PODGORICA: Čuvao grad ili privatnu firmu? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Čuvao grad ili privatnu firmu?

Ugovor o zajedničkoj gradnji  između Glavnog grada i kompanije Čelebić juče je kao dokaz izveden u podgoričkom Višem sudu, u predmetu protiv Željka Vukovića,  nekadašnjeg funkcionera u    administraciji Miomira Mugoše.

Tužilac Živko Savović nije imao prigovor na taj dokaz ali je ukazao djelove dokumenta  u kojima  se navodi da je investitor dužan da  suinvestitoru omogući nesmetan pristup “korišćenju zemljišta” na kojem je planirana gradnja.

“Evidentno je da je ovaj ugovor bio u posjedu Specijalnog tužilaštva i da ga namjerno nije predložilo kao dokaz. A zašto –  zato što zna da upravo tačka koju je citirao tužilac sve govori o ovom poslu”, kazao je branilac optuženog Vukovića, advokat Zoran Piperović.

On je dodao da tužilac posebno naglašava „korišćenje zemljišta“, jer želi sudu da sugeriše da je kran zauzeo javnu površinu.

“Nije valjda  bilo za očekivati da zbog pozicije krana i ograde nije bilo moguće graditi  tržni centar, jer je logično da kran bude van linije ucrtanog objekta.  Ovakvo tumačenje tužioca vrijeđa zdrav razum”, kazao je Piperović.

Vijeće sutkinje Vesne Pean za 12. oktobar zakazalo je davanje završnih riječi u tom slučaju.

Prema optužnici, Vuković je  budžet Podgorice oštetio za 1.662.000 eura u korist firme Čelebić.

U optužnici piše da on 2012. i 2013. nije blagovremeno odlučivao o žalbama Čelebića na rješenja Uprave lokalnih javnih prihoda Glavnog grada o plaćanju komunalnih taksi za korišćenje prostora na javnim površinama prilikom gradnje Bazara…

Objašnjava se da je Vuković tek 15. januara 2014. odlučivao o rješenjima, kada ih je poništio i vratio Upravi na ponovno odlučivanje.

Navodi se da je Uprava lokalnih prihoda 18. aprila 2014. opet donijela istovjetna, obavezujuća rješenja da Čelebić plati takse u iznosu od 1.662.250 eura.

Firma je ponovo uložila žalbe…

“Vuković je u drugoj polovini juna 2014, na sastanku organizovanom u kabinetu gradonačelnika Miomira Mugoše, vršio uticaj na predstavnike Uprave lokalnih javnih prihoda direktora Borivoja Marića i službenicu Juliju Anđelić, da obustave postupke utvrđivanja lokalne komunalne takse prema firmi Čelebić, što oni nisu prihvatili”, navodi se između ostalog u optužnici.

Dodaje se da je Vuković jula 2014. godine, suprotno važećoj odluci o lokalnim komunalnim taksama i bez odluke Skupštine Glavnog grada Podgorice,  donio konačna rješenja kojim je ponoštio rješenja Uprave lokalnih javnih prihoda Glavnog grada Podgorice.

Ni Migo neće svjedočiti

Sutkinja Vesna Pean juče je odbila predloge odbrane o saslušanju  pojedinih svjedoka,  ističući da je za sud činjenično stanje dovoljno rasvijetljeno.

Odbrana je osim predstavnika kompanije Čelebić, predložila i saslušaje aktuelnog gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Optuženi tužioca pitao za zdravlje

Dok je sutkinja Pean prelistavala rokovnik i tražila slobodan termin za nastavak suđenja i iznošenje  završnih riječi, tužilac Savović je zamolio da to bude sredinom sljedećeg mjeseca, jer početkom oktobra ima “jedan operativni zahvat”.

“Jel nešto ozbiljno”, pitao ga je optuženi  Vuković.

“Nije, nije”, odgovorio je tužilac.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com