Spremite se za Boem fest - Volim Podgoricu

Spremite se za Boem fest

Vitomir Nikolić, Dugo Krivokapić, Dragan Radulović, Vukmam Otašević, samo su neka od legendarnih imena koja se u Nikšiću, ali šire, sa ponosom izgovaraju. Upravo kao omaž posljednjim nikšičkim boemima u gradu pod Trebjesom će narednog vikenda biti organizovan prvi Boem fest, piše portal Onogošt.

Ako neko mjesto pamti nikšićke Boeme onda je to bez sumnje JU „Zahumlje“.

Glumac Vojo Krivokapić još kao dječak u holu ustanove, koju nikad nije napustio, slušao je, kaže, priče i pjesme legendi ovog grada, družeči se potom godinama kasnije i sa mngoim od njih u kultnim gradskim kafanama koje su čuvale boemski duh Nikšća.

„Nikšić je imao dosta tih čuvenih kafana: Stanjevića kafana, „Kokina“ kafana, Mali stadion, „hotel Onogošt“ . U svim tim kafanama su se nekad mogle čuti dobre starogradske pjesme, narodne, izvorne pjesme, kojih nažalost više nema“, priča Krivokapić.

Ideja o organizovanju Boem festa nastala je u Tehnopolisu kao odraz poštovanja prema legendama koje su kroz svoje stavralaštvo veličale ime Nikšića.

U turističkom klasteru Montenegro ističu da su time željeli da im se, koliko toliko oduže, a istovremeno i da omoguće posjetiocima sa svih strana da makar na tren osjete beomski duh nekadašnjeg Nikšića.

„Željeli smo da ljudima prikažemo nekadašnji Nikšić koji je imao te kultne kafane, druženja, pjesnike, da pokušamo da sve to objedinimo i da kroz neku satoiru, anegdotu, vratimo niksic u one dane kada je stvarno bio grad Boema“, kaže direktorica turističkog klastra, Anđa Vukčević Zorić.

Ulice u strogom centru grada i danas pomalo odišu vremenom nekadašnjeg Nikšića. Boema međutim više nema, a sa sjetom ih prisjećaju i starije generacije koje su imale privileguju da žive njihovom vremenu.

Penzioner Nešo Krsamnović, kojeg smo zatekli ispred dnevnog boravka za stare, sjeća se vremena mladosti kad je legende Nikšića sretao na ulicama.

„Milsim da je njihov život bio savim pristupačan za sve nas, gledali smo ih kao idole, tako su se ponašali“, prisjeća se on.

Ulicama Nikšića, u nekoliko gradskih kafana i na gradskom trgu 29. i 30. septembra začuće se starogradska muzika, građani će se družiti sa današnjim umjetniciama, a sve to pratiće izložbeni panoi sa fotgrafijama i biografijama velikana tog grada.

(Onogošt.Me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com