A ŠTA JE VAŠ SIN? - Volim Podgoricu

A ŠTA JE VAŠ SIN?

Autor: Marko Milačić

A šta je vaš sin?

Scena, tako jednostavna, a tako indikativna i važna, sa današnje takozvane “parade ponosa” (prema priznanju jednog od lidera LGBT organizacija, ove parade ne podržava većina homoseksualaca; dakle: nelegitimna!), scena koja govori mnogo. Ovo je slično kao da na transparentu istaknete, recimo, “Moj sin ima plave oči”, ili “Moj sin je dešnjak”, ili “Moj sin ima hemoroide”…

Pa šta ako je, tata, vaš sin peder? Zar vaš sin, cijenjeni roditelju, prije toga što je peder, nije i čovjek, imenom i prezimenom, prvo čovjek, a potom peder. Zar bih ja znao da je vaš sin peder, i, hipotetički, mogao da ga opsujem na ulici zato što je peder, da mi vi to sada, transparentom, ne uzvikijete: “Čujte i počujte, Crna Goro, svijete, moj sin je peder, čujete li, peder?!” Evo, sada od vas to prvi put čujem! Nisam znao.

Znam, tata, da – ukoliko i vi nijeste, što je rjedje, na nekom NVO platnom spisku, dakle, ukoliko ste zaista neprofitni – da možda želite da podržite sina, olakšate mu. Razumijem. Ali, tata, ovo nije način. A šta ako je vaš sin peder i uz to kriminalac; peder i prevarant; peder i svaštočina, peder i, da skratim, loš čovjek? Da ga podržim? Bekona cijenim zbog njegove filozofije, a ne zato što je bio peder.

I vi, ponosna mama – ako ste uopšte mama, ako ste uopšte mama pedera i ako ne primate novac za ovaj transparent, ako nijeste dio velike igre – ne intresuje me što je vaš sin peder, i da ga ne znam, a da ga negdje slučajno sretnem, isto bih ga cijenio ili ne bih, prema njegovim kvalitetima, a ne prema njegovom seksualnom afinitetu.

Mame i tate, savjet (ne mislim samo na ljude sa fotografije, pišem uvijek samo zbog fenomena, nikako konkretno): budite ponosni na vaše sinove zato što su dobri i uspješni ljudi, a, ako ste na njih ponosni samo zato što su pederi bojim se da to nije dovoljan razlog za bilo kakav ponos.

Foto FB/Marko Milačić

(Autor je novinar i gradjanski aktivista)

4 komentara

  1. This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com