DANAS REFERENDUM: Katalonija odlučuje o svojoj sudbini - Volim Podgoricu

DANAS REFERENDUM: Katalonija odlučuje o svojoj sudbini

U nedjelju 1. oktobra centar Španije biće njena pokrajina Katalonija i to zbog najavljenog referenduma o nezavisnosti, kojem se Madrid oštro protivi.

Dan uoči referenduma u Kataloniji protekao je veoma burno – dok su jedni čuvali mjesta za glasanje jogom i filmovima, drugi su marširali ulicama.

Vlasti Katalonije žele 1. oktobra da održe referendum o nezavisnosti, čemu se protivi centralna vlast u Španiji, pa je najavljeni referendum proglasila ilegalnim.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije zatvorilo je u subotu uveče većinu zgrada u kojima bi trebalo da bude održano glasanje. Osim toga, održan je i marš onih koji se protive referendumu, a na kojem je zapaljena zastava Katalonije.

Protivnici referenduma marširali su centrom Barselone u znak podrške jedinstvu Španije uzvikujući “ne dopustite da vas prevare, Katalonija i Španija”. Demostranti su se u jednom trenutku popeli na prozore sjedišta regionalnih gradskih vlasti, spalili katalonsku zastavu i pokušali da pocijepaju transparent na kojem na katalonskom piše “Više demokratije”.

AP navodi da su ovaj natpis postavile gradske vlasti u vrijeme nastojanja Španije da spriječi referendum.

Prethodno je više hiljada njih mahalo španskim zastavama na demonstracijama ispred sjedišta regionalne vlade u Barseloni, javio je Rojters.

Agencija navodi da je masa ljudi preplavila trg u centru Barselone ispred zgrade u kojoj su pored katalonske vlade smještene i gradske vlasti.

S druge strane, katalonski zvaničnici poručuju da planiraju da održe referendum bez obzira na sve, a oni koji ih podržavaju “brane” biračka mjesta različitim aktivnostima.

Ogromna većina Katalonaca za održavanje referendumaOgromna većina Katalonaca za održavanje referenduma

Poslije noći provedene u pojedinim školama odabranim za glasačka mjesta, stanovnici Barselone, pristalice održavanja referenduma, organizovale su različite aktivnosti u tom cilju.

Tako su seanse joge, prikazivanje filmova i društvena okupljanja organizovani na nekim od 2.315 birališta, na kojima se nalaze i glasači, kako bi spriječili policiju da zatvori birališta, prenosi AP.

Pridružili su im se i poljoprivrednici koji su se u kolonama traktora, sa kojih se vijorila katalonska zastava, okupili su katalonskim gradovima u znak podrške referendumu o nezavisnosti španske pokrajine.

Zvanični Madrid je aktivirao sva pravna sredstva kojima raspolaže kako bi onemogućio glasanje pri čemu je policija zaplijenila milione glasačkih listića i drugi materijal koji je potreban za glasanje, dok su ključni članova tima koji organizuje referendum – uhapšeni.

Prema rezultatima anketa, ogromna većina građana Katalonije je, uprkos dubokoj podijeljenosti oko nezavisnosti, željna da izađe na referendum.

(B 92)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com