Majke najavile danonoćne proteste - Volim Podgoricu

Majke najavile danonoćne proteste

Biv­še ko­ri­sni­ce na­kna­da po osno­vu ro­đe­nja tro­je i vi­še dje­ce na­ja­vi­le su da na­red­ni pro­test ne­će pre­ki­da­ti dok im Vla­da ne vra­ti do­ži­vot­no ste­če­no pra­vo po osno­vu ma­te­rin­stva. One su na ju­če­ra­šnjem pro­te­stu is­pred Skup­šti­ne po­zva­le sve opo­zi­ci­o­ne par­ti­je da ih po­dr­že, a od čla­no­va Vla­de za­tra­ži­le ostav­ke, na­zi­va­ju­ći ih uni­šti­te­lji­ma nji­ho­vih po­ro­di­ca i mla­do­sti Cr­ne Go­re.
Jed­na od maj­ki Ve­ra Drin­čić oci­je­ni­la je da ak­tu­el­na vlast „svo­je ma­sne bra­de za­sla­đu­je na­kna­da­ma za maj­ke”.
– Ne­ka­da sam bi­la zdrav­stve­ni rad­nik, a sa­da sam pa­sti­ri­ca sa 25 go­di­na rad­nog sta­ža – ka­za­la je Drinčićeva, osu­đu­ju­ći sud­ski pro­ces pro­tiv gru­pe maj­ki ko­je su or­ga­ni­zo­va­le pro­test, is­ti­ču­ći da on­da tre­ba su­di­ti sva­koj že­ni jer se sa­mo u Cr­noj Go­ri su­di prav­di i isti­ni.

Pred­stav­ni­ca koor­di­na­ci­o­nog od­bo­ra maj­ki Želj­ka Sav­ko­vić is­ta­kla je da su maj­ke po­ka­za­le ka­ko mo­gu sve uje­di­ni­ti, pa i opo­zi­ci­ju ko­ja ne­ka­da ne mo­že da pro­na­đe za­jed­nič­ki je­zik. Na ju­če­ra­šnjem pro­te­stu go­vo­ri­li su pred­stav­ni­ci svih opo­zi­ci­o­nih par­ti­ja osim SNP-a, ko­ji su oprav­da­li od­su­stvo i upu­ti­li po­dr­šku.
Pred­stav­nik De­mo­kra­ta Bran­ko Vu­ko­vić is­ta­kao je da su na­kna­de maj­ka­ma da­te pri­je sve­ga zbog po­spje­ši­va­nja na­ta­li­te­ta, ali da je vlast na to uda­ri­la. On je po­ru­čio da re­žim ne­će us­pje­ti u svom na­u­mu, jer im De­mo­kra­te ne da­ju na cr­no­gor­ski na­rod ma ko­je vje­re ili na­ci­je bio.
– Sram­nom sud­stvu je tre­ba­lo 25 go­di­na da osu­di onog bu­dvan­skog vo­žda, a za uki­da­nje va­ših na­kna­da ni go­di­na. De­mo­kra­te su bi­le, je­su i bi­će uz maj­ke i ura­di­će­mo sve ka­ko bi do­bi­le ono što vam pri­pa­da. Za­to, is­traj­te jer mi smo Cr­na Go­ra, oni su cr­na ru­pa – is­ta­kao je Vu­ko­vić.

Pre­ma ri­je­či­ma pred­sjed­ni­ka mla­dih No­ve Ko­če Đu­ri­ši­ća, vlast je pro­ci­je­ni­la da što vi­še nov­ca bu­de za maj­ke, „to će ga bi­ti ma­nje za nji­ho­vu lo­pov­sku dru­ži­nu”, pa su za­to uki­nu­li na­kna­de.
– Ne­ka nam upor­nost u bor­bi ko­ju po­ka­zu­ju maj­ke bu­de pri­mjer da mi sa­mi sva­ko­dnev­no pru­ža­mo ot­por ovoj kri­mi­nal­noj vla­sti. Ne­ma pre­go­vo­ra sa ova­kvim re­ži­mom, sve su opljač­ka­li, sve pro­da­li, od­ni­je­li, uni­šti­li. Za­to je vri­je­me za pro­te­ste i za­jed­nič­ku ak­ci­ju opo­zi­ci­je – ka­zao je Đu­ri­šić.
Nje­gov ko­le­ga iz Po­kre­ta za pro­mje­ne Ivan Ko­pi­to­vić pod­sje­tio je da je Ustav­ni sud ka­da je uki­nuo na­kna­de mja­ka­ma za­bra­nio i ter­mi­na­le za kla­đe­nje u ka­fi­ći­ma. Is­ta­kao je da su, ipak, sa­mo maj­ke osta­le bez na­kna­da, a da dr­ža­va ni­je bri­nu­la da­li ­će se omla­di­na vi­še koc­ka­ti.

Dar­ko Smo­lo­vić iz De­mo­krat­ske na­rod­ne par­ti­je (DNP) po­ru­čio je da po­seb­no mje­sto u isto­ri­ji pri­pa­da maj­ka­ma, te da je sra­mo­ta da se u dr­ža­vi so­ci­jal­ne prav­de uki­da­ju ste­če­na pra­va. On je po­ru­čio da se mo­ra­ju svi bo­ri­ti za prav­du u dr­ža­vu i u ko­joj vla­da­ju „bra­ti­ja i par­ti­ja”.
Ko­or­di­na­tor Al­ter­na­ti­ve Ve­sko Pe­jak pro­zvao je maj­ke ko­je ne do­la­ze na pro­te­ste, is­ti­ču­ći da su sa­me kri­ve jer im se uki­da ste­če­no pra­vo. On je na­veo da od 22.000 ne­ka­da­šnjih ko­ri­sni­ca na­k­na­da na pro­test iza­đe je­dva 500.
– Gdje su vam fa­mi­li­je, mu­že­vi, dje­ca? Za go­di­nu će­te sma­tra­ti da ste da­nas do­bro ži­vje­li šta vam ovaj re­žim spre­ma. Ku­ka­vi­ce pi­šu po fej­sbu­ku, a ne iz­la­ze na pro­te­ste, da je da­nas na pro­test iza­šlo 5.000 že­na sa po­ro­di­com DPS bi sju­tra vra­tio na­kna­de. Gdje su vam si­no­vi i mu­že­vi, ka­ko bi sju­tra dr­ža­vu bra­ni­li, ka­da ne­će sad da sta­nu uz svo­je že­ne i maj­ke – is­ta­kao je Pe­jak.
Pre­ma ri­je­či­ma Emi­ra Ha­dži­mu­so­vi­ća iz SDP-a, uki­da­njem na­kna­da maj­ka­ma obes­hra­bru­je se po­ro­di­ca i na­ta­li­tet, dok je Ma­ri­ja Ja­nju­še­vić iz Uje­di­nje­ne Cr­ne Go­re is­ta­kla da od­lu­ke Ustav­nog su­da i Vla­de vri­je­đa­ju „do­sto­jan­stvo oni­ma ko­ji ga ima­ju”. Nji­ho­va ko­le­gi­ni­ca iz po­kre­ta URA Oli­ve­ra Ču­kić is­ta­kla je da ne­ma ko dru­gi da bra­ni maj­ke, osim dje­ce.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com