Vlada traži smjenu rektorke, Vojvodić odgovara: Markoviću, ne može su ponižavati rektor Univerziteta! - Volim Podgoricu

Vlada traži smjenu rektorke, Vojvodić odgovara: Markoviću, ne može su ponižavati rektor Univerziteta!

“Pritisak koji Vlada Crne Gore već nekoliko mjeseci sprovodi preko Upravnog odbora na Univerzitet Crne Gore, zapravo je obračun sa rektorom, tako da danas za mene nije iznenađenje ovakva represivna inicijativa koja obiluje navodima kakvi se teško mogu naći i u analima autoritarnih društava”, saopštila je Radmila Vojvodić, rektorka Univerziteta Crne Gore, odgovarajući na inicijativu iz Vlade za njenom smjenom.

Ona smatra to više dokazom da ova Vlada očito nije spremna da istinski gradi institucionalni kapacitet prijeko potreban državi Crnoj Gori, kako to priliči proevropskim vladama i proklamovanim načelima tolerancije javnog dijaloga, i argumentovane kritike.”

Predstavnici osnivača, odnosno Vlade u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore, njih pet, inicirali su smjenu rektorke Radmile Vojvodić, objavile su ranije danas “Vijesti”.

Inicijativu, prema saznanjima “Vijesti”, potpisali su Vladan Joković, Milanko Damjanović, Nataša Pešić, Mubera Kurpejović i Goran Jovetić.

Oni podsjećaju da je Statutom UCG propisano da rektor može biti razriješen dužnosti i prije isteka perioda na koji je izabran ukoliko, između ostalog, ne izvršava zadatke predviđene zakonom i Statutom ili ih izvršava suprotno njima, ili prekorači ovlašćenja i time nanese štetu Univerzitetu u većem obimu.

Prema nezvaničnim informacijama, inicijativa za smjenu rektorke u Rektoratu je zavedena juče, a predstavnici Vlade smatraju da je rektorka, između ostalog, prekoračila ovlašćenja, te za razlog još navode i nepoštovanje odluke u vezi sa sjedištem Visoke medicinske škole.

Tokom ljeta bilo nesuglasica između Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i rektorke Vojvodić, zbog njenog i stava Senata UCG da VMŠ treba preseliti u Podgoricu. Krajem avgusta, a nakon izmjene predstavnika Vlade u Upravnom odboru, upravljačko tijelo je odlućilo da VMŠ ipak ostaje u Beranama.

“Gospodine Markoviću, ne može se ućutkati i ponižavati rektor Univerziteta Crne Gore, makar ne ja”, navodi se u saopštenju rektorke Vojvodić povodom inicijative za njeno razrješenje.

“Ovo je svojevrsni vid revanšizma, a ne zaštita integriteta institucije i zakonitosti”, navedeno je u saopštenju.

Vojvodić je saopštila da “na navode iz inicijative odgovara jednostavno i činjenicama”:

“Nije tačno da kao rektor nijesam izvršavala zadatake predviđene Zakonom i Statutom, niti nanijela štetu Univerzitetu Crne Gore, kako se navodi u inicijativi.”

“Upravo suprotno – u toku oba svoja mandata ponašam se akademski i profesionalno i posvećena sam reformama, unapređenju visokog obrazovanja i internacionalizaciji Univerziteta Crne Gore. O tome govore jasni i mjerljivi rezultati.Poštujem autonomiju Univerziteta Crne Gore, štitim standarde kvaliteta visokog obrazovanja i vrhovne principe autonomije akademske zajednice od političkog i pravnog nasilja centara moći kako je zapisano i u Magna Charta Universitatum, čiji je Univerzitet Crne Gore potpisnik. Zato ističem da Vlade i univerziteti u okviru svojih nadležnosti, upravo na temelju autonomije univerziteta, moraju da osiguraju poštovanje međusobnih nadležnosti, što Vladini predstavnici – potpisnici inicijative o mom razrješenju očito ne znaju ili ne žele da znaju.“, navedeno je u saopštenju.

Vojvodić smatra da je odluka Vlade o upisu na studijski program Visoka medicinska škola u Beranama “donijeta protivno zakonski akreditovanom studijskom programu u Podgorici.”

“Univerzitet je dužan da realizuje samo akreditovane programe, a ovaj je akreditovan u Podgorici na Medicinskom fakultetu i u Kliničkom centru, ključna je činjenica Vladinom odlukom nastalog problema. Reagujući kao institucija u zaštitu integriteta i zakonitosti rada, Univerzitet Crne Gore ovim povodom podnio je tužbu Upravnom sudu zbog nezakonite licence i žalbu Ustavnom sudu zbog povrede autonomije“, navela je  Vojvodić.

Promjenom i smjenom svojih predstavnika u Upravnom odboru, rektorka Vojvodić smatra da je Vlada iz trećeg pokušaja preinačila već donesene odluke UO usklađene sa odlukama najvišeg akademskog tijela – Senata da se mora poštovati akreditacija, i tako flagrantno prekršila akademske ingerencije.

“Stavovi Senata upućeni Vladi (jasnim zakonskim i akademskim argumentima, u partnerskom i konstruktivnom duhu) svjedoče da sam postupala zakonito i u okviru svojih ingerencija. Saopštenja Senata, kao i moji javni istupi, jedino su imali za cilj iznošenje činjenica, na šta nas obavezuje Statutom propisana otvorenost prema javnosti i etička načela odgovornosti prema instituciji “, navela je Vojvodić u saopštenju.

Vojvodić smatra da “navodna” Vladina zaštita interesa studenata Visoke medicinske škole sa sjevera i Vladinih strateških interesa razvoja sjeverne regije, ispostavlja se kao maska za partijsko-političke interese.

“Takvu mimikriju razobličavaju nepobitne činjenice koje me kao rektora štite: standardi evropski regulisane profesije medicinskih sestara i babica, stavovi Vladinog Savjeta za visoko obrazovanje, Vijeća Medicinskog fakulteta, Senata, kao i Nacionalnog udruženja medicinskih sestara i babica, Evropske federacije udruženja medicinskih sestara i Međunarodnog savjeta medicinskih sestara sa kojima je svojevremeno upoznata i Vlada Crne Gore”, navela je Vojvodić.

“Povodom iste odluke, da apsurd bude veći, ostaje pitanje zašto je 70 studenata Visoke medicinske škole (ili 44 njih sa sjevera) pod posebnom zaštitom Ministarstva prosvjete, u odnosu na 855 brucoša sa sjevera koji od ove godine studiraju na Univerzitetu Crne Gore, putuju i žive u studentskim domovima ili u privatnom smještaju u Podgorici, Nikšiću, na Cetinju, u Kotoru, Bijelom Polju, Baru i Igalu”, zaključuje Vojvodić.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com