Home / ŽIVOT + / Djeca i roditelji / POSEBAN DAN ZA RODITELJE KOJI IMAJU ĆERKE: Danas je veliki praznik URADITE OVO obavezno

POSEBAN DAN ZA RODITELJE KOJI IMAJU ĆERKE: Danas je veliki praznik URADITE OVO obavezno

Današnji praznik je posvećen ženama i njihovoj djeci, prevashodno ćerkama. Vjeruje se da djevojčice danas treba obradovati nekim poklonom koliko god on skroman bio.

Pravoslavna crkva danas obiljležava Svete mučenice Veru, Nadu, Ljubav i majku im Sofiju. koje su bile hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. vijeka. One predstavljaju prave i postojane vrline na kojima počiva čitavo hrišćanstvo i zapadni kulturni sistem.

Današnji praznik je posvećen ženama i njihovoj djeci, prevashodno ćerkama. Vjeruje se da djevojčice danas treba obradovati nekim poklonom koliko god on skroman bio.

Poklon može biti i suštinski, nematerijalni – bar danas im posvetite punu pažnju i pokažite koliko ih volite.

Imena djevojčica – Ljubav, Vera i Nada – postala simbol života svakog hrišćanina. U našem narodu smatra da se na današnji dan treba posebno uzdržati od zlih misli i djela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu (u tom smislu je ovde značanje Ljubavi kao najvišeg odnosa sa Bogom).

Praznik Vjere, Ljubavi i Nade (crkvenoslovenski Vera, Nadežda i Ljublji; grčki Pistis, Elpis, and Agape; latinski Fides, Spes et Caritas) zapravo je posvećen trima hrišćanskim vrlinama poznatim iz Prve poslanice Svetog Pavla Koričnanima.

Sofija (grčka riječ za Mudrost) je bila udovica i sama je u Rimu podizala svoje ćerke koje su imale Vjera 12, Nada 10 i Ljubav 9 godina.

MOLITVA SVETIM MUČENICAMA VERI, NADI I LJUBAVI I MATI IM SOFIJI

O, svete i hvale dostojne mučenice, Vera, Nado i Ljubavi i hrabrih kćeri mudra majko Sofija, k vama sada pritičemo sa usrdnom molitvom, jer šta bi snažnije moglo za nas pred Bogom posredovati, nego vjera, nada i ljubav, tri temeljna kamena svih vrlina, po kojima ste nazvane i čije obličje bejaste.

Umolite Gospoda da nas u žalostima i iskušenjima zaštiti neizrecivom blagodaću Svojom, da nas spase i sačuva kao Blag i Čovekoljubiv. Njegovu slavu, kao sunce nezalazno, sada gledate i pomozite nam u smirenim molitvama našim, da oprosti nam Gospod Bog grehe i bezakonja naša, da pomiluje nas grešne i nedostojne milosrđa Njegovog.

Molite, dakle, za nas, svete mučenice, Gospoda našeg Isusa Hrista, a Njemu slavu uznosimo, sa Bespočetnim Njegovim Ocem i Presvetim i Blagim i Životvornim Njegovim Duhom, sada i uvijek i u vekove vekova. Amin.

Telegraf/Volim Podgoricu

Check Also

“MAMA, JESAM LI ŽIVA ILI MRTVA”: Jezive riječi djevojčice (14), koju je otac brutalno pretukao golu na ulici (VIDEO)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *