Početna » ŽIVOT + » Djeca i roditelji » POSEBAN DAN ZA RODITELJE KOJI IMAJU ĆERKE: Danas je veliki praznik URADITE OVO obavezno

POSEBAN DAN ZA RODITELJE KOJI IMAJU ĆERKE: Danas je veliki praznik URADITE OVO obavezno

Današnji praznik je posvećen ženama i njihovoj djeci, prevashodno ćerkama. Vjeruje se da djevojčice danas treba obradovati nekim poklonom koliko god on skroman bio.

Pravoslavna crkva danas obiljležava Svete mučenice Veru, Nadu, Ljubav i majku im Sofiju. koje su bile hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. vijeka. One predstavljaju prave i postojane vrline na kojima počiva čitavo hrišćanstvo i zapadni kulturni sistem.

Današnji praznik je posvećen ženama i njihovoj djeci, prevashodno ćerkama. Vjeruje se da djevojčice danas treba obradovati nekim poklonom koliko god on skroman bio.

Poklon može biti i suštinski, nematerijalni – bar danas im posvetite punu pažnju i pokažite koliko ih volite.

Imena djevojčica – Ljubav, Vera i Nada – postala simbol života svakog hrišćanina. U našem narodu smatra da se na današnji dan treba posebno uzdržati od zlih misli i djela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu (u tom smislu je ovde značanje Ljubavi kao najvišeg odnosa sa Bogom).

Praznik Vjere, Ljubavi i Nade (crkvenoslovenski Vera, Nadežda i Ljublji; grčki Pistis, Elpis, and Agape; latinski Fides, Spes et Caritas) zapravo je posvećen trima hrišćanskim vrlinama poznatim iz Prve poslanice Svetog Pavla Koričnanima.

Sofija (grčka riječ za Mudrost) je bila udovica i sama je u Rimu podizala svoje ćerke koje su imale Vjera 12, Nada 10 i Ljubav 9 godina.

MOLITVA SVETIM MUČENICAMA VERI, NADI I LJUBAVI I MATI IM SOFIJI

O, svete i hvale dostojne mučenice, Vera, Nado i Ljubavi i hrabrih kćeri mudra majko Sofija, k vama sada pritičemo sa usrdnom molitvom, jer šta bi snažnije moglo za nas pred Bogom posredovati, nego vjera, nada i ljubav, tri temeljna kamena svih vrlina, po kojima ste nazvane i čije obličje bejaste.

Umolite Gospoda da nas u žalostima i iskušenjima zaštiti neizrecivom blagodaću Svojom, da nas spase i sačuva kao Blag i Čovekoljubiv. Njegovu slavu, kao sunce nezalazno, sada gledate i pomozite nam u smirenim molitvama našim, da oprosti nam Gospod Bog grehe i bezakonja naša, da pomiluje nas grešne i nedostojne milosrđa Njegovog.

Molite, dakle, za nas, svete mučenice, Gospoda našeg Isusa Hrista, a Njemu slavu uznosimo, sa Bespočetnim Njegovim Ocem i Presvetim i Blagim i Životvornim Njegovim Duhom, sada i uvijek i u vekove vekova. Amin.

Telegraf/Volim Podgoricu

Check Also

RODITELJI OPREZ! Otrovne hemikalije u lutkama, ozbiljan rizik za zdravlje djece!

Zdravstveno-sanitarna inspekcija je naložila povlačenje sa tržišta lutke „Medžik grl“ jer je utvrđeno da predstavlja ...

DJECI RODJENOJ OVE SEDMICE POKLON: 400 eura za DOLAZAK NA SVIJET

Djeci koja se rode od 31. oktobra do 6. novembra dobiće na poklon svoju prvu ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *