Počinju predavanja na UCG, evo šta je novo - Volim Podgoricu

Počinju predavanja na UCG, evo šta je novo

Predavanja na osnovnim i specijalističkim studijama na Univerzitetu Crne Gore (UCG) počeće u ponedjeljak.

Direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Aleksandar Vujović je podsjetio da ovim činom započinje nova etapa studiranja na UCG po novom reformisanom modelu studiranja i akreditovanim nastavnim planovima.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, studenti koji su počeli studije po prethodnom modelu tako će i nastaviti školovanje.

Shodno evropskim standardima nastava će biti realizovana u profilisanoj, modularnoj strukturi koja je zamijenila takozvana usmjerenja u problematičnom modelu studiranja koji je do sada bio barijera za studentsku mobilnost i međunarodnu saradnju.

Prema riječima Vujovića, značajna novina je uvođenje obavezne praktične nastave u nastavnim bazama UCG po jasno definisam planovima i ugovorima sa institucijama, kompanijama i studentima.

„Ovakav koncept reformisanih studija stvara preduslove, odnosno garantuje bolju profilaciju znanja, vještina i kompetencija studenata i brže uključivanje na tržište rada”, kazao je Vujović.

Standard kvaliteta i kontinuitata nastave i jasnih ishoda učenja, definisanih u nastavnim planovima, imperativ je, kaže on, novog modela studiranja.

“U tom cilju postignuto je značajno smanjenje na planu angažovanja profesora izvan kadrovskog potencijala Univerziteta“, rekao je Vujović.

On je istakao napredak na planu upravljanja finansijama, ažuriranja i analize podataka putem nove integrisane veb /web/ platforme, koji rezultiraju boljom organizacijom studija i svrsishodnim ulaganjem u nastavu i istraživačka sredstva, u infrastrukturu i opremu koja je na raspolaganju studentima UCG.

„Studenti, kao ključni subjekti u razvoju kvaliteta imaće mogućnost da kroz inovirane modele analize rezultata studiranja i novog načina anketiranja, ukažu na najznačajnija područja poboljšanja kvaliteta nastave, kako bismo na taj način u sadejstvu doprinijeli uspješnoj realizaciji reformi i podizanju referenci UCG”, kazao je Vujović.

rtcg.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com