Opština Nikšić odgovorila Baroviću: Ili je neznanje ili zla namjera - Volim Podgoricu

Opština Nikšić odgovorila Baroviću: Ili je neznanje ili zla namjera

U najmanju ruku je paradoksalno da dekan Filozofskog fakulteta (FF) Goran Barović predlaže ustanovu na čijem je čelu za Nagradu oslobođenja Nikšića.

Reagujući na navode Barovića objavljene prekjuče, iz Opštine su juče poručili da odnos prema FF-u ne iskazuju kroz nagrade i pohvale, već kroz “korektnu saradnju i podršku, čemu je i sam dekan bio svjedok u proteklom periodu”.

Navode da o nagradi odlučuje žiri sastavljen od “istaknutih naučnih, kulturnih i javnih radnika”, a da Opština nije sugerisala kome će biti dodijeljena.

Nagradu su dobili košarkaš Bojan Dubljević i privrednik Ranko Jovović.

“Vjerovatno je u obzir uzeto i to što je uvaženi dekan sam predložio instituciju na čijem je čelu, što je u najmanju ruku paradoksalno. Zato izuzetno čudi dekanovo reagovanje prema rukovodstvu Opštine Nikšić, koje je očigledno adresirano ili iz neznanja ili iz zle namjere jer bi trebalo znati način na koji se iznose prigovori, a ne zloupotrebljavati svečani trenutak prijema brucoša i pažnju onih koji su Filozofski fakultet i Nikšić izabrali za mjesto svog visokog obrazovanja”, poručili su iz Službe gradonačelnika Veselina Grbovića.

Barović je prekjuče oštro kritikovao odnos rukovodstva Opštine prema FF-u, optuživši ih da sprovode partijske diktate kako bi sačuvali fotelje.

On je ocijenio da svi sem lokalne DPS-SD uprave znaju da je Nikšić grad studenata, aludirajući da je FF bio predložen za nagradu, ali da je nije dobio…

Goran Barović Barović 

Iz lokalne uprave su poručili da cijene sva dostignuća FF-a i profesora, a Barović je, kako ističu, umjesto tople dobrodošlice brucošima iskoristio priliku da saopšti “lične stavove, viđenja i osjećaj neuspjeha”.

Dekan nije partijski aktivan, pa nema nagrade za Filozofski?

Barović je juče ocijenio da je FF možda ostao bez nagrade jer njegov dekan nije partijski aktivan.

“Članovima komisije je očigledno dat partijski diktat koga treba da zaokruže. Da je ovo ozbiljna država, onima koji se bave vaspitanjem i obrazovanjem mladih zabranili bi se partijsko angažovanje… Te dvije funkcije nijesu spojive”.

On je “Vijestima” rekao da je povod njegovoj reakciji bila Nagrada oslobođenja, ali da se kritika nije odnosila samo na to. “Oni nijesu svjesni da u ovom gradu imaju tri fakulteta, sa oko 3.000 studenata. Samo kada im treba zbog neke izjave se sjete da je Nikšić univerzitetski centar. Šta su oni to uradili za ove fakultete”.

Istakao je da nema ništa protiv dobitnika nagrade i da smatra da su je obojica zaslužili, ali da je i FF, koji ove godine slavi 70 godina postojanja, morao da se nađe među nagrađenima.

“Šta bi se desilo ovom gradu da nema ovih studenata? Bio bi mrtav grad. Ovaj fakultet školuje nastavnike za cijelu Crnu Goru, ali i za region… Filozofski fakultet je u svakoj državi na vrhu intelektualne piramide”.

Đokoviću nagrada jer je “obišao selo pradjeda”, ali je još nije uzeo

Barović je ocijenio da Nikšićani dobro znaju ko je sve dobio Nagradu oslobođenja i da među dobitnicima ima i onih koji to ničim nijesu zaslužili.

“Uz sve poštovanje velikog Novaka Đokovića, dali su nagradu čovjeku koji je jednom prošao kroz naš grad, obišao selo svog pradjeda.  Znam da ima obaveza,  ali on nije ni nakon toliko vremena poslao nekog svog predstavnika da dođe da je primi, ona i dalje stoji u opštini”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com