz sudnice”, navela je ona.

09:44 Milan Knežević je predložio sudu da odmah pogleda intervju Slavka Nikića, prije nego odluči o njegovom i Mandićevom prijedlogu. Advokat Miroje Jovanović dodao je da mogu pogledati svi zajedno intervju u sudnici.

Sudija Mugoša je saopštila da sud daje pauzu od pola sata kako bi donio odluku.

09:40 Advokat Miroje Jovanović rekao je da sud pri odlučivanju o prijedlogu obrati pažnju na stranu 3. zapisnika o saslušanju Slavka Nikića.

09:30 “Sada je u priči Slavko Nikić, izvjesna Dragana, novac, prije je bila Julka”, kazao je specijalni tužilac Milivoje Katnić odgovarajući na optužbe Mandića i Kneževića.

“Pukovnik Slavko Nikić nikada nije imao kontakt sa mnom, sve što je izjavio pred tužilastvom Srbije nalazi se u spisima predmeta”, kazao je Katnić.

“Nevjerovatno je da bilo ko postavi danas takvu pretpostavku, SDT ostavlja sudu da odluči o ovome”, kaže Katnić zamolivši da Mandić prekine sa prijetnjama Glavnom specijalnom tužiocu.

“Takođe predlažem da se pogleda video zapis u kom se vidi da mi Mandić prijeti u sudnici”, kazao je on.

On smatra da je cilj današnjih prijedloga da se odugovlači postupak.

09:29 I advokat Branke Milić tražio je odbacivanje optužnice.

09:23 Milan Knežević iz DF-a kaže da sud treba da odbaci optužnicu i odrediti pritvor Katniću i njegovom zamjeniku Saši Čađenoviću, jer su izvršili zloupotrebu službenog položaja.

“Tražim da se dobiju listinzi Katnića i Čađenovića jer postoje ozbiljne indicije da su uticali na svjedoke, da su uticali na Miloša G. Jovanovića”, naveo je Knežević.

09:16 Advokat optužene Branke Milić Jugoslav Krpović zatražio je da se njegovoj branjenici omogući da na zakonit način iznosi svoju odbranu i da predlaže dokaze.

09:09 Andrija Mandić iz DF-a zatražio je da se ovaj proces prekine.

“Pojavio se intervju pukovnika Slavka Nikića na IN4S u kojem on optužuje specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je želio da ga podmiti preko izvjesne Dragane sa 100 hiljada eura, ako to ne prihvatii da će biti otet i predat prištinskim vlastima. Ja mislim da ovaj čovjek treba da se uhapsi jer može da utiče na tu Draganu”, rekao je Mandić.

“Smatram da ovo treba da se ispita i da se za to vrijeme prekine postupak”, kazao je Mandić.

09:07 Sudija Mugoša kazala je da je sud dobio neposredno prije pretresa dopis Bratislava Dikića, u kojem je naveo da nije sposoban da prati dalji tok suđenja.

Dikić je pak potom objasnio da će današnji pretres pratiti koliko bude mogao.

Na jučerašnjem ročištu, podsjetimo, optužene Kristina Hristić i Branka Milić izjasnile su se da nijesu krive.

Vijeće sudije Mugoše odlučilo je u četvrtak da razdvoji postupak protiv optuženog Miloša Jovanovića, koji se nije pojavio na suđenju, dok je predlog odbrane za razdvajanje postupka koji se odnosi na Bratislava Dikića odbijen.

Optuženi Srboljub Đorđević, Dikić i Jovanović, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Milan Dušić i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

 (Antena M)

1 komentar

  1. There are a couple of fascinating points with time on this page but I don’t know if these center to heart. There’s some validity but Let me take hold opinion until I look into it further. Great post , thanks and then we want a lot more! Combined with FeedBurner too

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com