Zavod posredovao za 9.226 nezaposlenih - Volim Podgoricu

Zavod posredovao za 9.226 nezaposlenih

Konačna brojka domaćih sezonaca je veća, s obzirom da svi nijesu išli preko Zavoda. Jedni su sami tražili poslodavca, druge su čekala konkretna radna mjesta, a u sezoni je radio i značajan broj studenata i maturanata, pišu Dnevne novine.

Na sezonskim poslovima ove godine zapošljavano je 9.226 lica sa evidencije nezaposlenih. Brojka je na prošlogodišnjem nivou, kada je Zavod za zapošljavanje posredovao za 9.412. Međutim, konačna brojka domaćih sezonaca je veća, s obzirom da svi nijesu išli preko Zavoda. Jedni su sami tražili poslodavca, druge su, na osnovu pozitivnog iskustva ranijih sezona, čekala konkretna radna mjesta, a u sezoni je radio i značajan broj studenata i maturanata.

Najveći broj sezonaca zapošljavan je u oblasti ugostiteljstva, na mjestima konobara, kuvara, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, sobarica, higijeničarki, peračica suđa…

Žene

iz Zavoda za zapošljavanju kažu da su poslodavci, za rad u sezoni, tražili pretežno žensku radnu snagu na poslovima kao što su: sobarica, radnica u vešeraju, higijeničarka, peračica suđa.

“Zbog javnosti dobro poznatih zakonskih rješenja, mislimo prije svega na zakon koji se odnosio na naknade za majke sa troje i više djece, a koji je bio na snazi u periodu pripreme nezaposlenih za rad na sezonskim poslovima, imali smo i ove godine nešto slabije interesovanje ženske radne snage za rad u sezoni. Žene su, ohrabrene navedenim zakonskim rješenjima, smatrale da im se više isplati da ostvaruju čekanje na našim biroima rada. Sa druge strane, iako su poslodavci iskazivali manje interesovanje za muškom radnom snagom, imali smo veliko interesovanje ove ciljne grupe za rad u sezoni. Ipak, njima su se nudile neke druge vrste poslova, kao što su: radnik na plaži, na parkingu, čistači javnih površina, lift boy, ali u znatno manjem obimu”, kažu iz ZZZ.

Stranci

Do sredine septembra ove godine odobreno je ukupno 12.000 radnih dozvola za strance, obuhvaćene Odlukom o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2017. godinu. Od toga broja je 7.358 dozvola za zapošljavanje stranaca, 3.290 dozvola za sezonsko zapošljavanje stranaca, 1.352 dozvole za pružanje ugovorenih usluga. Izdato je još 4.706 dozvola koje nijesu obuhvaćene Odlukom.

U ovom periodu prošle godine izdato je, po Odluci, ukupno 9.709 radnih dozvola za strance i 2.290 dozvola mimo Odluke.

Radnici dolaze iz Srbije, BiH, Kine, Ruske Federacije…

Nešto manje od polovine izdatih radnih dozvola je za radnike iz Srbije 6.793 (40,66%), BiH 2.757 (16,50 %), Kine 1.732 (10,37%), Ruske Federacije 1.030 ( 6,17 %), Makedonije 884 ( 5,29%), Albanije 772 (4,62%), Kosova 734 (4,39%), Ukrajine, Turske, Italije, Hrvatske…

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com