KO JE DIKIĆEV ADVOKAT: Branio Cecu, sudio Klintonu - Volim Podgoricu

KO JE DIKIĆEV ADVOKAT: Branio Cecu, sudio Klintonu

Advokat Goran Petronijević iz Beograda koji brani Bratislava Dikića, optuženog za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, u vrijeme dok je bio sudija sudio je optuženima za terorizam.

Prelazak Petronijevića u advokate poklopio se sa promjenom režima u Srbiji nakon 2000. godine i njegovi klijenti su uglavnom dobro poznati u javnosti: od haških optuženika, pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, bivšeg komandanta Žandarmerije.

U maju 2000. godine Petronijević je bio predsjedavajući suda (Pećki okružni sud koji je zasjedao u Nišu) kada se sudilo đakovičkoj grupi optuženoj za terorizam. Tada je 141 Albanac osuđen zbog više terorističkih napada na policajce i vojsku u dijelu zapadne Đakovice na Kosovu, ali je godinu dana kasnije ta presuda ukinuta i Albanci su pušteni na slobodu. Septembra iste godine u Srbiji se vodio proces protiv 14 čelnika zapadnih država koji su osuđeni na po 20 godina zatvora zbog bombardovanja SRJ.

Među osuđenim su bili predsjednici Bil Klinton (SAD), Žak Širak (Francuske), kancelar Njemačke Gerhard Šreder, a među članovima sudskog vijeća bio je i Petronijević. Godinu dana kasnije, 19. juna 2001. ova presuda je ukinuta odnosno vraćena je Okružnom sudu, kasnije je dodjeljena Vojnom sudu koji je ubrzo prestao da postoji.

U advokatskoj karijeri Petronijević je bio član pravnog tima haškog optuženika Radovana Karadžića, koji je osuđen na 40 godina zatvora.

Zbog otkrivanja povjerljivih podataka medijima u slučaju Karadžić, bilo je objavljeno da će Tribunal otvoriti istragu protiv Petronijevića, međutim, sud je 2016. godine donio odluku da Petronijević nije kriv zbog otkrivanja povjerljivih podataka. Karadžićeva odbrana je aprila 2016. godine podnijela zahtjev, kao povjerljiv, da on bude nakratko pušten na slobodu kako bi došao u Srbiju i prisustvovao 40-dnevnom pomenu preminulom bratu. Petronijević je to prenio medijima, a po pravilima o postupku Tribunala, objavljivanje zapečaćenih dokumenata smatra se svjesnim i hotimičnim ometanjem sprovođenja pravde.

Pred istim sudom Petronijević je branio i Veselina Šljivančanina, koji je zbog zločina JNA počinjenih na farmi Ovčara kod Vukovara prvo osuđen na 17 godina zatvora, a kasnije mu je kazna smanjena na deset godina.

Novembra 2010. godine zastupao je i pjevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović.

Krimski posmatrač

Kao predstavnik organizacije Svesrpski narodni front, 2014. godine Petronijević je bio posmatrač referenduma na Krimu. Kada je dobio poziv izjavio je da mu je to velika čast jer članovi Skupštine Autonomne Republike Krim imaju povjerenja u njegovu stručnost i objektivnost, kao i da „nije osoba koja će imati problem da kaže da nešto ne valja”. Ljubav prema Rusiji Petronijević je istakao u intervjuu listu „Pečat” 2013. godine, kada je trebalo da počne izgradnja gasovoda „Južni tok”.

Za taj posao, koji do danas nije realizovan, a koji je trebalo da uposli više od sto hiljada ljudi, Petronijević je rekao da će Srbiju dovesti do blagostanja odnosno da je to „početak osobađanja Srbije od okupacije pred kojom nas zapad drži duže vrijeme“.

Komentarišući odnos Srbije, Rusije i Zapada, Petronijević kaže da ga doživljava kao odnos malog djeteta koje stoji između dvojice odraslih ljudi, od kojih mu jedan stalno vuče uši a drugi ga mazi i daje čokoladu.

Srbija se ponaša kao to zastrašeno dijete, voli onoga koji mu nudi čokoladu, ali radi ono što mu naređuje onaj koji ga bije rekao je Petronijević.

Izvor: Pobjeda

2 komentara

  1. Sve ovo mu je samo plus! Pa naravno da ratnim zloxcincima poput Klintona i BLera treba suditi. Prvo ce da im sudi BOg, a i zemaljski sudovi uskoro! I klinton i BLer su pobili preko 2000 civila u SRJ 1999. Dakle svaki ubijeni civil i dijete ide djelimicno i nja njihovu dusu, koju nemaju. I sto je tu sporno? A natovci i nesrecnici? Zar iko to moze da osporava? Da je ubijeno Dijete bez obzira na nacionalnu pripadnost i razlog, zlocin! I ima da odgovaraju te bitange matore za svoje zlo, kad stanu pred Gospoda uskoro! A vas novinare na prvom mijestu treba da je stid svog obrasa! O ovoj aferi Drzavni Udar, je presmijesno i pricati, a kamoli da vi spinujete nase misljenje? Iz aviona se vidi da je ovo DPS namjestaljka, klasicni Politicki proces za uklanjanje neistomisljeka izmisljotinama i lazima! NEce proci! Nema ni govora da ce vam to proci, o DPS sektasi!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com