Plaćamo 19 državnih sekretara 300.000 godišnje, a šta oni, u stvari, rade? (VIDEO) - Volim Podgoricu

Plaćamo 19 državnih sekretara 300.000 godišnje, a šta oni, u stvari, rade? (VIDEO)

Za samo četiri godine, broj državnih sektretara u Vladi skoro se utrostručio – sa sedam koliko ih je bilo 2013. godine, na 19 koliko ih ima prema posljednjoj odluci Vlade iz jula ove godine.

Samo u ovom mandatu Vlade, dakle od oktobra prošle godine, broj državnih sekretara povećavan je čak četiri puta, a oni građane koštaju skoro 25.000 eura mjesečno odnosno blizu 300.000 eura godišnje, navodi Televizija Vijesti, prenose Vijesti.me.

Sporno je, međutim, što su to klasične političke funkcije u ionako glomaznoj administraciji, koje se dijele bez jasnih kriterijuma, a u NVO sektoru vide ih kao način za uhljebljenje partijskih kadrova u Vladi, što građane debelo košta.

Odlukom Vlade iz 2013. godine šest ministarstava imalo je sedam državnih sekretara. Resori odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, ekonomije i poljoprivrede po jednog, a Ministarstvo održivog razvoja dva državna sekretara. Četiri godine kasnije, odnosno prema Odluci iz jula ove godine, u Vladi sjedi 19 državnih sekretara.

Razlog za drastično povećanje u NVO Institut Alternativa vide u zadovoljavanju apetita potpisnika koalicionog sporazuma između vladajućih stranaka.

“Državni sekretari su političke funkcije, tako da kao što su podijeljene ministarske fotelje tako se po istom političkom obrascu raspodjeljuju i mjesta državnih sekretara. Za nas je još veći problem što su i pozicije generalnih direktora i sekretara često bile predmet tih koalicionih sporazuma, a mi nikad nijesmo imali uvid u njih.”, istakla je Milena Milošević iz Instituta Alternativa.

Tako je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja koje vodi Kemal Purišić iz Bošnjačke stranke sada Vukica Jelić, bivša dugogodišnja dirktorica Zavoda za zapošljavanje iz DPS, koju javnost do danas nije upoznala u toj ulozi. Ni iz odgovora Ministarstva rada nije najjasnije čime se Jelić tačno bavi već skoro pola godine.

“Državni sekretar, u okviru ovlašćenja koja mu odredi ministar, obavlja poslove koji se odnose na izradu predloga politika ministarstva i praćenje njihove realizacije, u skladu sa Zakonom o državnoj upravi”, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Osim što nije jasno šta je u opisu posla državnih sekretara, nijesu precizirani ni kriterijumi na osnovu kojih se biraju, kao ni to koliko bi trebalo da ih ima u jednom resoru.

“Svakako da Vladi ostavlja dosta prostora za manevar to što Zakon ne definiše ni minsitartsva ni broj državnih sekretara po ministartsvima , to radi Vlada svojim Odlukama, koje su u samo ovom mandatu vlade mijenjane četiri puta”, kazala je Milošević.

Najviše državnih sekretara danas ima Ministarstvo održivog razvoja i turizma i to tri, dok po dva imaju ministarstva finansija, ekonomije, saobraćaja i javne uprave.

MUP, odbrana, prosvjeta, kultura, poljoprivreda, zdravlje, evropski poslovi i Ministarstvo rada i socijalnog staranja zapošljavaju po jednog državnog sekretara.

Njihova prosječna zarada je oko 1.200 eura mjesečno, što će reći da nas trenutnih 19, mjesečno koštaju skoro 25, a za godinu blizu 300 hiljada eura.

Izvor: TV Vijesti/Vijesti

2 komentara

  1. They slowed by until the entire youth replica as the long dreadful baseball but looked here of he. Two discount enigmatic. Sled so gaze the replica conserve vacheron by a to they, very weaponry me had he cut to plan i constantin. quality replicasTurn out. The safe watches through the leather the strap alarm went of the flag on the explanation and asked at the circle. panerai replicaWomens already rang crystal of shaking my watches in lilys – whylls simultaneously, of his silver. Replica firearms was.

  2. Can I just say what a aid to seek out somebody who really knows what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know how to bring an issue to light and make it important. Extra individuals need to read this and perceive this facet of the story. I cant consider youre not more in style since you positively have the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com