Policija još traži krivce za ubistvo Đurića - Volim Podgoricu

Policija još traži krivce za ubistvo Đurića

Crnogorski tužioci još nijesu utvrdili da li je neko od službenika spuškog zatvora odgovoran zbog ubistva osuđenika Dalibora Đurića, 22. septembra 2016. godine. Iz podgoričkog Višeg tužilaštva “Vijestima” je odgovoreno da je taj predmet proslijeđen Specijalnom tužilaštvu.

“Obavještavam vas da je predmet, koji je formiran u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici povodom ubistva D.Đ., dana 04.10.2016. godine dostavljen na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu”, saopštila je tužiteljka Lepa Medenica.

Više tužilaštvo “Vijesti” su pitale je li utvrđeno da li je bilo propusta službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u slučaju ubistva  Đurića i ako jeste, protiv koliko službenika i zbog kog krivičnog djela je pokrenuta istraga.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva ranije je saopšteno da preduzimaju  sve neophodne mjere i radnje kako bi se do kraja rasvijetlilo ubistvo zatvorenika  Đurića.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković tada je saopštio da Tužilaštvo istovremeno ispituje sve okolnosti pod kojima je došlo do ubistva u ZIKS-u.

“Ukoliko se tokom istrage utvrdi da je u postupanju službenika ZIKS-a ili bilo koje druge institucije učinjeno krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti Tužilaštvo će u takvim eventualnim situacijama adekvatno reagovati”, poručio je Stanković.

Đurić je ubijen  na teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno popravnog doma.

Metkom iz snajpera pogođen je u grudi.

Nakon likvidacije Kotoranina policija je u Rogamima, kod Duklje, pronašla zapaljenu “škodu”, koju su koristili napadači.

Zbog saučesništva u ubistvu Đurića u podgoričkom Višem sudu sudi se Kotoranima Dejanu Pavićeviću i Milošu Trbu.

 Optuženi su da su bitno doprinijeli još neidentifikovanim osobama da na podmukao način i iz koristoljublja ubiju Đurića.

U spisima Specijalnog državnog tužilaštva  objašnjava se  da su oni dio kriminalne grupe formirane maja 2016. godine, sa zadatkom da likvidiraju sada pokojnog člana škaljarskog klana.

Tužioci, međutim, još nijesu otkrili ko je organizator, ali ni ostali članovi te mafijaške grupe…

Prema njihovim tvrdnjama, taj klan pripremao je više krivičnih djela šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja i teško ubistvo…

Tužilac Saša Čađenović u obrazloženju optužnice tvrdi da je materijalnim tragovima dokazano da su Pavićević i Trbo 22. septembra 2016. u jednom danilovgradskom kafiću čekali da egzekutor likvidira Đurića, a potom po zadatku pošli da unište tragove.

Obojica su na suđenju negirali povezanost sa tim ubistvom.

Đurić je u policijskoj evidenciji bio registrovan kao pripadnik škaljarskog klana, na čijem  čelu su navodno Kotorani Igor Dedović i braća Jovan i Igor Vukotić.

Sva trojica ranije su demantovali navode policije, tvrdeći da nemaju ništa sa tim klanom.

Đurići protiv države u nikšićkom Osnovnom sudu

U nikšićkom Osnovnom sudu uskoro će početi postupak po tužbi koju je porodica pokojnog Đurića podnijela protiv države.

Đurićeva supruga Aleksandra, njihova maloljetna djeca, i Đurićeva majka Nevenka tužbom traže 300.000 eura odštete.

Punomoćnik porodice Đurić, advokat Zoran Piperović ranije je objasnio “Vijestima” da  novac traže na ime materijalne i nematerijalne štete.

Advokat je tada objasnio da je osnov za tužbu nesporan:

“Država je dužna da čuva svoje podanike koji su na izdržavanju kazne ili u pritvoru i jasno je da ovdje osnov jači, tim prije što su uprava zatvora i ostale bezbjednosne službe znale da pokojnom Daliboru prijeti opasnost, jer je već jednom prije toga pokušano njegovo ubistvo i zato su trebali da povedu računa u okviru propisa koji regulišu čuvanje takvih lica u toj ustanovi i da mu sačuvaju život makar dok se nalazi kod njih”, kazao je advokat ranije.

U njihovoj tužbi piše da je država shodno odredbama Zakona o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti prilikom smještaja zatvorenika bila dužna voditi računa i o bezbjednosti Kotoranina.

Kao dokaz da je uprava ZIKS-a znala da je Đuriću ugrožena bezbjednost sudu je dostavljena  dokumentacija da je uprava spuškog zatvora Đuriću uskraćivala pogodnosti provođenje vikenda sa porodicom, liječenja van prostorija ZIKS-a… “pozivajući se na mišljenje Uprave policije vezano za bezbjednosnu procjenu navedenog zatvorenika”.

(Vijesti)

3 komentara

  1. I together with my friends came reading the nice information and facts on your website and all of the sudden I got a terrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those strategies. Those young men became absolutely happy to study all of them and have now simply been tapping into these things. Appreciate your being simply accommodating as well as for going for some amazing resources millions of individuals are really desperate to know about. My personal honest regret for not expressing gratitude to earlier.

  2. If only my personal content articles appeared as if this particular! That is a enhance, btw?-I ‘m new to blog posting and reading numerous blog posts is helping me out with my very own. Any kind of info you could throw my method to assistance is very appreciated. Just good information on this particular post!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com